Jakub Konečný
20. září 2017 • 10:04

Stramaccioni ve Spartě? Doba hájení skončila, čekají ho tři zápasy pravdy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeden cíl v trapu už dávno a ten druhý se pomalu stává utopií. Poté, co Andrea Stramaccioni nedovedl Spartu do základní skupiny Evropské ligy, nezvládá ani reparát v domácí soutěži, kde jeho tým nabral po sedmi kolech na vedoucí Plzeň hrozivou ztrátu deseti bodů. Velkolepý projekt, do kterého majitel klubu Daniel Křetínský investoval kromě velkého množství energie i nevídaných 350 milionů korun, se po prohraném derby ocitl na hraně. Doba hájení italského kouče končí. 



„You were fully right.“ Neboli: Měli jste ve všem pravdu. Touto větou obvykle Andrea Stramaccioni uzavře při schůzce s klubovými šéfy hodnocení každého zápasu, který Sparta nezvládla. Pokud by ji italský trenér měl použít během následujících dnů ještě jednou, učinil by tak možná naposledy.

Podle informací deníku Sport je totiž po žalostném vstupu do sezony Stramaccioniho pozice v ohrožení a jeho osud určí následující tři zápasy – dnešní vstup do MOL Cupu na půdě druholigového Znojma a ligové duely s Teplicemi a na Dukle. Pokud je Sparta stoprocentně nezvládne, bude vedení klubu velmi pravděpodobně jednat o tom, co dál. A jednou z variant může být i Stramaccioniho odvolání a angažování nového kouče, který by po reprezentační pauze už vedl tým v klíčovém duelu s Plzní.

„Může to dospět do stadia, kdy už jiné řešení nebude možné,“ připouští zdroj blízký vedení klubu.

Stramaccioniho bilance ve Spartě (soutěžní zápasy)
3 výhry (Ml. Boleslav 1:0, Slovácko 1:0, Karviná 2:0)
2 remízy (Bohemians 1:1, Liberec 1:1)
4 prohry (CZ Bělehrad 0:2, 0:1, Brno 0:2, Slavia 0:2)

Důvod tak rázného kroku je nabíledni – Sparta nepostoupila do základní skupiny Evropské ligy a vlak jí ujíždí rovněž v HET lize, v níž je po sedmi kolech až pátá a na suverénního lídra tabulky z Plzně zírá s desetibodovým odstupem. Po prohraném derby, k němuž se letenský klub upínal jako k bodu zlomu, se Stramaccioniho pozice citelně zhoršila, byť sám kouč si to vůbec nepřipouští.

„Klub mě najal na dva roky a já zde určitě zůstanu do konce sezony,“ uvedl rodák z Říma nedávno v rozhovoru pro deník Sport a po hořké nedělní porážce na Slavii (0:2) pokračoval v podobném duchu. „Čelíme větší výzvě, než je jeden zápas,“ prohlásil.

Ano, Stramaccioni je tváří projektu, jaký nemá v českém fotbalu obdoby. Majitel Sparty Daniel Křetínský se po letech přešlapování na místě rozhodl pro rázný krok a v létě angažoval nejen bývalého kouče Interu, Udine a Panathinaikosu s jeho sedmi spolupracovníky, navíc přivedl i jedenáct zahraničních posil za celkem 350 milionů korun. Jenže z bohulibého záměru pozvednout klub na skutečně evropskou úroveň je noční můra a Sparta místo toho, aby naháněla hrůzu, je ostatním spíš pro smích.

Rudý celek nešlape, naopak působí nesourodě a především má žalostné výsledky, takže víra ve Stramaccioniho vize a schopnosti konstantně slábne. Mužstvo nemá tvář, srdce ani duši, atmosféra na Letné je jak někde na polární stanici.

„Není to tak, že by už na tým padla deka, ale pomalu to k tomu směřuje,“ líčí člověk, který má o dění v letenské kabině dobrý přehled.

Stramaccioni je navíc pod velkým tlakem fanoušků, především ultras mu nemohou přijít na jméno. V domácím zápase s Karvinou i během derby mu tvrdé jádro příznivců Sparty nevybíravým způsobem nadávalo a dá se čekat, že v tomto směru ještě přitvrdí.

Elegantní švihák, který umí o fotbale poutavě vyprávět, má však stále jednoho zastánce, toho nejdůležitějšího. Pro bosse Křetínského je Stramaccioni stále mužem na svém místě, myšlenkám na trenérův vyhazov se úspěšný byznysmen stále spíše brání.

„Pokud jde o situaci ve Spartě, navzdory nedobrému začátku sezony jsem optimistou. Pevně věřím, že kvalita našeho kádru i intenzivní práce celého týmu povede velmi rychle k hernímu i výsledkovému zlepšení,“ uvedl Křetínský minulý týden v prohlášení, v němž chování ultras během zápasu s Karvinou odsoudil.

I on však po zasloužené prohře v derby nejspíš cítí, že ztratit už první třetině soutěže reálnou šanci bojovat o titul je zásadní problém, takže pokud v následujících třech utkáních Sparta znovu zaváhá, je připraven nepříjemné dilema řešit. V nejzazším případě by Itala nahradil trenér českého původu, protože na hledání adepta z ciziny není čas ani prostor.

První zápas pravdy čeká kouče Stramaccioniho už dnes ve Znojmě. (Sledujte ONLINE od 18:15 ZDE>>>)

RENTGEN: Proč Rosický v derby nepomohl? Hlídali ho soupeři a nevyužívali spoluhráči
Video se připravuje ...

CELÝ SESTŘIH: Slavia - Sparta 2:0. Derby rozhodli Škoda a Hušbauer
Video se připravuje ...

Na střely 21:4, na góly 2:0 Slavia ovládla 288. derby. Co říkají statistiky?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud