7. října 2015 • 18:00

Nový šéf Slavie se chlubil: Přivedl jsem prvního Afričana do Sparty

Autor: pod
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nový prezident pražské Slavie a její dlouholetý fanoušek Jiří Šimáně nemluvil na oficiální tiskové konferenci pouze o budoucích plánech. Vzpomněl si i na svůj zajímavý fotbalový obchod z minulosti. Právě Šimáně byl totiž díky své práci v Africe mužem, který odtamtud přivedl první zahraniční posilu pro Spartu.



Šimáně zastupoval pražskou firmu v Zambii. Právě z této země pocházela první zahraniční posila českého klubu. „Pokud si pamatujete jméno Timothy Mwitwa, tak to byl můj hráč, kterého jsem přivedl do Sparty trenéru Ježkovi,“ zavzpomínal.

Mwitwa přišel do Sparty v roce 1990, fanoušky udivil svou rychlostí i technikou. Jeho angažmá ale nakonec nedopadlo dobře, hlavně kvůli tomu, že mladému Afričanovi chyběl domov. Navíc mu v Česku byla velká zima.

„Bohužel Mwitwa přišel v době, kdy trenér Ježek odcházel. Takže milého Timothyho mi tu nechali jezdit autobusem na Spartu v krátkém rukávu v zimě, když bylo minus dvacet. Pokaždé skončil někde jinde, v nějaké jiné čtvrti,“ vyprávěl Šimáně.

„Nová“ Slavia plánuje posily, už v zimě chce dva až čtyři nové hráče
Video se připravuje ...

„Byl to první zahraniční fotbalista v české lize a kluby ještě neměly zkušenosti, jak s nimi pracovat,“ dodal menšinový vlastník a prezident Slavie.

Mužstvo po Václavu Ježkovi převzal Dušan Uhrin starší a Mwitwa si již nezahrál. Své angažmá ve Spartě tak ukončil s pouze sedmi odehranými ligovými zápasy. Chvíli to ještě zkoušel v Benešově a poté se vrátil domů.

Bohužel Mwitwu záhy potkal tragický osud. Když byl se svým národním týmem na cestě do Senegalu, letadlo havarovalo. Při tragické nehodě zahynulo všech 25 hráčů i členové realizačního týmu včetně tehdy teprve čtyřiadvacetiletého Mwitwy.

Bony, Džeko a další... 10 nejlepších cizinců v historii české ligy
Video se připravuje ...

ANKETA: 10 nejhorších cizinců v české lize? Spálila se Sparta i Slavia
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud