Martin Mls
23. ledna 2018 • 04:57

Skvělá zpráva pro Bohemku. Ďolíček patří Praze, takhle by mohl vypadat

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejistota je už skoro týden pryč. Papíry na katastrálním úřadě jsou vyřízené, legendární Ďolíček od minulé středy definitivně patří Praze. Bohemians mají jistotu, že na svém stadionu budou hrát minimálně dalších deset let, tak dlouhá je nájemní smlouva za milion a půl korun ročně. Vršovický klub se už chystá na jednání s městem o rekonstrukci arény, která by mohla dostat nový kabát.



Do Štědrého večera zbývalo ještě deset dnů, když fotbaloví Bohemians s předstihem dostali nejsladší dárek loňských Vánoc. Pražské zastupitelstvo pohodlnou většinou napodruhé schválilo odkoupení Ďolíčku a fanoušci přímo na magistrátu začali slavit: tleskali, objímali se a skandovali.

Jako na zápase. „Vážíme si vás, ale zbytek oslav udělejte venku, prosím,“ marně se snažil krotit zelenobílou euforii náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Trápení kolem Ďolíčku je minulostí, zapomenutá je už i kauzička kolem problematické trafostanice z 80. let, kvůli které se převod stadionu do majetku Prahy zdržel o několik měsíců.

Praha kupuje Ďolíček. Je to uklidnění, raduje se Panenka
Video se připravuje ...

„Spadla nám jedna velká koule od nohy. Když sečteme nejistotu kolem stadionu a období před krachem Bohemky, můžeme mluvit o dvaceti letech, kdy jsme každou sezonu nevěděli s jistotou, kde začneme tu příští,“ poznamenal Svatoslav Baťa, PR a marketingový manažer Bohemians.

Chystá se nová tvář Ďoličku

Jedna bitva skončila, další může brzy začít: bitva o novou tvář Ďolíčku, kde jsou Bohemians doma už 86 let. Všechno se bude odvíjet od toho, že stadion patří Praze, nikoliv klubu. „Jednání o případném budoucím rozvoji stadionu chceme vést s vedením města v příštích měsících, možná do konce roku,“ prozradil Baťa.

Klokaní doupě má výjimečné kouzlo a domácí zápasy Bohemians patří k turistickým atrakcím, jenže stadion se zasekl v čase. „Nezbytně nutná je dílčí rekonstrukce zázemí pro diváky, které sice splňuje papírové předpisy, ale dnešním požadavkům na komfort už neodpovídá. Například toalety jsou takřka v původním stavu ze 70. let,“ zmínil Baťa smutnou pravdu.

A co kompletní rekonstrukce? „Určitě ji uvítáme, ovšem zatím není provozně nezbytná,“ odpověděl Baťa s tím, že třeba hlavní tribuna má plánovanou životnost na dalších padesát let. „Dispozici hlavní tribuny bychom rádi zachovali: je to právě ona, která tvoří genius loci Ďolíčku. Fanoušci Bohemky mají rádi tradice – a duch starého Ďolíčku je jednou z nejsilnějších,“ pravil Baťa.

Kapacita stadionu se zvýší

Novinkou by mohla být tribuna u Vršovické ulice, kterou by se aréna opticky uzavřela. „Vznikly by tam nové kancelářské a komerční prostory využitelné klubem i hlavním městem,“ přiblížil Baťa. Nová kapacita stadionu by měla být maximálně osm tisíc diváků (dnešní je pět tisíc a tribuny bývají průměrně zaplněné z víc než 80 procent).

Pro úplnost: poslední studie generální rekonstrukce stadionu je z roku 2011 a nechala si ji zpracovat Praha 10, která o Ďolíček usilovala ještě před magistrátem. Studie počítala s modernizací hlavní tribuny a stavbou tří nových, náklady by se údajně pohybovaly do 300 milionů korun.

„Takovou částku bez pomoci veřejných rozpočtů můžeme dát jen těžko dohromady. Nicméně jsme připraveni se na investicích do Ďolíčku podílet a v případě nutnosti najít cestu, jak je zajistit z vlastních zdrojů,“ prohlásil Baťa. „Pochopitelně ale přivítáme, pokud by se do rekonstrukce stadionu rozhodl zapojit i nový vlastník.“

Počítačová vizualizace budoucí podoby stadionu pražských Bohemians
Počítačová vizualizace budoucí podoby stadionu pražských Bohemians

Poslední studie stadionu
kompletní rekonstrukce Ďolíčku pochází z roku 2011, nechala si ji zpracovat Praha 10. Stadion by měl splňovat kritéria pro základní skupinu evropských pohárů.

JAK SE NA CELOU SITUACI DÍVÁ LEGENDÁRNÍ ANTONÍN PANENKA ČTĚTE V ÚTERNÍM VYDÁNÍ DENÍKU SPORT

Elektronickou verzi si můžete přečíst ZDE>>>

Titulní strana úterního vydání deníku SportFoto sport

Deník Sport v čtečce přímo ve vašem počítači objednávejte zde, nebo přímo na www.isport.cz/epaper >>

Deník Sport v App Storu pro mobily a smart phony se systémem iOS (Apple) stahujte zde >>

Deník Sport v Google play pro mobily a smart phony se systémem Android stahujte zde >>

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud