Michal Kvasnica
11. dubna 2020 • 04:40

Omladit, nebo mít třicátníky? Olomouc řeší, co dál se zkušeným triem

Vstoupit do diskuse
4
  • Jaká je budoucnost zkušeného olomouckého tria?Jaká je budoucnost zkušeného olomouckého tria?FOTO: koláž iSport.cz

    Na konci června končí třem olomouckým hráčům se zajímavým životopisem smlouvy. Jde o brankáře Miloše Buchtu, záložníka Václava Pilaře a útočníka Martina Nešpora. Co se zkušenými třicátníky bude? „Záleží na situaci, necháváme to otevřené. V tuhle chvíli je předčasné to řešit,“ říká Ladislav Minář, sportovní manažer Hanáků. Expert iSport.cz Vlastimil Palička má však jasno: „Sigma vždy dobře pracovala s mladými, je schopna všechny tři nahradit z vlastních zdrojů.“ Zapojte se do nových diskuzí na iSport.cz. Více ZDE>>>

    Přestože Olomouc v tomto roce výhodně prodala Jakuba Plška (Puskás), Davida Zimu (Slavia) a mladého Radka Vítka (Manchester United) za bezmála padesát milionů korun, i na Hané kvůli pandemii COVID-19 sáhli k úsporným opatřením v podobě desetiprocentního snížení základní mzdy hráčů. Šetření se týká i zaměstnanců, ale nemusí zůstat jen u toho.

    Na současný režim mohou doplatit i fotbalisté, kterým posledního června na Andrově stadionu končí kontrakt. Týká se to Miloše Buchty, Václava Pilaře a Martina Nešpora.

    „Teď nikdo neví, co bude. Všechno je otevřené, ale důležitý bude zdravotní stav a ekonomické hledisko,“ naznačuje sportovní manažer Ladislav Minář klíčové faktory.

    Tím spíš u zmíněné trojice, která je díky zahraničním angažmá a faktu, že na Hanou zamířila po konci smlouvy bez odstupného, nadstandardně odměňována.

    „Finance budou problémem všude,“ myslí si expert Sportu Vlastimil Palička a bývalý trenér Sigmy, jenž každého z tria popsal. Čtvrtá kapitola je speciál, týká se ročníku 1993.

  • Miloš BUCHTA (39 let, brankář)

    Bilance v této sezoně

    soutěžní zápasy: 4 (360 minut)

    inkasované góly: 6

    čistá konta: 0

    Průměrná známka Sportu: 5,33

    Hodnota podle TransferMarktu: 5,4 milionu korun

    Plusy: zkušenosti, postava, jeden na jednoho

    Minusy: věk, rozehrávka, akceptace pozice třetího gólmana

    Šance na prodloužení smlouvy v Olomouci: 5 %

    Nejmenší naději na setrvání má podle našich informací téměř čtyřicetiletý gólman Buchta. Přestože díky klidu a zkušenostem by měl třeba celkům hrajícím o záchranu ještě co nabídnout (vzpomeňte na Petra Bolka, jak zvedl Karvinou) a on sám by rád překonal rekord nejstaršího ligového fotbalisty Jaromíra Blažka, Olomoučtí nemají v bráně personálně žádný problém.

    Stačí se podívat na gólmanské statistiky z této ligové sezony: Michal Reichl (27) odchytal třináct zápasů, Aleš Mandous (27) osm a Buchta jen tři.

    „Navíc nezapomínejme na velkou efektivitu při vlastní výchově brankářů,“ připomíná Palička šestnáctiletého Vítka, jenž nedávno přestoupil do Anglie, či Jakuba Markoviče působícího ve Slavii.

    Na posun čekají i talentovaní mládežničtí reprezentanti Denis Gröger (21) s Jakubem Trefilem (19), takže Buchtovu budoucnost v Sigmě by zřejmě prodloužil jen případný odchod někoho z kvalitní dvojice Mandous-Reichl.

    Brankář Miloš Buchta Brankář Miloš BuchtaFoto Michal Beránek (Sport)

  • Václav PILAŘ (31 let, záložník)

    Bilance v této sezoně

    soutěžní zápasy: 17 (1080 minut)

    góly: 3

    asistence: 3

    Průměrná známka Sportu: 5,21

    Hodnota podle TransferMarktu: 14,9 milionu korun

    Plusy: zkušenosti, univerzálnost, sebevědomí

    Minusy: zdraví, výše smlouvy, přepínání

    Šance na prodloužení smlouvy v Olomouci: 33 %

    Nejvíce rezonuje Pilařovo jméno. Vzpomeneme-li na křídelníkovu veřejnou kritiku kouče Radoslava Látala, následné přeřazení do béčka a postavení se zbytku kabiny v čele s kapitánem Vítem Benešem proti němu, už jeho jarní setrvání bylo překvapivé. A stejné by to bylo nyní.

    „Tenkrát jsem Pilaře chápal, prožil si hodně zranění a nelíbila se mu trenérova poznámka. Chtěl ze sebe sundat nálepku permanentně zraněného hráče, protože má předpoklady pro současný fotbal. Nicméně když si sečtu jedno s druhým, třeba tu drobnost, jak se proti němu postavili hráči, dávalo by mi logiku, kdyby s ním Sigma neprodloužila smlouvu,“ uvažuje šéf mládeže HFK Olomouc.

    „Zařídíme se i podle toho, zda bude případně o někoho zájem. I na to bychom museli nějak reagovat. Jenže teď trh spí, takže je to předčasné řešit,“ podotýká Minář.

    Kdyby se někomu zalíbil třeba Šimon Falta, jemuž končí smlouva za rok, Pilař by se Sigmě hodil. Samozřejmě za předpokladu výrazného snížení výplaty.

    Šanci dostane odchovanec Pavel Zifčák (21), jenž se velmi dobře jeví na hostování v Pardubicích, navíc dokáže v ofenzivě nastoupit na více postech.

    Křídelní záložník Václav Pilař v dresu Sigmy Olomouc Křídelní záložník Václav Pilař v dresu Sigmy OlomoucFoto Michal Beránek / Sport

  • Martin NEŠPOR (29 let, útočník)

    Bilance v této sezoně

    soutěžní zápasy: 12 (658 minut)

    góly: 5

    asistence: 0

    Průměrná známka Sportu: 5,5

    Hodnota podle TransferMarktu: 8,1 milionu korun

    Plusy: agresivita, presink, výskok

    Minusy: zdraví, technika, kombinace

    Šance na prodloužení smlouvy v Olomouci: 50 %

    Nešpor je oproti Buchtovi s Pilařem zcela odlišným případem, vše u něj závisí pouze na zdravotním stavu. Přes půl roku bojuje důrazný forvard se zánětem stydké kosti, léčil se i v Německu, ale „hokejové“ zranění Nešpora dál trápí.

    Zjednodušeně řečeno: má dva měsíce na to, aby se dal do kupy.

    Když se mu to povede, je pravděpodobné, že při obecném nedostatku hroťáků, své specifické typologii, nejistotě ohledně Lukáše Juliše a jedenácti nastřílených gólech za poslední dvě necelé sezony by ho realizační tým rád v kádru měl i nadále.

    A pokud ne? „Je tam Chytil, což je perspektivní útočník moderního střihu, který se rve, umí se dostat do finální fáze. A ještě Yunis,“ nebál by se Palička.

    Na hostování má Sigma ještě Pavla Dvořáka (31) a Ismara Tandira (24).

    Slávistický obránce David Hovorka odehrává míč před olomouckým útočníkem Martinem Nešporem Slávistický obránce David Hovorka odehrává míč před olomouckým útočníkem Martinem NešporemFoto Barbora Reichova / Sport

  • A co ročník 1993?

    Kromě rozhodování o zkušené trojici čeká sportovního manažera Sigmy Ladislava Mináře brzy ještě mnohem těžší záležitost: vyřešit budoucnost tří důležitých záložníků z ročníku 1993. V červnu 2021 totiž končí kontrakt Davidu Houskovi, Šimonu Faltovi a Tomáši Zahradníčkovi.

    „Pokud se podaří prodloužit smlouvu třeba tady s Davidem, budu to považovat za úspěch,“ řekl Minář na únorové tiskové konferenci a mrknul právě na vedle sedícího Housku.

    Podle informací deníku Sport je však takový scénář takřka nereálný, a tak klíčového středopolaře Olomoučtí buď ještě zpeněží letním prodejem, nebo o svého zástupce kapitána příští rok přijdou bez náhrady a Houska v osmadvaceti letech zamíří za novou výzvou.

    Olomoucký David Houska v akci během duelu s pražskou Slavií Olomoucký David Houska v akci během duelu s pražskou SlaviíFoto Michal Beránek / Sport

Vstoupit do diskuse
4

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud