17. července 2018 • 16:19

Bazaly jdou k zemi. Podívejte se, jak probíhá demolice stadionu Baníku

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před 14 lety tu Baník vykopal český mistrovský titul, teď by už ale hráči Bazaly skoro nepoznali. Hlavní tribuna slavného stadionu už je zčásti zbouraná a podobný osud čeká prakticky vše, co se v areálu nachází. Demoliční práce o odstrojování tribun by měly skončit zhruba za pět týdnů, poté zde postupně vyroste moderní tréninkový areál pro mládež z celého Moravskoslezského kraje. Přestavba areálu přijde na více než 250 milionů, hráči by na nová hřiště měli poprvé vyběhnout v září příštího roku.



Po demolici a vyčištění areálu začne stavba. „Začneme dělat opěrné zdi, pilotové stěny, začne se pracovat i na terénních úpravách, násypech pro nová tréninková hřiště a začneme dělat novou budovu. Monolit by měl být dokončený do konce roku," řekl ředitel divize Morava společnosti Hochtief David Horák.

Nová hlavní budova areálu vznikne na základech nynější hlavní tribuny. "Maximum prostoru bude využito pro šatny fotbalistů, pro jejich regeneraci a rehabilitaci, včetně pracovišť fyzioterapeutů a lékařů. Bude tady možnost stravování, bude tady administrativní a technické zázemí. V budově bude rovněž tělocvična, ve které bude možno hrát futsalová utkání," řekl projektant Pavel Krátký ze společnosti Projektstudio EUCZ.

Legendární Bazaly, kde hrával ostravský Baník, jdou v rámci demolice k zemi...
Legendární Bazaly, kde hrával ostravský Baník, jdou v rámci demolice k zemi...

Během přestavby areálu se především rozšíří plochy fotbalových hřišť. "Hlavní fotbalové hřiště bude upraveno pro univerzální tréninkovou plochu, na které bude možné umístit tři příčná tréninková hřiště, anebo standardní hřiště pro mistrovská utkání," řekl Krátký.

V jižní části areálu, kde je nyní jedno tréninkové hřiště, vzniknou po výrazných terénních úpravách svahu hřiště dvě. "Jedno bude s umělým povrchem a druhé s přírodním trávníkem. Hřiště s umělým povrchem bude vybaveno i umělým osvětlením," řekl Krátký.

U hlavní plochy vznikne nové hlediště s kapacitou 450 míst. Pod ním bude krytá šedesátimetrová běžecká dráha. Současné nekryté ochozy zůstanou jako zpevněné konstrukce svahu, schodiště budou sanována a upravena pro tréninkové účely. Projekt počítá i s rekonstrukcí okolních zpevněných ploch a rozšířením parkovacích kapacit.¨

PROFIL: Baník potřebuje posílit střed. O záchranu by ale neměl bojovat
Video se připravuje ...

Město Ostrava, kterému areál patří, dá na přestavbu z rozpočtu 190 milionů korun, kraj přispěje 70 miliony. Fotbalová asociace České republiky (FAČR) bude na chod fotbalové akademie každý rok dávat tři miliony korun. V areálu by mělo trénovat a hrát fotbal okolo 350 hráčů, chlapců i dívek, ve věku od šesti do 19 let.

Sportovní ředitel mládeže Baníku Petr Mašlej řekl, že klub se potýká s nedostatkem tréninkových ploch. Přestavba stadionu na Bazalech pomůže vyřešit nedostatek hřišť pro mládež. V akademii FAČR na Bazalech budou talentované děti z celého kraje. "Díky tomu, že Baník Ostrava má klubovou akademii, tak má možnost první volby a může si nejlepší děti z akademie převzít do své klubové akademie, ta je od kategorie U16, a následně se podílet na jejich vývoji," řekl Mašlej.

Stadion Bazaly ve Slezské Ostravě byl oficiálně otevřen 19. dubna 1959. Na přelomu 70. a 80. let tam nebyly výjimkou ani třicetitisícové návštěvy, pak byla kapacita snížena, naposledy na 10 039 míst. Ostravští fotbalisté na Bazalech vybojovali čtyřikrát mistrovský titul (1976, 1980, 1981, 2004), několik zápasů tam odehrála i česká fotbalová reprezentace. Od roku 2013 patří stadion městu. Baník hraje od roku 2015 své zápasy na rekonstruovaném Městském stadionu ve Vítkovicích.

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud