24. června 2015 • 15:10

Rival pro Lafatu? Světoběžník zářil v útoku se svým dvojčetem

Autor: jon, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Co je zač Marco Paixao? Podle informací iSport.cz nová posila Sparty, která zvýší konkurenci v ofenzivě. Portugalský útočník má za sebou dvě povedené sezony v polském Slasku Wroclav, kde ho trénoval český kouč Stanislav Levý. V klubu mu ale vypršela smlouva a je momentálně bez angažmá. Třicetiletý fotbalista prošel řadou klubů v různých koutech světa, naposledy se mu v sestavě dařilo s dvojčetem Flaviem, který byl nejlepším střelcem Wroclavi v minulé sezoně.



Zkušený útočník uzačínal s fotbalem v rodném Portugalsku, zkoušel se prosadit i ve Španělsku. Prošel kluby ve Skotsku, Iránu a Kypru. Střelecky mu nejvíc vyšly poslední dvě sezony v polské Wroclavi, kde zaznamenal 34 zásahů během 66 utkání.

Na hrotu se podle statistik výborně doplňoval s dvojčetem Flaviem. Marco zaznamenal v minulém ročníku sedm branek, jeho o pět minut mladší bratr se trefil osmnáctkrát a byl nejlepším kanonýrem mužstva. Marco zase vyhrál střeleckou soutěž v sezoně 2013/2014, kdy nastřílel 21 branek.

Marco Paixao

Marco Paixao, nová posila fotbalové Sparty Marco Paixao, nová posila fotbalové SpartyFoto Profimedia.cz

Národnost: Portugalsko
Datum narození: 19.12. 1984 
Pozice: útočník

Klubová kariéra: 

2003–2005 Sesimbra
2005–2006 Porto B
2006–2007 Guijuelo
2007–2008 Logroñés
2008–2009 Cultural Leonesa
2009–2011 Hamilton Academical (Skotsko)
2012 Naft Tehran (Irán)
2012–2013 Ethnikos Achna (Kypr)
2013– Slask Wroclav (Polsko).

Pozn.: zdroj wikipedia.en

Se svým dvojčetem putuje fotbalovým světem už od roku 2011, spolu hráli ve skotském Hamiltonu i iránském Naft Tehran. Poslední dvě sezony společně táhli Wroclav, kde byli nejlepšími kanonýry.

"Jsme si velmi blízcí, navzájem se podporujeme. To je pro nás velice důležité, protože fotbal je hodně o tom, abychom byli psychicky v pohodě," vyprávěl starší Marco před pěti lety pro server scotsman.com, kdy s bratrem nastupovali v Hamiltonu.

Oba začínali s fotbalem v Lisabonu. Hráli v ulicích nebo na plážích, kde zdokonalovali své technické přednosti. "Táta nás odmalinka podporoval, pořád jsme v hlavách měli fotbal. Máma nám říkala, abychom se učili, ale my říkali, že ne, že musíme hrát fotbal, že jedině po tom toužíme," prozradil Marco Paixao.

S bratrem vypadají prakticky stejně, odlišuje je maximálně délka vlasů, pokud tedy oba nejdou dohola. Podoby využívali už odmala, kdy si je pletli i lidé z jejich okolí. Když jeden udělal průšvih, sváděl to na druhého a nikdo nemohl storocentně říct, který z bratrů je viníkem.

"Nebyli jsme drzí, jen jsme měli rádi legraci. Pořád jsme vymýšleli různé fóry. Protože jsme vypadali hodně podobně, lidé nevěděli, koho obviňovat. Třeba já jsem chodil do Flaviovy třídy, on do té mé. Učitelé vůbec nic netušili," usmíval se portugalský útočník. "Byli to skvělé časy, ale teď už jsme dospělí, máme odpovědnost. Musíme se podle toho chovat, ale pořád máme rádi legraci."

Výhodou třicetiletého Portugalce je ofenzivní variabilita, může hrát i na křídelních postech. Tedy pozicích, které byl na jaře schopný zastat Václav Kadlec, jenž se po půlročním hostování vrátil do Německa. Paixao by měl do Sparty přijít jako volný hráč, spolu s Nigerijcem Fataiem tvořit konkurenci pro kapitána Davida Lafatu.

Sparťané v pondělí oficiálně začali s přípravou na novou sezonu. Trenér Ščasný přivítal z dalších posil Litsingiho a obránce Steinhöfera, s týmem po zranění trénuje stoper Ondřej Mazuch. Letenský klub stále sní o tom, že se mu podaří přivést Tomáše Rosického z Arsenalu.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud