Jan Vacek
10. ledna 2021 • 17:38

Nová zbraň Sparty nevystřelila. Snad si góly schováme na Baník, věří Kotal

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
13
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V první polovině sezony se držela rozestavení 3-5-2, jen nárazově Sparta přešla na variantu se čtyřmi obránci a dvěma útočníky. Pro jaro si Letenští chystají alternativní zbraň, tedy vysoce variabilní schéma 3-4-3. V neděli ale tahle novinka nezafungovala, rudí v netradiční generálce hrané na 3x40 minut podlehli českobudějovickému Dynamu 0:1. Už příští neděli vykopnou ligu na hřišti Baníku.



První třetina bitvy s Českými Budějovicemi ještě měla parametry. Sparta svižně přecházela do útočných výpadů, vytvářela si šance. V koncovce ale byla totálně impotentní. S dalším průběhem netradičního utkání a širokou rotací hráčů však šla výkonnostně hrozivě dolů. A nakonec v samotném závěru kapitulovala po trefě Mateje Mršiče.

„Prvních osmdesát minut nebyla hra špatná, ale chybí góly, využití šancí. Navíc jsme opět nedali penaltu, už ve třetím zápase po sobě,“ připomněl trenér Václav Kotal další nezvládnutou exekuci, tentokrát z dílny Libora Kozáka. V předchozích duelech už minuli Filip Souček a Bořek Dočkal.

Zkušený trenér i druhý přípravný duel v hodně zkrácené zimní pauze využil pro nácvik nového herního schématu. Sparta tak opět vyběhla se třemi obránci, čtyřmi záložníky a trojicí falešných útočníků. Po bok Lukáše Juliše se znovu postavili Tomáš Wiesner s Ladislavem Krejčím starším, pod nimi na lajnách pracovali Andreas Vindheim a Matěj Polidar.

Ladislav Krejčí starší během generálky s Českými Budějovicemi
Ladislav Krejčí starší během generálky s Českými Budějovicemi

Jedná se o hodně variabilní mustr. Dá se v něm elegantně přecházet ze tří beků na pět při bránění a z jediného útočníka na tři při útočení. „Pracujeme s hráči, které máme, absencí je pořád dost,“ upozornil Kotal.

Celkově to ovšem neklapalo jako ve středu, kdy si Sparta s chutí zastřílela proti druholigové Chrudimi (6:0, 2:0). Hlavní princip nové varianty, tedy využití náběhu křídelních hráčů za defenzivní linie soupeře, se ve hře objevoval jen minimálně. Klapl ovšem hned v úvodu, Wiesner ovšem tutovku zahodil.

Právě využití rychlostního typu hráčů je jedním z motivů, proč Kotal tohle herní schéma aktivoval. Letenští mají na výběr, kromě zmíněného dua Wiesner - Krejčí I totiž mohou využít i Davida Moberga Karlssona či Srdjana Plavšiče. Oba jsou rychlí a přímočaří, se zjevnými nedostatky v defenzivní činnosti. Ty ovšem tento způsob hry dokáže do určité míry absorbovat.

„Davida momentálně pro nemoc nemáme k dispozici,“ povzychl si letenský kouč.
Kotal se svými kolegy navíc musel zákonitě smýšlet už ke startu jara. Do zápasu na Baníku totiž Sparta příští neděli půjde bez vykartovaných středopolařů Ladislava Krejčího mladšího, Davida Pavelky i Filipa Součka. Tím se jí výběr do srdce sestavy značně zúžil, i proto nácvik modelu jen se dvěma klasickými střeďáky.

Porodní bolesti se ovšem téhle novince nevyhýbají. Aktuálně třetí tým FORTUNA:LIGY má ještě týden na pochytání much. S nedělním výkonem by totiž na nehostinné ostravské půdě Sparta velmi pravděpodobně narazila.
„Snad si góly schováváme právě na Baník,“ zadoufal Kotal.

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
13

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud