Pavel Janega
24. května 2018 • 18:10

Na lovu nadějných stoperů. Nejen Radakovič zaujal velké kluby

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ligové STATS | S blížícím se přestupovým oknem se o nich mluví víc a víc. Sigma Olomouc patrně neudrží stoperskou dvojici Uroš Radakovič – Václav Jemelka. Teplického Alexe Krále jezdí sledovat skauti západoevropských klubů. V hledáčku nejbohatších českých celků uvízl i jablonecký David Lischka. Koho se vyplatí koupit?



Radakovič, Jemelka a Lischka se během jara ocitli mezi uvažovanými posilami pražské Sparty. Není divu, statistické údaje odrážejí jejich kvalitní výkony. Srbský obránce Radakovič dokonce převyšuje v úspěšnosti jednotlivých atributů oba stoperské kolegy i nejčastější sparťanskou dvojici Lukáš Štetina – David Hovorka.

Jemelka a Lischka neunikli pozornosti také Plzně a Slavie. Ale bude chtít český mistr kupovat dalšího stopera k Luďku Pernicovi , jenž přichází z Jablonce? U Slavie by záleželo, zda by jeden z pěti středních obránců zamířil pryč.

Alex Král je na radaru Dynama Drážďany, navíc jej během jara sledovalo plno skautů z dalších zahraničních klubů. U pravidelného člena reprezentační jednadvacítky to není překvapení. Trenér Vítězslav Lavička o něm pronesl, že "má potenciál pro prestižní evropské soutěže". Půjde jen o to, jestli ho naplní správným způsobem.

RENTGEN: Čím vyniká Jemelka z Olomouce? Umí v soubojích a je konstruktivní
Video se připravuje ...

Ve většině případech by se přestupní částka vyšplhala pravděpodobně přes 20 milionů korun, nemají-li perspektivní stopeři ve smlouvách zakotvenou jinou klauzuli. Jako Radakovič, který může podle informací iSport.cz odejít za 600 tisíc eur (přibližně 15,5 milionu korun).

Do statistického srovnání byly zahrnuty základní údaje, které v průběhu celé sezony (29 ligových kol) sledovala agentura InStat. Z ní čerpají data všechny české kluby. Pro přestup ale samozřejmě nejsou – ani nemohou být – jediným kritériem. O plánovaném transferu vypovídá vedle aktuální výkonnosti více aspektů; zdravotní a finanční stránka, sportovní potenciál, charakter (jestli je hráč dostatečně odolný uspět pod větším tlakem). I to, jak se pohybuje mimo těžiště hry a v jakých prostorech.

Pro lepší srovnání přikládáme také statistiky sparťanů Štetiny a Hovorky (o toho jeví zájem Jablonec), plzeňského kapitána Romana Hubníka , jeho nového kolegy Pernicy a nejvytíženějšího slávisty Jakuba Jugase.

GALERIE | Projděte si statistiky jednotlivých stoperů 

Statistiky Uroše Radakoviče (Olomouc)
Statistiky Uroše Radakoviče (Olomouc)

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud