Martin Mls
9. dubna 2019 • 13:00

ZLATÁ PÍŠŤALKA: Videočervená za loket, Slovácko mělo kopat penaltu

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Plzeň si na Slovácku připsala rekordní desátou výhru 1:0 díky zásahu videoasistentů a proměněné penaltě. Ta byla v pořádku, Slovácko ale mělo podle současného nastaveného trendu taky zahrávat pokutový kop. A hlavně v závěru byl rozhodčí Emanuel Marek vůči Viktorii hodně benevolentní vůči zdržování, zatímco se hra kouskovala. Video zafungovalo dokonale v derby Dukly se Slavií, kdy upozornění od videoasistenta poslalo do šatny Jana Holendu za surový faul loktem. Z dalších zápasů zaujalo hlavně TV utkání Příbrami s Opavou, ve kterém byl regulérní gól domácích neuznán kvůli chybně odmávanému ofsajdu a ze stejného důvodu se opavští hráči nedočkali penalty.



Víc očí a víc kamer víc vidí. I tohle byl jeden z argumentů pro zavedení videa do fotbalu. V sobotním derby Dukla vs. Slavia zafungovalo dokonale. Rozhodčí Pavel Franěk v první chvíli přehlédl surový faul Jana Holendy na slávistu Alexe Krále, ale po upozornění kolegy od videa Jiřího Adama útočníkovi Dukly správně dal červenou kartu. 

„Šlo o praktickou ukázku toho, že video ve fotbale má smysl,“ pravil Roman Hrubeš, duchovní otec videa v českém fotbale. 

Byla to kaňka na jinak báječném zápase, v kterém padlo šest gólů. Co se stalo? V 84. minutě Dukla prohrávala 1:4, když Holenda před rozehráním slávistického přímého kopu v chumlu hráčů strčil do Krále a pak ho ještě loktem udeřil do nosu. Kudrnatý univerzál se chytil za obličej a v bolesti si na chvíli přidřepl. Televizní stanice O2 TV brzy nabídla průkazný záběr, sudí Franěk faul na první dobrou přehlédl. 

Miroslav Stoch mezitím rozehrál přímák a míč se právě od Holendy odrazil do zámezí, takže měl následovat rohový kop pro Slavii. Na to už ale nedošlo: Franěk dostal echo do sluchátka a přes minutu a půl situaci konzultoval na dálku s parťákem u videa. Nakonec odběhl k monitoru u střídaček – a za čtrnáct vteřin měl jasno: červená pro Holendu za surovou hru! Třiatřicetiletý veterán si poslechl Fraňkovo zdůvodnění a bez protestů odkráčel do kabin. To už běžela 87. minuta. 

„Podle mě to bylo v pořádku. Faul se stal těsně předtím, než byl míč ve hře, tudíž nebyla šance přenést informaci mezi hlavním rozhodčím a asistentem u videa. Pak už šlo jen o posouzení intenzity zákroku, který odpovídal udělení červené karty,“ popsal Hrubeš. „I Holenda věděl, o co se jedná, a neprotestoval.“ Ještě jeden důležitý detail: hra se po červené pro Holendu správně vrátila do momentu, kdy se faul stal. Slávisté tedy nezahrávali roh, ale znovu přímý kop. 

„Sám jsem kdysi hrál o záchranu a vím, že to není úplně jednoduchá situace. U Johnyho Holendy mě to mrzí, protože minule v Opavě i proti Slavii odehrál výborné zápasy,“ litoval Roman Skuhravý, trenér Dukly. „Budeme to nějakým způsobem řešit, na druhou stranu to dokážu pochopit: byla v tom určitá míra frustrace. Škoda že u takhle zkušeného hráče. Bude to pro nás ztráta.“ 

Dostane Holenda od Dukly pokutu? Dejvický klub to včera nechtěl komentovat. Na tahu je strahovská disciplinární komise: bylo by překvapení, kdyby Holenda vyvázl jen s obligátní stopkou na jeden zápas. 

„Podíváme se na to a zvážíme všechny okolnosti: intenzitu zákroku, zranění nebo případné Holendovy recidivy. Vzpomínám si, že naposledy jsme za úder loktem dali nepodmíněný trest na dvě nebo tři soutěžní utkání,“ vzkázal šéf disciplinárky Richard Baček. 

Ať už případ Holenda dopadne jakkoliv, pro poslední Duklu je to před rozhodující fází sezony velký problém. 

SESTŘIH: Sparta - Zlín 2:0. Nejistota, pak klidná výhra. Letenští zvládli generálku na derby
Video se připravuje ...

TOP góly 27. kola: Hušbauerův koníček nebo Faltův přímák snů
Video se připravuje ...

SESTŘIH: Slovácko - Plzeň 0:1. Viktorii pomohlo video, z penalty rozhodl Hrošovský
Video se připravuje ...

Kotel Sparty během utkání se Zlínem několikrát vypískali okolní tribuny kvůli nevhodným pokřikům
Kotel Sparty během utkání se Zlínem několikrát vypískali okolní tribuny kvůli nevhodným pokřikům

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud