Jakub Dvořák
16. dubna 2019 • 14:52

Vykoupení na nadstavbu? Trest za karty hrozí Frýdkovi i slávistům

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Revoluce v herním formátu FORTUNA:LIGY přináší spoustu novinek. Jednou z nich je i vykoupení z trestu pro nadstavbu za žluté karty. Prvním hříšníkem se po nedělním derby pražských „S“ stal Guélor Kanga, který dvě kola před koncem základní části obdržel 12. žlutou, která znamená stop na tři zápasy. "Odpuštění" posledního duelu z trestu bude Spartu stát 60 tisíc korun. Kdo další má v závěru ligy namále?



Nebyla otázka, zda té hranice dosáhne, ale spíš kdy. Gabonský záložník sbírá napomenutí od začátku sezony jak na běžícím pásu. Kvůli čtyřem kartám stál v utkání na Baníku (0:1). Kvůli osmi zase v Karviné (1:3) a doma s Jabloncem (0:0).

Není divu, že jako první hráč v tomto ročníku tuzemské soutěže přesáhl hranici dvanácti žlutých karet a Spartě bude chybět ve dvou soutěžních zápasech (Karvná, Opava). Pro třetí duel, který by za starého herního systému také nehrál, se nyní musí vykoupit a v následujícím Finále FORTUNA:LIGY bude moct nastoupit.

Pravidla totiž jasně říkají: Pokud by tresty zákazu závodní činnosti uložené za opakované napomínání hráčů přesáhly konec základní části, nebudou tyto tresty v tomto rozsahu vykonány a namísto příslušné části trestu zákazu závodní činnosti bude uložena peněžitá pokuta. Ta v Kangově případě činí 60 tisíc korun.

Svérázný špílmachr Letenských však nejspíš nebude sám, kdo za disciplinární prohřešky bude muset zaplatit. Liberecký záložník Roman Potočný nasbíral do 28. kola 11 žlutých, a pokud se nyní o víkendu či v posledním kole nechá znovu napomenout, přijde stopka na tři zápasy.

Nejvíce žlutých karet ve FORTUNA:LIZE 18/19
12 Kanga
11 Potočný
9 Tetour
8 Matějovský, Ljevakovič, Komličenko, Fillo
7 Limberský, Vepřek, Hofmann, Hušbauer, Breite, Bořil, Mareš, Fleišman, Frýdek, Jánoš, Chorý, Tregler, Diop, Bezpalec, Ngadeu, Schaffartzik

Co by to pro něj znamenalo? Pokud by se vykartoval ještě v předposledním kole, Liberec zaplatí 70 tisíc korun za dvě utkání, která už spadají do Finále Fortuna Ligy. Pokud se Potočný proviní až v posledním kole, zvedne se pěněžní trest na 80 tisíc korun.

V ohrožení jsou ale i další fotbalisté. Mezi šestnáctkou hráčů, kteří mají aktuálně sedm žlutých a v případě osmé v předposledním či posledním kole, by se jich týkala pokuta, jsou zajímavá jména -  Martin Frýdek, David Limberský , Michael Ngadeu, Josef Hušbauer , Jan Bořil, Radim Breite, Dame Diop či Jiří Fleišman.

Osmou žlutou o víkendu dostali ostravský Martin Fillo a mladoboleslavský Marek Matějovský. Oba čeká dvouzápasový trest a do konce základní části už si nezahrají. Jedno kolo za čtyři napomínání nyní povinně vynechají slávista Michal Frydrych a Jan Žídek z Opavy.

DISCIPLINÁRNÍ PRAVIDLA FINÁLE FORTUNA:LIGY

- Pokud hráč dostane v závěru základní části trest za žluté karty, do nadstavby si ho nepřenáší, ale zaplatí pokutu. Za jedno soutěžní utkání 60 tisíc, za dvě 70 tisíc, za tři 80 tisíc korun atd.

Kdo bude v nadstavbové části napomínán v jednom ročníku žlutou kartou:
a) podruhé, bude potrestán zákazem závodní činnosti na jedno soutěžní utkání
b) počtvrté, bude potrestán zákazem závodní činnosti na dvě soutěžní utkání

- V případě, kdy by tresty zákazu závodní činnosti uložené za opakované napomínání hráčů přesáhly konec soutěžního ročníku, nebudou tyto tresty v tomto rozsahu vykonány a namísto příslušné části trestu zákazu závodní činnosti bude uložena peněžitá pokuta.

- Do kvalifikačních dvojutkání o účast v 1. lize se žluté karty z nadstavbové části ani z 2. ligy nepřenáší a pro účely evidence napomínání žlutou kartou se tato utkání nepovažují za utkání v nadstavbové části

Tvrdá srážka sparťana Martina Frýdka a Josefa Hušbauera ze Slavie
Tvrdá srážka sparťana Martina Frýdka a Josefa Hušbauera ze Slavie

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud