10. února 2018 • 19:59

Trpišovský: Změna je velká, skřípe to. Chceme být jarními mistry

Autor: iSport.cz, mip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Generálku na ligu zvládli vítězně, s Baníkem Ostrava si fotbalisté Slavie v sobotu poradili 3:2. Trenér Jindřich Trpišovský byl s výkonem svého mužstva z velké míry spokojený. Zároveň si uvědomuje, že je stále na začátku cesty, na které mění tým k obrazu svému. Po posledním testu před ligou mimo jiné chválil mladého záložníka Pavla Buchu, který k týmu přešel z juniorky.



Jak důležité bylo zvládnout generálku proti posílenému Baníku?
"Jsem hlavně rád, že se nám tohle utkání podařilo domluvit. Měli jsme hrát generálku s nějakým zahraničním soupeřem, začali to honit na začátku ledna. Ostrava nám vyšla vstříc, za to jim chci poděkovat. Bylo to prospěšné pro oba, hrál se jiný fotbal, než jaký hrajete na zahraničních kempech se zahraničními soupeři. Dneska to byla skvělá generálka se vším všudy, Ostrava hrála výborně, byl dobrý terén, přišli lidi. Pro oba dva šlo o výborný zápas, hrálo se s parametry, jaké nás oba čekají v české lize, Splnilo to pro účel."

Jste spokojený s výkonem Slavie?
"Prvních pět, deset minut jsme nechytli tempo, byli jsme takoví tuhí, jak jsme přijeli vlakem. Ostrava byla živější, měla lepší pohyb, ze začátku si vypracovala dvě šance. V momentě, kdy jsme se hodně zlepšili, jsme paradoxně dostali gól. To určilo ráz zápasu. Pak jsme srovnali, ale po druhé chybě jsme dostali branku a celou dobu dotahovali. Náš výkon pak gradoval. Soupeř se snažil, hodně běhal, správně se přesouval. My jsme je ale způsobem hry trošku utahali a na konci zaslouženě dali gól na 3:2."

Z čeho pramení nejistota ve vaší obraně?
"Z postupného útoku soupeř šance neměl, bylo to po ztrátách míče, kdy jsme byli daleko od protihráčů. Hodně nám pomohl Pavel Bucha, když přišel na hřiště. Dobře vykrýval střed hřiště, hra se s ním rapidně zvedla."

Proč jste ale dělali takové chyby?
"Zvykáme si na nový styl, v sestavě jsou noví hráči. Dneska hráli na stoperu Simon (Deli) s Kudym (Ondřel Kúdela), za nimi byl nový gólmanem (Ondřej Kolář). Syky (jan Sýkora ) i Jugy (Jakub Jugas) hrají na novém postu. Tam to občas skřípe, i proto jsem rád, že jsme hráli takový těžký zápas. Můžeme si pak něco ukázat na videu a rozebrat si chyby, aby se nám to nestalo v lize."

Chválil jste mladíka Buchu, který přišel z juniorky. Jak blízko má do základní sestavy?
"Po dnešku ještě blíž. Nechci ho přechvalovat, jsou to přípravná utkání, ještě nehrál vyloženě ostré utkání. Tím, že je 'hrozně' ukecaný, tak se zlepšuje. On řekne dvě slova za týden (úsměv). Ale je to vnímavý, talentovaný hráč, za měsíc a půl, co je s námi v přípravě, udělal strašný progres. Dobře pasuje do stylu hry, který chceme hrát. Dneska za stavu 1:2 jsme parasdoxně stahovali útočníka a dali tam dalšího středního záložníka. Ale on byl u všech důležitých momentů, pokud bude takhle pokračovat, má velkou šanci se na hřišti v jarní části objevit."

Komplikuje vám start ligy absence krajního obránce Bořila kvůli kartám?
"Je to velká ztráta. Bořil patřil na podzim k nejlepším hráčům Slavie, hrál dobře i za národní tým. Skvěle se hodí do našeho způsobu hry. Na druhou stranu Jugy tam (na pravém obránci) dneska nehrál špatně, vypadá tam velice dobře. Do ofenzivy je užitečný, i když si na nový post ještě trošku zvyká. Komplikace to je, ale musíme si poradit."

Kdy se dostanete na herní ideál, který s týmem chcete předvádět?
"Myslím, že půjde o časově delší úsek, aby to bylo tak, jak si představujeme. I v předchozích angažmá, kde jsem působil, to vždycky ze začátku skřípalo, ta změna je hodně velká. Dneska jsme měli sedm, osm hráčů v ofenzivě, spoustu hráčů v pokutovém území, ale pak nám chyběli při návratech. Návyky si hráči získávají dlouhodobě, ale změna v postavení je vidět už teď. Postupem času se budeme zlepšovat. Z předchozích angažmá mám zkušenost, že po nějakých dvou měsících už mužstvo mělo svou tvář. Doufám, že budeme lepší a lepší."

Jak realistická je obhajoba titulu?
"Uvidíme podle toho, kolik nasbíráme bodů a jestli si v lize splníme cíl, který chceme. To je být jarními mistry. Pokud se nám tohle povede, pak bude záležet, kolik bodů nastřádáme. Sečteme to na konci."

SESTŘIH důležitých momentů: Ostrava - Slavia 2:3
Video se připravuje ...

Kolář: Pokusíme se stíhat Plzeň, není to nereálné
Video se připravuje ...

Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje ve Slavii? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >>

Kučera: Poznarovi jsem góly odpouštěl, teď už je dávat musí
Video se připravuje ...

Procházka: Změny v Baníku? Ještě si zvykáme. Ale tým má na víc než na záchranu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud