16. září 2019 • 04:40

Sparta před derby: pomohly dva štíty v záloze i návrat lídra Frýdka

Autor: apr
Vstoupit do diskuse
0
  • David Lischka ve Zlíně poprvé v lize nastoupil v základní sestavě Sparty, po zranění se vrátil Martin Frýdek, v útoku se dařilo Benjaminu TettehoviDavid Lischka ve Zlíně poprvé v lize nastoupil v základní sestavě Sparty, po zranění se vrátil Martin Frýdek, v útoku se dařilo Benjaminu TettehoviFOTO: Koláž iSport.cz

    Fotbalisté Sparty se naladili na derby. Již v neděli dojde na tradiční bitvu nesmiřitelných rivalů, ve které na svém stadionu přivítají Letenští Slavii. V 9. kole FORTUNA:LIGY vybojovali svěřenci trenéra Václava Jílka výhru nad Zlínem (2:0), první venkovní v sezoně. Pomohlo k ní i šest změn v sestavě, které zahrnovaly mimo jiné debut Davida Lischky či návrat Martina Frýdka. Jak si sparťanské linie před derby pražských „S“ vedly?

  • Heča s nulou, ale bez práce

    Vůbec poprvé se v aktuální sezoně FORTUNA:LIGY objevil jako jednička mezi tyčemi v dresu Sparty Milan Heča. „Reagovali jsme na poslední dva zápasy, ve kterých Florin Nita dostal tři góly (Olomouc 3:3, Liberec 1:3) a pokaždé neměl čisté svědomí,“ objasnil změnu v brance kouč Jílek.

    Osmadvacetiletý brankář se ve Zlíně spíše nudil. Směrem dopředu toho „ševci“ totiž moc nepředvedli. Nejvíce se gólman Letenských zapotil pravděpodobně ve 27. minutě, kdy prošla shlukem těl střela domácího Petra Jiráčka. Ta ale skončila daleko od jeho branky, tudíž si Heča nemusel dělat žádné starosti. Podobně tomu bylo i při střele Zdeňka Folprechta zpoza vápna v závěru utkání.

    Zlín - Sparta: Jiráček se postaral o utajenou střelu, Heču neohrozil
    Video se připravuje ...

  • Nalezená obrana?

    Ve Zlíně dostal ve středu obrany šanci Semih Kaya. Spolu s ním nastoupil vůbec poprvé v základu David Lischka. Sparťanští stopeři obstáli, soupeře nepustili do vážnější šance a vyvarovali se i zbytečných chyb, které klub z Letné srážely v minulých zápasech. Přesto trenér Jílek upozornil, že v zápase našel dva momenty, kdy Lischka zbytečně riskoval. „Je třeba, abychom nedávali soupeřům takové příležitosti,“ zdůraznil. Lischkův výkon ovlivnilo i to, že zatím fyzicky nezvládl odehrát celé utkání, v 72. minutě ho nahradil Dávid Hancko. To je ale věc, která se časem jistě změní.

    Na pravém kraji si své odehrál Michal Sáček, který se ze středního záložníka již sžil s postem, který před ním obýval Ondřej Zahustel. Po zranění se vrátil na zelený pažit Martin Frýdek, kterého využil Václav Jílek na postu levého obránce, kde v minulosti hrál nejen ve Spartě, ale třeba i v Liberci. „Potřebovali jsme ho v obraně a zvládl to výborně. Obecně je pro tým velmi důležitým článkem. Navíc ostatním spoluhráčům řekne i ty nepříjemné věci, které jsou potřeba,“ chválil přínos Frýdka Jílek.

    Celkově však sparťanskou obranu Zlínští moc neprověřili a dá se čekat, že v neděli se Slavií to bude jiný zápřah. Pokud by Letenští nastoupili do derby se stejným složení obranné čtyřky, bude Lischku, Kayu, Frýdka a Sáčka čekat proti vedoucímu a druhému nejproduktivnějšímu týmu ligy opravdový test. 

    SESTŘIH: Zlín - Sparta 0:2. První venkovní výhra v sezoně. Rozhodli Tetteh a Kanga
    Video se připravuje ...

  • Defenzivní štíty a produktivní Kanga

    Spartě ve Zlíně klapla taktika se dvěma defenzivními záložníky. Georges Mandjeck a Ladislav Krejčí se dobře doplňovali, a když bylo třeba, vypomohli v obraně. „Byla to cílená věc, která vycházela ze stavu, ve kterém jsme. To je hodně velké množství vstřelených ale i inkasovaných branek,“ objasnil Jílek. Zda bude moci kouč Letenských využít Krejčího s Mandjeckem i proti Slavii však zůstává otázkou. Český středopolař totiž kvůli zranění zápas ve Zlíně nedohrál. 

    Spolu s výše zmíněnými, dalo by se říct tradičně, opanoval sparťanský střed hřiště Guélor Kanga. Gabonský fotbalista znovu potvrdil svou produktivitu, když se prosadil z penalty. A nechybělo moc a nezůstalo jen u toho. Jeho parádní dalekonosné střele z 52. minuty chyběly jen centimetry, skončila na břevně. Navíc důkladně zásoboval své spoluhráče, zejména Benjamina Tetteha, přesnými přihrávkami.

    Zlín - Sparta: Dostál vystihl směr, ale Kanga proměnil penaltu, hosté vedou 2:0!
    Video se připravuje ...

  • Útok v režii Tetteha

    Benjamin Tetteh na hrotu? Tenhle tah vyšel Spartě proti Zlínu náramně. Ghanský forvard, který dostal v základní sestavě přednost před Liborem Kozákem, už v 5. minutě využil zaváhání domácí obrany, která neodkopla míč poskakující na malém vápně, a otevřel skóre zápasu. Klíčovou roli sehrál i před druhou brankou, kdy jej sestřelil ve vápně gólman Stanislav Dostál. Následnou penaltu proměnil Kanga. Tetteh pobavil i parádními nůžkami.

    Po hodině hry ho na hřišti nahradil Libor Kozák, který věren svému trendu v dosavadním průběhu sezony stihl neproměnit velkou šanci. Po centru Plavšiče z malého vápna netrefil branku.

    Zlín - Sparta: Krásnou kombinaci i šílenou hrubku Azackého zužitkoval Tetteh, 0:1!
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud