29. července 2018 • 12:35

Ščasný jde do akce: co dokáže změnit? Mimo zřejmě Ben Chaim a Kaya

Vstoupit do diskuse
0
  • Zdeněk Ščasný stojí před složitým úkolem. Jaké změny může udělat hned v prvním utkání v Jablonci?Zdeněk Ščasný stojí před složitým úkolem. Jaké změny může udělat hned v prvním utkání v Jablonci?FOTO: Koláž iSport.cz

    Pouhé dva soutěžní zápasy vydržel v křesle pro trenéra Sparty Pavel Hapal. Po čtvrtečním výbuchu 0:2 na hřišti Subotice ve 2. předkole Evropské ligy byl odvolán. Z kanceláře sestoupil na střídačku sportovní ředitel Zdeněk Ščasný, který letenské mužstvo dočasně povede. Už v neděli ho čeká ostrá premiéra na půdě Jablonce. Deník Sport rozebírá, v čem se může Sparta po personálním veletoči změnit.

  • Personální obsazení

    Nelze předpokládat, že Zdeněk Ščasný po převzetí mužstva hned v prvním utkání úplně rozboří sestavu. To by mohlo být kontraproduktivní. Základy, na kterých bylo mužstvo budováno, zůstanou ve velké míře zachovány. K některým personálním obměnám přesto dojde. Lze předpokládat, že ze základní sestavy na úkor Lukáše Štetiny či Costy vypadne Semih Kaya. Mezi náhradníky s velkou pravděpodobností zamíří neproduktivní křídelník Tal Ben Chaim. Stejný osud může potkat Jiřího Kulhánka.

    Pohled Sportu: Sportovní ředitel a nově i trenér v jedné osobě musí vycházet především z toho, jaký typ zápasu Spartu čeká. V Jablonci to rozhodně nebude žádná selanka, spíš otevřená válka. A jít do rizika tím, že uděláte příliš mnoho škatulat, by se mohlo zle nevyplatit. Pokud rozsáhlé změny, tak až v dalších zápasech.

    CELÝ SESTŘIH EL: Spartak Subotica - Sparta Praha 2:0. Propadák v Srbsku, postup českého týmu v ohrožení
    Video se připravuje ...

  • Rozestavení

    Pokud jde o nedělní duel na severu Čech, je vysoce pravděpodobné, že Ščasný zachová zažitou variantu 4 – 2 – 3 – 1. V dlouhodobém měřítku ale bude určitě směřovat k oblíbenému schématu 3 – 5 – 2. To je jeho doména, s tímto rozestavením byl úspěšný třeba na jaře roku 2016, kdy se Spartou táhl Evropskou ligou až do čtvrtfinále. Nebylo by překvapením, kdyby variantu se dvěma klasickými útočníky vytáhl už ve čtvrtek do odvety proti srbské Subotici, kdy Sparta bude muset dohánět manko.

    Pohled Sportu: Mimořádně citlivá záležitost. Není nejmenších pochyb, že Ščasný přesně ví, jak s rozestavením 3 – 5 – 2 pracovat. Otázkou ovšem je, jak na tom jsou samotní hráči. Tahle varianta totiž za předchozích koučů Hapala i Stramaccioniho nebyla na stole, mužstvo ji absolutně nemá zažitou.

    Kruh se Ščasným se uzavřel. Jaký byl osud posledních pěti sparťanských trenérů?
    Video se připravuje ...

  • Způsob hry

    Možná vůbec nejpalčivější otázka ze všech. Jaká má vlastně Sparta být? Jak se má na hřišti prezentovat? Co mají být nosné body její hry? Hapal během svého působení uspokojivou odpověď nenabídl. Ščasný má představu jasnou. Minimálně ve své hlavě. Letenští by měli být dominantní na balonu, hrát nátlakově, dělat zápas a rozhodně nečekat na to, s čím přijde soupeř. Taktika založená na rychlých protiútocích a s nimi spojeným vyčkáváním, to je pro zkušeného kouče v souvislosti se Spartou nepřípustné.

    Pohled Sportu: Ščasný má ideální možnost, aby názorně předvedl to, co vyžadoval po Hapalovi i jeho předchůdci Stramaccionim. Ani jeden jeho představy neuspokojil. Nebude to ovšem jednoduchá šichta, především z toho pohledu, že prostoru pro práci s týmem má před důležitým dvojbojem minimum.

    Sparťanský zmar po druhé inkasované brance v zápase proti SuboticiFoto ČTK

  • Atmosféra v kabině

    Sparta nevypadá na hřišti jako tým, protože někteří hráči hrají hlavně na sebe. Rozdělené skupinky z minulé sezony spojuje akorát společná nenávist vůči Guéloru Kangovi, kreativnímu záložníkovi, kterého většina kabiny nemůže vystát. Ščasného zájmem je, aby tým začal táhnout za jeden provaz. Je to sice hrozné klišé, ale letenské šatně by pozitivnější klima prospělo. Patrně se pokusí vymyslet způsob, jak tým sjednotit. Tím by procenta případného úspěchu mohla povyskočit výš.

    Pohled Sportu: To, že Kanga štve spoluhráče takovým způsobem, že s ním mimo hřiště zcela přestali komunikovat, dočasnému kouči vůbec nenahrává. Měl by ho vyndat ze sestavy? A je vůbec Ščasný garantem lepší atmosféry? Když končil naposledy jako trenér, v kabině moc pozitivna nebylo.

    Děkovačka Sparty v Srbsku: Naštvaní fanoušci, Kangou cloumaly emoce
    Video se připravuje ...

  • Navrátit důvěru fanoušků

    Už před samotnou sezonou měli fanoušci Sparty nízká očekávání. Zejména ti, kteří nevynechají jediný výjezd za oblíbeným letenským klubem a viděli přípravná utkání s Celtikem (0:1), Českými Budějovicemi (1:2) či Lubinem (1:2). Že ale pohoří hned takhle brzy se Suboticí, nečekal snad nikdo. Pro Spartu je důležité, aby svoje fanoušky opět získala na svou stranu. Protože jakýkoli výsledkový výpadek bude trestán dusnou atmosférou při domácích duelech. A to jí nepomůže.

    Pohled Sportu: Pro Ščasného těžký úkol. Mezi fanoušky nepatří k oblíbencům, lze si všimnout názorů mnoha z nich, že měl skončit společně s Hapalem. Jedině výsledky a pohlednou hrou si získá jejich přízeň. Jinak nebude dlouho trvat a uslyší po pár letech znovu „Ščasný ven!“.

    Sparťanský zmar po druhé inkasované brance v zápase proti Subotici
    Sparťanský zmar po druhé inkasované brance v zápase proti Subotici

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud