30. září 2017 • 16:15

Stramaccioni chválí: Vatajelu je volba číslo jedna! Zajišťuje nám rovnováhu

Autor: kub
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdo ví, možná to je pověstný chybějící kamínek do mozaiky, poslední dílek do puzzle, které díky němu dává najednou smysl. Přínos Bogdana Vatajelua pro hru Sparty aspoň tak působí. „Dává nám rovnováhu, je pro mě volba číslo jedna,“ prohlásil o drobném Rumunovi trenér Andrea Stramaccioni po nedělním vítězném zápase s Teplicemi (3:0).



Uhádnout sestavu Sparty je před každým zápasem úkol, s nímž by měli těžkou hlavu Sherlock Holmes, Nick Carter i Harry Hole dohromady. Na jednom jménu by se však slovutní detektivové na základě dostupných stop jistě hravě shodli – na levém křídle hostí dnes na Julisce opět nastoupí hráč s kontroverzním číslem 88, čtyřiadvacetiletý Vatajelu.

„Našli jsme správný tvar a teď se jej budeme snažit udržet. Z rozličných důvodů se nám to dosud nedařilo, ale teď doufám, že se nám to už před velmi důležitým zápasem na Dukle povede,“ řekl Stramaccioni a z pověrčivosti svá slova zaklepal o stůl.

Co tím italský kouč Sparty myslel? V první řadě fakt, že s Vatajeluem je hra Sparta vyvážená, směrem dopředu patřičně účinná a v defenzivě naopak dostatečně bezpečná. To v předchozích zápasech, například při prohraném derby na Slavii (0:2), vůbec neplatilo.

Derby očima fanouška: jak ultras Sparty zmlátili svého fanouška
Derby očima fanouška: jak ultras Sparty zmlátili svého fanouška

„Vše vychází z našeho problému s obsazením klasické desítky, je pro nás nemožné hrát se čtyřmi ofenzivními hráči,“ přiznal Stramaccioni.

Hrát se čtyřmi ofenzivními hráči? Nemožné

„Když hrajeme s Lafatou a hrotovým útočníkem před ním, můžeme mít už jen jedno ofenzivní křídlo, jinak ztratíme rovnováhu. Důkaz? Tým byl kompaktní, protože Vatajelu je víc záložník než typické křídlo. Chci zdůraznit, že můžeme hrát se třemi ofenzivními hráči, se čtyřmi je to nemožné,“ dodal po výhře s Teplicemi.

Stramaccioniho prozření odskákal Tal Ben Chaim, nejdražší posila v historii klubu, která zatím zůstává hluboko za očekáváním. Izraelcova produktivita na levém křídle nestojí za řeč, připsal si zatím pouze jednu asistenci. A směrem dozadu je to ještě horší, Ben Chaim a bránění zkrátka nejde k sobě. Po jeho straně mají soupeři směrem k bráně volný průjezd.

Proto místo něj dostal šanci Vatajelu – a zatím ji drží pevně. Ve Znojmě svým prvním gólem rozhodl o výhře 1:0 a proti Teplicím měl prsty ve všech třech brankách domácích. Co na to šéf letenské lavičky?

„Mým nejlepším komentářem je, že jsem ho dvakrát za sebou nasadil do základní sestavy,“ usmál se Stramaccioni. „Nicméně já nerad srovnávám hráče mezi sebou, protože Tal by mohl hrát i napravo místo Biabianyho. Vatajelu nám dává rovnováhu a další důležitý moment je, že je velmi dobrý v zahrávání trestných kopů, my jsme přitom zatím dobrého exekutora standardních situací neměli. Náš nejlepší tvar je nyní s ním a třemi ofenzivními hráči, jedním za útočníkem a jedním napravo.“

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud