9. listopadu 2021 • 12:00

TOP 5 TIPŮ: Sparťan Caster radí, jak postupovat žebříčkem ve FIFA 22

Autor: njc
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Každá FIFA je jiná. V každém ročníku funguje něco jiného. Minimálně ze začátku životního cyklu jednoho vydání toto pravidlo platí. Jinak tomu není u FIFA 22. O své tipy, jak se dostat co nejvýše, se podělil reprezentant pražské Sparty Martin „Caster“ Štěpán. Jeho rady můžete využít například v poslední otevřené kvalifikaci CZC.cz iSport Ligy, která je na programu v úterý 9. listopadu.



Časované střely

Poprvé od FIFA 19 jsou ve hře důležité časované střely (timed finishing). Správným načasováním dosáhnete přesnějších pokusů, což dělá největší rozdíl především u ran z delší vzdálenosti. „Je to opravdu citelný rozdíl,“ potvrzuje Caster důležitost „zelených střel“.

Za velkým vápnem je volba timed finishingu téměř nepostradatelná, ve vyloženější příležitosti už tak potřebný není. Ale pochopitelně lepší. „Doporučuju tak střílet i v jasných šancích. Pokud si ale nejsi jistý, můžeš hrát na jistotu,“ říká Martin Štěpán.

Tento prvek můžete trénovat ve Squad Battlech, musíte však brát v potaz rozdíl v odezvě a gameplayi mezi offline a online zápasy.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Registruj se do CZC.cz iSport Ligy!

Prudké přihrávky (R1+X)

Oproti předešlým ročníkům velká změna. Přihrávky jsou často pomalé a nepřesné, v rychlé kombinaci se bez prudkých pasů (R1+X) neobejdete. Ty totiž bývají často až komicky přesné.

„Od prvního týdne jsem potkával nejlepší světové profíky, kteří využívali právě těchto přihrávek a rychle jsem to odkoukal,“ vysvětluje Caster, jak poznal účinnost prudkých nahrávek. „Stačí často čekat na malinkou uličku a je z toho gólová šance,“ dodává hráč, jenž se již o víkendu zúčastní bojů nejlepší šestnáctky CZC.cz iSport Ligy.

Technické střely z dálky

Další výchylka oproti předchozím Fifám. Doby, kdy se i ti nejlepší borci světového fotbalu nedokázali prosadit ze střední a delší vzdálenosti, jsou pryč. Konečně můžeme ve FIFA sledovat krásné momenty, kdy se borec napřáhne a z dvaceti metrů vymete šibenici.

„Tady doporučuju už zmiňované časované střely, které dělají obrovský rozdíl,“ radí sparťanský reprezentant a zároveň velký fanoušek fotbalové Sparty. „Díky lepším technickým střelám z dálky je ve FIFA 22 silný trait/vlastnost na finesse shoty,“ dodává Caster.

Ale pozor! Účinné jsou především pokusy technické, klasické bomby jen málokdy naleznou cíl.

Bránění s R1

„Letos extrémně silné. Když během bránění zmáčknete R1, tak se nad hráčem, kterého kontroluje počítač, objeví zelená šipka. Ten daný hráč pak doopravdy brání soupeře a klidně mu zlomí obě nohy. To je ale pak horší ve vápně, kdy může zavinit penaltu,“ varuje Caster. 

Soupeřícího borce můžete s R1 výborně zdvojit a může vám pomoci i s bráněním uvnitř pokutového vápna. Jen je třeba dávat pozor na agresivitu vašich obránců.

Přihrávky vzduchem za obranu

Klasika ve FIFA. Dlouhé pasy za obranu jsou dlouhodobě extrémně silné a mohou zavařit i těm nejlepším stoperům ve hře. Stačí mít pouze rychlonohého forvarda, který přesprintuje soupeře.

„Především ze začátku se mi stávalo, že kdykoli poslal soupeř přihrávku za obranu na Tima Wernera, tak jsem neměl šanci ho doběhnout a on šel sám na bránu,“ vzpomíná Martin „Caster“ Štěpán. Pokud tedy váš soupeř hraje s vysunout obranou, právě přihrávky vzduchem za jeho obrannou linii mohou být klíčem k vítězství.

Na závěr

Pokud se nevíte rady s tím, jaké taktiky ve FIFA 22 použít, můžete zhlédnout Casterovo video, kde popisuje své rozestavení.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud