Martin Pešout
9. května 2020 • 04:40

Z pralesa ke hvězdám! Čtyři fotbalisté, kteří se vykopali až do první ligy

Vstoupit do diskuse
8
  • Video se připravuje ...

    Čas od času se stane, že na nejvyšší fotbalové scéně zazáří hráč, který se dlouho protloukal nižšími soutěžemi. A nakonec i třeba v pozdějším věku zažije super kariéru. Jedním z takových případů může být dobře známá story Jana Kollera, kterého si v jeho jednadvaceti letech vytáhla Sparta z divizního Milevska. Pojďme se podívat na další čtyři takové fotbalisty.

  • Roman Potočný

    Roman Potočný vstřelil v podzimní části FORTUNA:LIGY pět branekFoto Michal Beránek / Sport

    Klikatou cestu do profesionálního fotbalu má za sebou Roman Potočný. Rodák z Roudnice nad Labem sice nakoukl do ligy v dresu Bohemians a profi fotbal si zahrál i v Opavě nebo Táborsku. Pak se jeho kariéra ale sesunula do divizních Brozan, kde se kromě fotbalu musel věnovat i civilnímu zaměstnání. V Brozanech se po trénincích oháněl krumpáčem ve stavební firmě majitele klubu.

    Před svou první pořádnou štací v Teplicích ještě pracoval v Praze v obchodě se sportovním zbožím. Do Teplic si tehdy téměř 24letého Potočného vytáhl trenér Ščasný a nespálil se. Šikovný útočník se na Stínadlech chytil, přestože předtím v Brozanech kouzlil s míčem na trénincích pouze třikrát týdně, což není moc. Dnes 190 cm vysoký forvard kope za ostravský Baník, kam zamířil v zimě z Liberce. 

  • František Dřížďal

    Příchod Františka Dřížďala ze Sokolova se Slavii vyplatilFoto Michal Beránek / Sport

    Pozoruhodný příběh má za sebou bývalý obránce František Dřížďal. S fotbalem začínal v Horním Slavkově, třetí ligu okusil v Karlových Varech, zkusil to v nižší německé soutěži a pak zakotvil v druholigovém Sokolově. Nic nenasvědčovalo velké kariéře, Dřížďal se spolu s fotbalem věnoval povolání kuchaře.

    V roce 2007, v jeho 28 letech, si ho pak nečekaně vytáhla Slavia a hráč, který do té doby neměl na kontě jediný ligový start, bojoval s Pražany o Ligu mistrů. Tehdejší kouč Jarolím mu prý dával jednoduché pokyny ve stylu: nahraj a běž, proto si Dřížďal vysloužil přezdívku Forrest Gump. V obraně sešívaných se zabydlel na stálo a po svém konci ve Slavii ještě odkopal přes dvacítku ligových duelů v Brně. 

  • Vlastimil Hrubý

    Smutný brankář Jablonce Vlastimil HrubýFoto Pavel Mazac / Sport

    Ani brankář Vlastimil Hrubý se do první ligy nedostával snadno. Sice se snažil najít si místo na výsluní v brněnské Zbrojovce, místo toho se ale záhy pakoval do Moravskoslezské fotbalové ligy v rámci hostování v celku Tatran Brno-Kohoutovice. Jednou si zachytal za Xaverov, víckrát pak v Dostě Bystrc. Stabilnější místo si vybojoval až ve Znojmě, se kterým v roce 2010 slavil postup z MSFL do druhé ligy. Znojmu se začalo dařit a po třech letech s ním Hrubý postoupil do nejvyšší české soutěže. Klub z jihu Moravy se sice po roce sesunul zpět o patro níž, Hrubého si ale všiml Jablonec, jehož tyče hájí dodnes.

  • Přemysl Kovář

    Brankář Přemysl Kovář je další novou posilou Slavie Praha.Foto Pavel Mazáč (Sport)

    Přemysl Kovář patří Slavii, začátky v profesionálním fotbale měl ale složité. V první lize debutoval na jaře 2011 ve svých šestadvaceti letech v bráně Ústí nad Labem. Do té doby vymetal štace jako Kunovice nebo SK Hlavice. Velkou stopu zanechal posléze v Liberci po odchodu brankáře Davida Bičíka. Se Slovanem si zachytal i v základní skupině Evropské ligy. Následně se podíval do Bulharska a Izraele. Napadá vás ještě další pozoruhodná kariéra? Napište do diskuze.

Vstoupit do diskuse
8

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud