Jan Podroužek
Premium
18. července 2019 • 05:00

Kouzlo Belgie. Hrošovský i slávisté jdou do ligy, kde lídr padá jako Sparta

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Olomouc - Sparta: Krejčího hlavička jako kulka za Stoppenova záda, 0:2!
Hradec Králové - Slavia: Zmrzlý předběhl Harazima a zvyšuje na 2:0 pro sešívané
VŠECHNA VIDEA ZDE

Netřpytí se jenom Premier League nebo bundesliga. Hvězdy české ligy berou dráhu do Jupiler League. Belgická nejvyšší soutěž je podle UEFA osmá nejlepší v Evropě, má zhruba desetinásobně vyšší příjmy z televizních práv než Česko, kluby bohatnou taky na závratných prodejích hráčů do Anglie nebo Itálie, a už osm sezon v kuse mají svého mistra rovnou ve skupině Ligy mistrů. Tam teď v létě míří výrazné postavy Viktorie Plzeň a Slavie Patrik Hrošovský, Simon Deli a Michael Ngadeu. V placeném článku najdete důvody exodu do belgické soutěže včetně rozhovoru s Davidem Rozehnalem, který má z tamní ligy bohaté zkušenosti.



Tahle soutěž je jako houba, co vsakuje miliony eur. Kam jezdí skauti z celého světa, aby vyzobávali hráče pro velké kluby. A která je ovlivněna více než třicet let starým případem, podle něhož si všechny týmy, i ty velmi ambiciózní, upravily vlastní byznys plán.

Jean-Marc Bosman se vztekal, že mu v létě 1990 odepřel Lutych odchod do francouzského Dunkerqueu. Měl přitom po smlouvě, jenže tehdy ještě platilo, že mateřský klub může požadovat odstupné. A to Lutych neustále odmítal. Kauza šla k Evropskému soudnímu dvoru, táhla se pět let, a belgický hráče nakonec uspěl. Od té doby platí Bosmanovo pravidlo, volný pohyb hráčů po konci kontraktu.

„A Jupiler League to má stále celkem v živé paměti. I proto to tady funguje tak, že kluby nebrání svým hráčům v odchodech, naopak, postavily si na tom celou strategii,“ říká novinář Stefan Smet z deníku Het Nieuwsblad.

Roční rozpočty Genku, Gentu, Brugg, Lutychu nebo Anderlechtu tvoří z velké části právě příjmy z prodejů hráčů. A jede to ve velkém.

Yuri Tielemans z Anderlechtu do Monaka za 26 milionů eur (676 milionů korun).

Wesley Moraes z Brugg do Aston Villy za 25 milionů eur (650 milionů korun).

Marouane Fellaini z Lutychu do Evertonu za 22 milionů eur (572 milionů korun).

Leandro Trossard z Genku do Brightonu za 20 milionů eur (520 milionů korun).

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud