23. října 2020 • 16:45

Hašek přišel o hlavní argument. Odsun do béčka v pořádku, odvolání se řeší

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě v pátek ráno si lízala rány po porážce 1:4 s Lille v utkání základní skupiny Evropské ligy. O několik hodin později se ale Spartě nálada významně zlepšila. Sbor rozhodců FAČR jí totiž dal ve sporu s Martinem Haškem v argumentační rovině v maximální možné míře za pravdu. Záložníkovi, jenž klubu v březnu jednostranně vypověděl smlouvu, naopak vyměřil pokutu ve výši 800 tisíc eur (zhruba 20 milionů korun). Hráč se podle informací iSport.cz proti verdiktu odvolá, Letenští zatím vyčkávají.



Totální úspěch Sparty a drtivá porážka Martina Haška. I tak lze vnímat prvoinstanční verdikt rozhodčího senátu v kauze, kdy hráč v březnu klubu jednostranně vypověděl smlouvu a vrhl se do právnické války.

Rozhodci v rozhodnutí, které čítá dohromady 25 stran, dali Spartě za pravdu prakticky ve všem. Veškerou obhajobu hráčovy právní zástupkyně Markéty Vochoska Haindlové naopak smetli ze stolu. Výsledkem je odškodné ve výši 800 tisíc eur (20 milionů korun), které musí záložník pražskému klubu uhradit.

„Pro Spartu není důležitá částka, ale vyznění, že smlouvy se mají dodržovat,“ uvedl pro iSport.cz renomovaný advokát Bronislav Šerák, který ve sporu zastupoval klub.

Oběma stranám v pátek začala běžet lhůta 21 dní, během které se mohou odvolat. V případě Martina Haška se tak určitě stane. Sparta si vzala víkend na rozmyšlenou, další kroky chce důkladně zvážit. Původně totiž po hráči požadovala dva miliony eur (téměř 55 milionů korun).

„Příští týden se sejdu se zástupci klubu a budeme případné odvolání řešit,“ potvrdil Šerák. On a Sparta jsou ovšem prvoinstančními vítězi už nyní. Především proto, že jim bylo dáno za pravdu i v nejklíčovějším bodu celého sporu. Tedy v tom, za klub měl právo Haška v návaznosti na neplnění hráčské smlouvy přeřadit do B-týmu.

„Co se týče otázky, zda Navrhovatel (Sparta) byl povinen zařazovat Odpůrce (Martin Hašek) podle Smlouvy k tréninkům a zápasům pouze v rámci „A“ mužstva, rozhodčí senát dospěl k závěru, že nikoli. Ve smlouvě není žádná taková povinnost Navrhovatele uvedena. Naopak je z některých jejích ustanovení zřejmé, že působení Odpůrce u Navrhovatele nebylo omezeno pouze na „A“ mužstvo,“ stojí v rozhodnutí, které má server iSport.cz k dispozici.

V praxi to znamená, že tímto výkladem přišli Hašek s Haindlovou o hlavní munici, kterou chtěli ve sporu použít. Pro hráčovu stranu je to navíc velká komplikace i do budoucnosti. Haindlová totiž argumentovala judikaturou mezinárodního tribunálu CAS, kterou rozhodci odmítli s tím, že se od Haškova případu v mnoha bodech liší.

Pouze na jediné, byť hodně minoritní, frontě celého případu nebyla Sparta úspěšná. Podle rozhodčího senátu neměla právo udělit Haškovi pokutu ve výši sta procent měsíčního platu za to, že odmítl odcestovat na zimní soustředění do Španělska. Maximem bylo padesát procent, proto musí klub hráči polovinu částky, tedy 150 tisíc korun, vrátit.

Pokud Hašek k odvolání fakticky skutečně přistoupí, bude muset znovu sáhnout do peněženky. Návrat sporu ke sboru rozhodců s sebou totiž nese poplatek ve výši jednoho procenta vyměřené částky, v tomto případě tedy osm tisíc eur (zhruba 200 tisíc korun). Rozhodčí senát při odvolání by měl jiné obsazení a šest členů místo tří.

Pokud by ani po druhém verdiktu rozhodčího senátu nebyla některá ze stran spokojena, může se celý spor přesunout až ke zmíněné mezinárodní arbitráži CAS. Právě to je ostatně od začátku hlavní cíl Haškovy strany, byť prvoinstanční rozhodnutí rozhodčího senátu hráči příliš nadějné vyhlídky v tomto ohledu nedalo.

Zcela pominout nelze ani takzvané mediační plnění, tedy možnost obou stran, aby došlo k urovnání sporu smírnou cestou. Byť k dohodě rozhodci obě strany vyzvali, v tuhle chvíli je mnohem pravděpodobnější, že spor pojede dál.

Vyjádření Markéty Vochoska Haindlové

„S verdiktem Sboru rozhodců FAČR nesouhlasíme. Rozhodčí nález není pravomocný a v řádné lhůtě se proti němu po poradě s mým klientem odvoláme. Počítáme, že kauza skončí u CAS. Pro doplnění kontextu uvádím, že rozhodnutí Sboru rozhodců FAČR, který dosud není ze strany FIFA uznán nezávislým rozhodčím orgánem pro řešení sporů na národní úrovni, pro nás ve větší míře není překvapivé, přestože se s právním výkladem rozhodců neztotožňujeme. Zároveň věříme, že při odvolání u orgánů vyšší instance prokážeme relevanci zásadního nesouladu v postupu rozhodčího orgánu FAČR s běžnou rozhodovací praxí mezinárodních institucí.

Mezinárodní judikatura, která hráčům garantuje určitou úroveň právní ochrany, zde byla zcela nesprávně vyhodnocena. V kontextu současné situace ve fotbalovém prostředí je nerespektování mezinárodní judikatury a dlouhodobě kritizovaná absence pracovně-právního poměru ve vztahu klub – hráč další z věcí, která způsobuje českému fotbalu reputační skvrnu. Česká republika je společně s Rumunskem, Chorvatskem a Slovinskem poslední zemí v EU, kde i přes urgence zmíněných mezinárodních fotbalových orgánů neexistuje standardní zaměstnanecké postavení hráčů ve vztahu s klubem.

Absence pracovně-právního ochranného rámce vztahu zaměstnavatel – zaměstnanec pak způsobuje množství kauz dlouhodobě poškozující jméno českého fotbalu v očích mezinárodní odborné veřejnosti. Případ Martina Haška je jen dalším střípkem do mozaiky dlouhodobě kritizovaných poměrů v rámci FAČR.

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
2

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud