26. května 2022 • 19:11

Peníze v League of Legends. Vydavatel Riot Games si ročně přijde na 1,5 miliardy dolarů

Autor: Esportio
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Celková hodnota videoherního průmyslu překročila v roce 2021 milník 135 miliard dolarů a neustále narůstá[MM1] . Vývojářské studio Riot Games, které stojí za veleúspěšným titulem League of Legends, dokázalo posunout svou finanční stránku ve světě esportu téměř k dokonalosti.  [MM1]Hodnota celého odvětví? Obrat firem v odvětví? [MM1]



Největší sponzoři oblasti esportu

V počátcích této online zábavy byly mezi prvními zájemci o spolupráci především technologické firmy, které i dnes zastávají velkou část esportového sponzoringu. U League of Legends se především jedná o výrobce síťových zařízení Cisco Systems. Vzájemná spolupráce byla oznámena na konci roku 2020 a jejím cílem je zajistit dokonalou síťovou správu všech turnajů pořádaných Riotem.

Dnes jsou videohry takovým fenoménem, že o spolupráci žádají firmy i z jiných odvětví. Z toho důvodu můžeme na Worlds, jakožto světovém šampionátu v League of Legends spatřit loga platebních karet Mastercard, aplikace Spotify, či známé automobilové značky Mercedes-Benz.

Sponzoři v LoLFoto Mastercard

Riot Games

Až na pár výjimek, jsou všechny herní tituly od Riot Games označeny nálepkou free to play, což znamená, že je můžeme hrát bez jakéhokoliv vstupního poplatku. Přesto firma prosperuje a její roční příjmy překračují hranici 1,5 miliardy dolarů.

Odkud tedy peníze přicházejí? Jedním ze zdrojů jsou již zmínění sponzoři, kteří si nemusí platit pouze za reklamu, ale i za práva na vysílání jednotlivých esportových akcí. Takto to proběhlo u čínské streamovací platformy Bilibili, která v roce 2019 zaplatila 113 milionů USD, aby jí bylo povoleno odvysílat tři následující ročníky Worlds.

Podpora týmů a organizací

Řádné profesionality esportu ve svých titulech by Riot Games nikdy nedocílili bez správného fungování organizací a týmů. Ty podporuje skrze obrovské prize pooly, které mohou hráči na turnajích získat.

V roce 2021 čekala na výherce Worlds odměna 489 500 dolarů. Turnaj Mid Season Invitational, který je považován za druhou největší každoroční událost od Riotu, měl v minulém roce prize pool v hodnotě 250 000 dolarů.

TOP 3 nejvyšší prizepooly v League of Legends

1.       World Championship 2018 - 6,450,000 USD

2.       World Championship 2016 - 5,070,000 USD

3.       World Championship 2017 - 4,946,969 USD

Graf mapující dopady prizepoolůFoto Escharts.com

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud