Jan Malý
Premium
20. července 2018 • 05:00

ANALÝZA Sportu: Proč je favoritem Slavia a Plzeň jen mírně zaostává?

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obhájí Plzeň titul, sesadí ji přes léto sladěnější Slavia, nebo obživne naposledy klopýtající kolos jménem Sparta? Trio největších favoritů před startem Fortuna ligy, kterou dnes otevře souboj Dukly s mistrovskou Viktorií, je jasné a stejné jako před rokem. Deník Sport tipuje, že novým mistrem bude Slavia, v rozsáhlém tématu rozebral přednosti a slabiny jejích největších rivalů, v článku najdete také anketu s experty.



V banku neleží a ani do něj během sezony nepřibude jackpot v podobě místa v základní skupině Ligy mistrů jako naposledy. Český mistr pomaže příští léto určitě do předkol milionářské soutěže. I tak je ale tuzemský ligový trůn lákavým vrcholem, na který se budou chtít vydrápat Plzeň, Slavia i Sparta. Další jsou odhodlány co nejvíc škodit a kdo ví, jestli některý z nich nevyletí. Každopádně fotbalové divadlo, nově pod patronací Fortuny, dnes začíná.

Největší favorit? Podle sázkových kanceláří i deníku Sport jím je Slavia. „Ambice vedení jsou hrát o titul, což je logické. Já však nemám rád vykřikování hesel před sezonou, rozhodne se na hřišti,“ ošíval se slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Dvaačtyřicetiletý trenér převzal tým z Edenu v zimní pauze a po půlroční práci, kterou završila letní příprava, pevně věří, že tým je dál než na jaře. Slavia udržela všechny hlavní opory, naopak vyztužila kraje obrany o Vladimíra Coufala a Jaroslava Zeleného, ofenzivu by měl rozhýbat rumunský záložník Alexandru Baluta z Craiovy, jenž stál v přepočtu 68 milionů korun a stal se nejdražší posilou v historii klubu.

Předpokládá se, že Slavii vydrží pevná defenziva z loňské sezony, zároveň by měla být svižnější a nápaditější směrem dopředu. „Její velkou výhodu vidím v soudržnosti. To je vždycky klíčové a ukázalo to i mistrovství světa. Týmy, které byly soudržné, vše v nich fungovalo a byla v nich dobrá atmosféra, byly úspěšnější. Trenér Trpišovský umí s hráči pracovat, získat je na svou stranu pro hru, kterou chce hrát,“ poznamenal zkušený trenér Vlastmil Palička.

Kurzy Fortuny na ligového mistra:
Slavia 2,4:1
Sparta 2,9:1
Plzeň 3,8:1
Jablonec 25:1

„Plzeň bude mít letos velkého konkurenta ve Slavii, která má silný tým, dobře posílila, a pokud se jí to povede stmelit dohromady, bude velký kandidát na titul,“ přidal Dušan Uhrin mladší, jenž relativně nedávno trénoval Plzeň a pak i Slavii.

„Plzeň a Slavii považuju za největší favority na titul, jsou podle mě mnohem dál než Sparta. Pokud zůstane Krmenčík, víc věřím Plzni, pokud odejde, spíš bych se přikláněl ke Slavii. To bude rozhodující faktor, který bych jako bookmaker zohlednil,“ nabídl svůj pohled Miroslav Koubek, reprezentační asistent, který „sešívané“ i Viktorii také vedl.

Plzeň hodlá dál těžit ze svého zažitého stylu práce, navíc se zdá, že kádr zajímavě rozšířila o hráče, kteří zatlačí na současné opory a dodají mužstvu nový drajv. To platí pro stopera Luďka Pernicu i záložníky Romana Procházku a Ubonga Ekpaie. Navíc má výhodu oproti hlavním konkurentům, že se díky zajištěné účasti v základní skupině Ligy mistrů vyhne jakémukoli pohárovému předkolu. Může se tak prvních osm kol koncentrovat výhradně na ligu.

„Nechceme nic podcenit a určitě chceme uhrát v prvních kolech co nejvíce bodů, abychom se nedostali pod tlak, že v lize klopýtáme a ještě nás čeká Liga mistrů. Proto se chceme v prvních kolech udržet na špici, abychom šli do Ligy mistrů uvolnění. Doufám, že se nám podaří start podobně jako v minulé sezoně,“ prohodil plzeňský kouč Pavel Vrba. Majitel západočeského klubu Tomáš Paclík vyhlásil za cíl na domácí scéně obhajobu titulu.

Sparta už nechce dopustit bídu jako v uplynulé sezoně, ale příprava jí moc nevyšla. Nedostatky se ukázaly hlavně v útoku, ani obrana nepůsobila nejjistěji, ovšem tým má pořád silný.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud