Jakub Dvořák
28. června 2020 • 04:50

Sparta útočí na bronz, ale pohár je pro Evropu víc. Odpočinou si opory?

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
SESTŘIH: Brighton - Manchester City 0:4. Titul je blíž, zářil Foden
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šetřit, či zapřáhnout? Před nedělním šlágrem Plzeň - Sparta ve Štruncových sadech měl Václav Kotal o čem přemýšlet. Letenští si mohou v případě zisku tří bodů pojistit konečné třetí místo v lize. Už ve středu je však čeká finále MOL Cupu proti Liberci. „Sparta by mohla po zpackané první polovině sezony skončit nakonec třetí, to je velké lákadlo,“ míní někdejší kouč Viktoriánů Roman Pivarník.



Góly

Domácí: 56. Chorý, 65. Mihálik

Hosté: 88. Moberg Karlsson

Sestavy

Domácí: A. Hruška – M. Havel, Hejda, Brabec (C), J. Kovařík – Kalvach, Al. Čermák, Hořava – Kayamba (71. Řezník), Beauguel (24. Chorý, 90+2. Pernica), Mihálik (71. J. Kopic).

Hosté: Nita – Vindheim, Mandjeck, Costa, Matěj Hanousek – Hložek (46. Horák), Trávník, Dočkal (C) (46. Kanga), Karabec (74. Sáček), Drchal (65. Moberg Karlsson) – Tetteh (78. Patrák).

Náhradníci

Domácí: Staněk, Diaz, Limberský, Kopic, Řezník, Chorý, Pernica

Hosté: Heča, Moberg Karlsson, Kanga, Sáček, Patrák, Horák, Hucek

Karty

Domácí: Kayamba, J. Kopic (č)

Hosté: Drchal, Vindheim

Rozhodčí

Orel – Hájek, Novák

Stadion

Doosan Arena, Plzeň

Návštěva

2 925 diváků

Byla to výzva, kterou většina hráčů a trenérů ve FORTUNA:LIZE dosud neznala. Anglické týdny? Vyjma pohárových účastníků maximálně jednou, dvakrát za sezonu. Po vynucené pauze kvůli koronaviru COVID-19 se však závěr nejvyšší české soutěže smrskl do sedmi týdnů. Například Sparta za poslední měsíc odehrála devět soutěžních zápasů, desátý přidá dnes a další tři rozloží do deseti dnů.

„Máme ověřeno, že obvykle v pátém utkání v rozmezí dvou týdnů se riziko různých zranění zvyšuje. To budeme zohledňovat,“ naznačoval ještě před restartem soutěže v rozhovoru pro Sport Ben Ashworth, vedoucí fyzické přípravy Pražanů.

Právě po čtvrtém utkání sáhl Václav Kotal do sestavy a několika hráčům dopřál voraz. Vyměnil brankáře, posadil kapitána Bořka Dočkala či Guélora Kangu. Dva kreativci jsou společně s Michalem Sáčkem, Adamem Hložkem a slovenskými stopery Lukášem Štetinou a Dávidem Hanckem nejvytíženějšími hráči v poli. Například brzy osmnáctiletý Hložek si odpočinul poprvé od 25. září loňského roku.

„Mužstvo si sedlo a trenér už nemá potřebu se sestavou tolik rotovat. Nedějí se rošády jako na podzim. I stopeři se ustálili. Jsem rád, že se daří Hanckovi se Štetinou. Oba jsou to šikovní obránci. Především za Lukáše jsme rád, že se opět chytil,“ chválí krajany Pivarník.

Finále poháru s fanoušky Liberce i Sparty. Šilhavý u repre prodloužil
Video se připravuje ...

Triumf v poháru je výhodnější

Bude však Kotalových sedm statečných v základní sestavě i proti Plzni? Podle informací Sportu minimálně do prvního poločasu hodlají sparťané nakráčet v silném složení. Jak ale trenér po utkání s Opavou pronesl, na slabší a silnější jedenáctku na Letné nehrají. „Sparta by měla mít široký a kvalitní kádr, že by mohl nastoupit kdokoliv a zvládnout to. A myslím si, že tomu tak je. Navíc zápasů je tolik, že si zaslouží hrát úplně všichni.“

Ostré lokty Milana Baroše: pocítil je nejen sparťan Štetina
Ostré lokty Milana Baroše: pocítil je nejen sparťan Štetina

Plzeň navíc už v tabulce takřka o nic nehraje. Limberský a spol. se rudým vzepřou o prémie k výplatě a kvůli své cti. Vždyť hosté čekají na výhru na západě Čech od srpna 2011.

„Sparta by mohla po zpackané první polovině sezony skončit nakonec třetí, to je velké lákadlo,“ míní někdejší kouč Viktoriánů. „Na druhou stranu ve středu hraje finále poháru v Liberci,“ dodává Pivarník hned vzápětí.

Z pohledu účasti v evropských pohárech je pro Pražany lepší triumf v MOL Cupu. Z něj by totiž šli až do třetího předkola Evropské ligy, zatímco ze třetí příčky v lize by startovali o kolo dřív.

Nejvytíženější sparťané po restartu F:L (podle minut)
Sáček  632
Heča, Hancko, Štetina  630
Kanga  629
Dočkal  568
Hložek  564
Počet startů v základní sestavě po restartu F:L
Sáček, Heča, Hancko, Štetina, Kanga, Dočkal, Hložek  7x
Krejčí, Karlsson  6x
Frýdek, Kozák  5x
Vindheim  4x
Hanousek, Costa  3x

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Z V R P Skóre B
1. Slavia 35 26 7 2 69:12 85
2. Plzeň 35 23 7 5 68:24 76
3. Sparta 35 17 9 9 66:40 60
4. Jablonec 35 14 9 12 48:52 51
5. Liberec 35 15 6 14 55:51 51
6. Ostrava 35 12 11 12 47:43 47

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Nedělní Sport, titulní strana Nedělní Sport, titulní stranaFoto Sport

Vstoupit do diskuse
2

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud