17. prosince 2020 • 15:33

Vrazí do šatny dřív a udělá bouřku. Jak funguje Trpišovského klíčový asistent

Autor: šf, jp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ano. Zaťatá pěst. Takhle trenér fotbalistů Slavie Jindřich Trpišovský říká svému štábu, do něhož od angažmá na Žižkově patří Zdeněk Houštecký, Jaroslav Köstl a Štěpán Kolář. Bez nich nedá ani ránu, ví, že každému z nich může stoprocentně důvěřovat. Bouřlivák Houštecký je přitom postavou, která budí nejvíc emocí. I o něm najdete zajímavé informace v nové knize z Edice Sport Trpišovský, úplný příběh milionového trenéra od autorů Štěpána Filípka a Jana Podroužka.



Už na Žižkově Trpišovský vysílá svého asistenta Zdeňka Houšteckého, aby za něho řešil nepříjemné situace. Ne nadarmo mu neříká pravá ruka, ale pěst. Má v něm „zlého muže“, který o přestávce udělá v šatně bouřku, vyčiní tomu, kdo si to zaslouží.

Pak teprve vrazí do dveří hlavní trenér a přednese povely do druhého poločasu. Takhle to dělali i jiní velcí trenéři. „A takhle to stoprocentně fungovalo,“ dosvědčuje bývalý Trpišovského asistent Jakub Slezáček. „Ale Jindra ho tam ani posílat nemusel. Houšťa tam prostě byl dřív. A potom nastoupila klidná síla. To je super.“

Ivanu Horníkovi , který se tenkrát do klubu vrátil jako generální manažer, se to ale na Žižkově moc nelíbilo. Měl své zvyky a držel se jich. Třeba že jak hráči vkročí do šatny, potřebují pět minut, aby byli sami. Aby vstřebali, co se dělo v prvním poločase, aby si případně od plic vynadali bez přítomnosti trenérů.

Jenže Houštecký mezi ně vbíhal okamžitě. „Kam letíš?! Nech je vydechnout,“ snažil se ho zastavit Horník a vyříkával si to s Trpišovským, s nímž postával na chodbě. „Ti kluci nemají čas si něco říct,“ namítal Horník. „Trpišák ale říkal: Já to takhle chci. Udělá černou práci,“ vybavuje si.

Podobně se divil tomu, co se odehrávalo před začátkem utkání. Rozhodčí už pomalu píská do píšťalky, ale Houštecký sedí s jedním z hráčů a vysvětluje mu, co po něm trenéři chtějí. „Nedělej to, nech toho kluka, už tě nevnímá, je hlavou v zápase,“ nabádal ho.

„Houšťu“ Trpišovský využívá na nepříjemnější část trenérské práce, ale když se mu něco nezdá, rozpálí se doběla sám. Už od mládeže. Třeba v Kolíně prý sice byl „specialistou“ na rozkopávání košů v šatně o přestávce asistent Staněk, ale i hlavní kouč dokázal spustit slovní uragán bouřku, při němž nikdo ani nedutal.

„Když jsme hráli špatně, uměl zařvat, že to bylo slyšet až ven,“ líčí záložník Ondřej Brusch. „Vyprovokoval nás k dobrému výkonu, k tomu, že jsme pak otočili ztracený zápas.“ Slezáček vzpomíná, jak ho Trpišovský na začátku spolupráce v Horních Měcholupech, rozzloben výkonem ve Strakonicích, omylem trefi l nakopnutou emulzí. „Byli jsme spolu měsíc a půl a nikdy jsem ho neviděl rozčileného. Ale tohle bylo dobrý,“ směje se někdejší asistent.

Kniha o Jindřichu Trpišovském! Redaktor Sportu odhaluje detaily
Video se připravuje ...

CO KNIHA OBSAHUJE

- Ucelený příběh Jindřicha Trpišovského od samotných začátků, kdy byl ještě „no name“, až po trenéra, jenž oslnil doma i v celé Evropě
Svědectví a vzpomínky bývalých kolegů, jeho agenta či šíbra Ivana Horníka
- Samostatná kapitola o tom, jaké role rozdal lidem ve svém trenérském štábu přezdívaném „zaťatá pěst“
- Podrobně zmapovaná jízda Evropskou ligou a Champions League. Dosud nepublikované fotografie ze všech etap jeho kariéry

Knihu objednávejte na iKiosek.cz zde »

Jindřich Trpišovský. Úplný příběh milionového trenéra. Kniha z edice Sport. Jindřich Trpišovský. Úplný příběh milionového trenéra. Kniha z edice Sport.Foto iSport.cz

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud