Jan Vacek
13. srpna 2020 • 04:40

Slabá produktivita, laciné chyby i jistý Čelůstka. Co ukázala Sparta?

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
13
  • Slabá produktivita, laciné chyby a jistý Čelůstka. Co ukázala příprava Sparty?Slabá produktivita, laciné chyby a jistý Čelůstka. Co ukázala příprava Sparty?FOTO: Koláž iSport.cz

    PŘÍMO Z RAKOUSKA |  Letní přípravu na novou sezonu má Sparta prakticky za sebou. První tři zápasy s přehledem vyhrála, ve středeční generálce se jí to už nepovedlo. Herní soustředění v Rakousku Letenští zakončili ve velmi kvalitním duelu remízou 2:2 s Wolfsbergerem. Co všechno finální test před nadcházejícím ročníkem odhalil? 

  • Dva góly? Příliš málo

    Dvakrát se prosadit proti třetímu týmu rakouské Bundesligy? Solidní počin, chtělo by se říct. V kontextu generálky s Wolfsbergerem je to ale pro Spartu málo. Šancí měla mnohem víc, i těch vyložených. Jenže Lukáš Štetina trefil břevno, v dobrých pozicích neuspěli třeba Lukáš Juliš s Bořkem Dočkalem. Velké množství příležitostí je dobrý signál, v ostré sezoně ale musí jít produktivita nahoru. „Mrzí mě, že jsme se neprosadili víc. Šancí jsme měli dost,“ pokýval hlavou trenér Václav Kotal.

    Vystupňovali jsme tempo, chyběla lepší produktivita, říká Kotal
    Video se připravuje ...

  • Individuální chyby. Opět

    Po koronavirovém restartu ze hry téměř vymizely. Kritické individuální chyby dokázali sparťané v ligovém dojezdu eliminovat, v posledním testu na novou sezonu ale vyrobili dvě. První stoper David Lischka, druhou středopolař Ladislav Krejčí. A Wolfsberger trestal... Naprosto neomylně a nekompromisně. Právě kvůli zkratům spadli rudí do manka 0:2, které pak museli honit. Pro hráče je to velké poučení, že na takové úrovni a proti takovému soupeři nesmíte dělat triviální chyby. Soupeř téhle kvality vás potrestá,“ zdůraznil kouč Pražanů.

    Obránce Sparty David Lischka v akci během přípravného utkání proti Wolfsbergeru Obránce Sparty David Lischka v akci během přípravného utkání proti WolfsbergeruFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Hložek s Julišem naznačili možnosti

    Společně měli spoustu šancí, díky Adamu Hložkovi využili alespoň jednu. Spojení supertalentovaného mladíka s obrozeným Lukášem Julišem na hrotu ale vypadalo zajímavě. Oba útočníci totiž dokázali vložit ve prospěch týmu své přednosti. Hložek osvědčil smysl pro kombinaci, výborný driblink i řešení předfinální fáze. Juliš zase náběhy trhal obranu, dokázal podržet (či vybojovat) spoustu balonů, navíc byl nepříjemný při napadání. Nebylo by překvapení, kdyby fanoušci tohle duo v sezoně vídali na hrotu pravidelně. A k nim jako žolík typologicky zcela odlišný Libor Kozák.

    Adam Hložek v zápase proti Wolfsbergeru Adam Hložek v zápase proti WolfsbergeruFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Čelůstka zapadl

    Ve Spartě je s trochou nadsázky týden i s cestou, na hřišti byste to ale nepoznali. Zkušený reprezentant Ondřej Čelůstka okamžitě zapadl, ve variantě na tři obránce se coby prostřední stoper počínal suverénně. Vyhrával souboje, měl na bedrech rozehrávku, navíc neustále dirigoval oba své parťáky ze zadní linie. Když bylo potřeba, neváhal ani přitvrdit. „Když uvážíme, jak dlouho nehrál, tak do toho naskočil velice dobře,“ ocenil Kotal. Čelůstka na place působí jako mimořádně klidový element. Ani v těžkých situacích nepanikaří, naopak je řeší chladnokrevně. Navíc se velmi dobře napojil na Lukáše Štetinu. A to v rámci přípravy vůbec nenaskočil ceněný Dávid Háncko...

    Čelůstka: Dostali jsme zbytečné góly. K výhře chyběla lepší produktivita
    Video se připravuje ...

  • Klíč k úspěchu na krajích

    Těžko odhadovat, jak často v sezoně bude Sparta rozestavení 3-5-2 využívat. Pokud na něj ale vsadí, bude podle všeho klíčové, jak jí zafungují oba kraje. Názorně to bylo vidět před prvním gólem proti Wolfsbergeru. Andreas Vindheim vysekl parádní náběh, který navíc korunoval přesnou přihrávkou na Hložka. Takových momentů bylo v zápase spoustu. Vindheim i na druhé straně Matěj Hanousek je ale kolikrát neřešili ideálně, v předfinální fázi chyběla preciznost. Při hře na dva útočníky má přitom Sparta v koncovce personální sílu a může z těchto situací profitovat. Bez přesnosti to ale nepůjde. Doručí ji navrátilec Ladislav Krejčí?

    Matěj Hanousek zařídil vyrovnání duelu s Wolfsbergerem Matěj Hanousek zařídil vyrovnání duelu s WolfsbergeremFoto Pavel Mazáč / Sport

Vstoupit do diskuse
13

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud