Ondřej Škvor
24. dubna 2019 • 16:00

Tři liberecké penalty? Chce to odvahu, říkají sudí. Komise má jednu výtku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká nejvyšší soutěž se hraje šestadvacet let a teprve počtvrté se stalo, že jeden tým kopal v jednom zápase tři penalty. Pro rozhodčího docela těžká situace. Teď potkala osmadvacetiletého Pavla Rejžka v utkání Liberec– Slovácko (3:2). „Není to nic příjemného,“ říká na adresu svého mladého kolegy Radek Příhoda, jenž stejnou záležitost prožil před třinácti roky.



První, druhá, třetí penalta, ta dokonce v nastaveném čase druhé půle, za nerozhodnutého stavu. Na sudího, který do té doby odpískal dva zápasy v nejvyšší soutěži, hodně těžká chvíle. „Co vidím, to pískám,“ říká Pavel Rejžek. „Chce to kus odvahy,“ chválí svého svěřence Martin Wilczek, místopředseda komise rozhodčích.

To nejdůležitější je, že všechny tři desítky byly. „To je samozřejmě pak všechno jednodušší. Nařídit tři penalty proti jednomu týmu, to totiž není nic příjemného. Ale pokud jsou jasné, je to vlastně poměrně snadné,“ říká bývalý elitní sudí Radek Příhoda. „Horší by bylo, kdyby třeba ta třetí byla padesát na padesát, to je pak složitější. Musíte se rozhodnout hned.“

Sám si prožil podobnou situaci. V srpnu 2006 odpískal v utkání Teplice–Slovácko (3:2) tři pokutové kopy pro domácí. Tedy opět proti Slovácku… Mimochodem, první dvě Petr Drobisz střelcům Michalu Doležalovi a Tomáši Jiráskovi chytil, až Edin Džeko se nespletl.

Na čáře tehdy Příhodovi asistoval současný místopředseda komise rozhodčích Martin Wilczek. „Vzpomínám si na to. Vím, že Radek tehdy říkal, že to je docela těžká situace. Proto za tu odvahu před Pavlem Rejžkem teď smekám.“

TŘI PENALTY PRO JEDEN TÝM
Zápas Sezona Proměněno Rozhodčí
Slavia - Cheb 1995/96 Beneš 
Bohemians - Hr. Králové  1993/1994  Legierský 
Teplice - Slovácko  2006/07 Příhoda 
Liberec - Slovácko  2018/19 3 Rejžek
Pozn.: Tučně je vytištěn tým, který penalty zahrával.

Novic mezi sudími také od neděle odpovídá na samé pochvaly. „Dostal jsem tak patnáct až dvacet zpráv, z toho tak polovinu od lidí z branže. Negativní jsem neměl žádnou. Takový ohlas jsem nečekal. Většinou píšou: Klobouk dolů, že jsi měl to sebevědomí to písknout,“ vypráví Rejžek. „Ale já to měl jasné: co vidím, to pískám.“ Jedné kritice se nevyhnul, pochopitelně ze strany Slovácka. Po skončení zápasu mu sportovní manažer moravského klubu Veliče Šumulikoski na hřišti sdělil: „Vy jste banda vym..anců, na co vás školí.“ Zapsal to do zápisu a víc se o tom nechtěl bavit.

Komise všechny penalty posvětila. Jen u té první mu vyčítá, že gestem ukázal tahání za dres. „On přitom stejně rovnocenně pískal kopnutí, tahání nebylo vidět, může to být matoucí. My po nich nechceme, aby takto ukazovali, co pískali,“ vysvětluje Wilczek.

„S tou výtkou souhlasím,“ uznává Rejžek, který se stal čtvrtým do party sudích, kteří v české lize pískli tři penalty pro jeden tým (viz tabulka).

O Radkovi Příhodovi už šla řeč. Zahájil to Bohuslav Legierský, a to hned v první sezoně (Bohemians–Hradec Králové 2:2, 1993/1994). Navíc docela zostra. Hradci nabídl takovou šanci v 59., 63. a 66. minutě, tedy v rozmezí sedmi minut! Rostislav Macháček a Karel Havlíček neproměnili, až Michal Šmarda ano.

Následoval Michal Beneš (Slavia–Cheb 2:0, 1995/1996), který navíc foukl jednu i pro soupeře. Dost zajímavě zní, že Radek Bejbl (4. minuta), Pavel Novotný (42.) a Jan Suchopárek (70.) za Slavii ani Jaromír Jindráček (64.) za Cheb neproměnili!

Nejvíc tedy až dosud týmy proměnily ze tří penalt – jedinou. To Libor Kozák je jinačí kanonýr. Liberec díky němu jako první mužstvo v soutěži trestal bez zaváhání.

Liberec - Slovácko: V nastavení odpískal rozhodčí penaltu po zákroku Krejčího na Potočného
Video se připravuje ...

Liberec - Slovácko: Druhá penalta pro Liberec! Daníček jasně poslal k zemi Malínského
Video se připravuje ...

Liberec - Slovácko: Třetí penalta pro Liberec! Havlík zahrál rukou a rozhodčí jasně odpískal pokutový kop
Video se připravuje ...

ZLATÁ PÍŠŤALKA: VAR zase zasáhl špatně, tentokrát na Spartě. Měl gól Plzně platit?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud