Jan Malý
2. května 2018 • 16:54

Slavii kosí absence a karty. Boj o titul je nám spíš podsouván, řekl Nezmar

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slávistický trenér Jindřich Trpišovský před každým zápasem dumá, jak se vypořádat s přívalem absencí, a na jaře jen jednou postavil stejnou základní sestavu ve dvou ligových zápasech po sobě. „Dohánějí nás karty,“ přiznal kouč červenobílých naposledy po bezbrankové remíze se Slováckem. Není divu, „sešívaní“ je pod jeho vedením sbírají ve velkém. A nestabilita základní jedenáctky se projevuje i v boji o mistrovský titul. „Situace není taková, abychom na prvenství mohli reálně pomýšlet,“ řekl v rozhovoru pro časopis Gól sportovní ředitel Slavie Jan Nezmar. Utkání Slavia - Plzeň sledujte na iSport.cz >>



Četné absence dostaly Slavii v posledním utkání se Slováckem do začarovaného kruhu. Karetní tresty a zdravotní problémy zapříčinily, že do zápasu museli jít od začátku nebo v jeho průběhu hráči, kteří nebyli úplně fit. „Podle mě chodí hráči na hřiště dřív, než by měli. To je pak riziko,“ vydechl trenér Slavie Jindřich Trpišovský. 

Okolnosti ho donutily do následujícího rizika. V základní sestavě nastoupil po více než měsíci stoper Simon Deli, jenže na hřišti vydržel jen půl hodiny, než musel kvůli obnovenému zranění střídat. Jaromír Zmrhal šel do ostrého utkání skoro po dvou měsících a po šedesáti sedmi minutách opouštěl trávník na hranici vyčerpání.

Do hry jako náhradníci naskočili Michael Ngadeu, Josef Hušbauer a Milan Škoda, kteří by za normálního stavu hráli od první minuty, jenže nemohli. „Na lavičce seděli hráči, kteří by za normálního stavu dostali týden nebo čtrnáct dní na to, aby se doléčili,“ dosvědčil Trpišovský, že tato trojice nebyla stoprocentně připravená.

Pro Slavii je kvůli pravidelným zásahům nemožné ustálit sestavu. I proto, že v některých případech se nestřídají hráči jen na dané pozici, ale změn v rozestavení se nakupí víc. Například Jan Bořil už zažil, že jeden zápas absolvoval jako pravý obránce a ten následující jako levé křídlo.

Neustále točení sestavy má samozřejmě i vliv na výsledky vršovického celku. Z posledních pěti utkání slávisté vyhráli pouze dva a dvakrát se museli spokojit pouze s bodem. Logicky se tak snižují šance na to, aby Slavia vyrvala mistrovský titul z rukou vedoucí Plzni. Té stačí v sobotním vzájemném duelu uhrát v Edenu bod a stane se šampionem.

CELÝ SESTŘIH: Slavia - Slovácko 0:0. Domácí zahodili šance, chtěli tři penalty
Video se připravuje ...

„Myslím, že boj o titul je nám poslední dobu spíš podsouván ze strany médií. Situace není taková, abychom na prvenství mohli reálně pomýšlet. Zejména proto, že z různých důvodů nejsme ve stavu, abychom dokázali pravidelně vyhrávat,“ uznal v rozhovoru pro časopis Gól sportovní ředitel Slavie Jan Nezmar.

„Myšlenka na obhajobu byla podstatou celého jara. Jedna z podmínek byla, aby Plzeň klopýtala, což se relativně stalo. Druhá, abychom všechno vyhráli. Na to jsme i po všech těch zraněních bohužel neměli sílu,“ dodal.

Oslaví Viktoria titul v Edenu? Zápas Slavia - Plzeň sledujte na iSport.cz >>

Tým z Edenu svírají tresty za žluté karty. Při pohledu na celé jaro to však není až tak překvapující, červenobílí totiž pod novým trenérem zhrubli. Během šestnácti podzimních kol nasbírali pod Jaroslavem Šilhavým třicet žlutých karet (průměr 1,9 na zápas), na jaře v deseti duelech pod Trpišovským už dvaatřicet žlutých karet (průměr 3,2 na zápas). „Hráči hrají fakt na hranici, nadoraz, chodí hodně do soubojů a ty zápasy jsou válka. Hrajeme hodně fyzicky a soubojově náročný fotbal,“ popsal Trpišovský.

Je Slavia opravdu tak agresivní? „Fotbal na mezinárodní úrovni spěje k agresivitě, ale ta musí směřovat na míč. Myslím, že trenér Trpišovský chce, aby jeho hráči byli agresivní na míč, aby byli odolní v soubojích, ale ne všichni to mají úplně v krvi. Z toho pak vyplývají fauly a žluté karty. Navíc na Slavii každý přitvrdí a její hráči se v tom pak soupeři chtějí vyrovnat,“ zapřemítal Vlastimil Palička, zkušený trenér a expert deníku Sport.

Průměr karet SKS na podzim pod Šilhavým

1,9

Průměr karet SKS na jaře pod Trpišovským

3,2

„Určitě není naším cílem sbírat žluté nebo červené karty. Naším cílem je být kvalitní na balonu, být dostatečně agresivní a pohybliví. Myslím, že ve Slavii to (sbírání karet) vychází z typologie hráčů. Soubojových hráčů, kteří nejdou pro ránu daleko, máme dost. Svým způsobem je to v české lize i výhoda, protože ona tuhle charakteristiku přináší,“ poznamenal nedávno o stylu slávistické hry sportovní ředitel červenobílých Jan Nezmar v pořadu ČT Dohráno plus.

Sám Nezmar však odtušil, že pro bitvy na evropském poli, které bude chtít Slavia v příští sezoně svádět, budou potřeba i jiné taktické zbraně. „Je fakt, že směrem do Evropy je potřeba mít i jiné atributy a jedním z cílů pro léto bude vytvořit takový tým, aby byl schopný absolvovat i jiný způsob boje,“ dodal Nezmar.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud