20. listopadu 2020 • 17:55

Kayamba si v Africe splnil sen. Snad se vrátí, vtipkoval parťák z Plzně

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

V osmadvaceti letech se dočkal pocty, ve kterou možná ani nedoufal. Joel Kayamba odehrál první utkání za národní tým Demokratické republiky Kongo. Plzeňský záložník se do své vlasti vrátil po dlouhé době, 17. listopadu odehrál premiérových jedenáct minut v utkání proti Angole, přispěl k výhře 1:0.



Kayamba má za sebou unikátní příběh. Fotbal se naučil v ulicích na kraji Kinshasy, hlavního města Konga ve středu Afriky. Neprošel žádnými mládežnickými akademii, nehrál organizovaně. Přesto kopal do míče s láskou a rozvíjel svůj talent.

Velmi brzy odešel ze země a jako mnoho afrických fotbalistů zkoušel štěstí v Evropě. Po letech peripetíí našel štěstí až v Česku. Prošel si opravdu složitými zkouškami, jednu chvíli se živil jako šatnář na diskotéce. Fotbalově rozkvetl v Opavě, kde si vykopal angažmá v Plzni, jednom ze tří největších českých klubů.

Teď se mimořádně technicky nadaný záložník dočkal další velké mety. Poprvé ho povolali do reprezentace, na uplynulém srazu se zúčastnil dvou zápasů Konga proti Angole. Kayamba nastoupil v odvetě venku, odehrál závěrečných jedenáct minut.

„Joel Kayamba si splnil svůj sen a zahrál si za DR Kongo, byli jsme za něj moc rádi, protože se vrátil na nějakou dobu do země, ze které pochází, byl se známými lidmi a užil si to. Určitě mu to pomůže, až se vrátí,“ pověděl na klubových stránkách Viktorie spoluhráč z útoku Jean-David Beauguel. „Tedy snad se vrátí,“ doplnil s úsměvem.

Radost z výkonů plzeňský reprezentantů měl i trenér Adrian Guľa. „Kayi nastoupil poprvé za svůj národ, sledoval jsem konfrontaci našich hráčů v zápase v Plzni proti Slovensku. Je super, že ke kvalitnímu týmovému výkonu pomohli i svým individuálním a pomohli k postupu do elitní kategorie v Lize národů. Buchič byl zase důležitou součástí reprezentace U21 při postupu na Euro, takže vydařený sraz,“ pochvaloval si slovenský kouč.

Plzeň čeká v neděli duel ve Zlíně, kde chce navázat na úspěšný souboj se Spartou (3:1). „Po výhře nad naším konkurentem v boji o titul máme sebevědomí. Chceme to zopakovat, očekávám tedy vítězství a samozřejmě i dobrý zápas. Chceme podat kvalitní výkon, k tomu musíme dodržet pokyny od trenéra,“ přál si Beauguel.

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

RENTGEN: Jak Dočkal brzdí útok Sparty. Pohodlnost i špatná práce s prostorem
Video se připravuje ...

Přestupová bomba se nekoná, Hašek do Opavy nejde
Video se připravuje ...

iSport podcast: Je “Fevoluce” naivní? Měla by chtít funkce a nezavrhovat rozhodčí
Video se připravuje ...

iSport podcast: Sparta Hložka nepřetížila. Má rád posilovnu, zranění je růstová věc
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud