Jan Vacek
5. února 2021 • 13:20

Křetínského muži: 18 trenérů za 17 let! Od Straky přes Itala až k Vrbovi

Autor: Jan Vacek, dvo
Vstoupit do diskuse
11
  • Trenéři, kteří se pod majitelem Danielem Křetínským vystřídali na lavičce SpartyTrenéři, kteří se pod majitelem Danielem Křetínským vystřídali na lavičce SpartyFOTO: Koláž iSport.cz

    Necelých sedmnáct let a už osmnáct různých koučů. Veletoče na trenérském postu pod vládou majitele Daniela Křetínského ve Spartě pokračují. V pořadí už devatenáctým mužem, jemuž byl největší tuzemský klub svěřen, se v týdnu stal Pavel Vrba. Projděte si, kdo v minulosti letenský kolos vedl. A jak si v extrémně exponované funkci počínal.

  • Václav Kotal (únor 2020 - únor 2021)

    Bodová úspěšnost: 67%

    Na Letnou se přesunul od strahovského béčka po odvolání Václava Jílka. Během necelého roku ve funkci toho stihl opravdu hodně. Spartě zachránil minulou sezonu, díky vítěznému tažení ji vytáhl až na třetí místo. K tomu triumfoval v domácím poháru a pomohl klub vrátit na evropskou mapu. Vaz mu srazil zásadní regres ve výkonnosti mužstva, který započal už loni na podzim. A v úvodu jara se nezastavil.

  • Václav Jílek (červenec 2019 - únor 2020)

    Bodová úspěšnost: 52%

    První trenér, kterého si po nástupu do funkce sportovního ředitele vybral Tomáš Rosický. Václav Jílek dostal smlouvu na tři roky a v úvodu angažmá se mohl těšit obrovské podpoře. Ambice, se kterými přicházel, ovšem někdejší trenér Olomouce nenaplnil. Pražany drtila především zoufalá defenziva, při bránění kupili školácké individuální chyby. Po prvním jarním kole a domácí porážce 0:2 se Slovanem byl Jílek z funkce odvolán.

  • Michal Horňák (duben 2019 - červen 2019)

    Bodová úspěšnost: 67%

    Dočasná varianta. Michal Horňák převzal mužstvo na jaře 2019 po odvolaném Zdeňku Ščasném. Se Spartou dokončil rozehraný ročník, nakonec s ní obsadil třetí místo. Dopředu ale bylo zřejmé, že někdejší vynikající obránce u prvního týmu pokračovat nebude. Po sezoně ho v trenérském křesle nahradil Václav Jílek.

  • Zdeněk Ščasný (červenec 2018 - duben 2019)

    Bodová úspěšnost: 61%

    Ve Spartě plnil funkci sportovního ředitele, v červenci 2018 si k tomu po výbuchu proti Subotici přidal i funkci hlavního trenéra. V odvetě se srbským celkem byli Letenští blízko obratu, nakonec ale ve druhém předkole Evropské ligy vypadli. Od prosince 2018 Ščasného pravomoce zúžily pouze na trenérskou činnost, nad sebou měl Tomáše Rosického. Odvolán byl po porážce 0:3 v semifinále domácího poháru na Slavii.

  • Pavel Hapal (březen 2018 - červenec 2018)

    Bodová úspěšnost: 64%

    Coby hlavní trenér Sparty prohrál Pavel Hapal jediné utkání, přesto si na lavičce užil pouze dvanáct duelů. Přicházel v divoké době po éře Andrey Stramaccioniho, internacionální kabinu ovšem nedokázal dostat na svou stranu. Vyhlášený poctivec dělal, co mohl. Tahle výzva pro něj ale byla příliš vysoká. Věci si balil po výbuchu v prvním utkání druhého předkola Evropské ligy na hřišti Subotice.

  • Andrea Stramaccioni (červen 2017 - březen 2018)

    Bodová úspěšnost: 58%

    Velký projekt, který skončil špatně. S příchodem italského kouče Andrey Stramaccioniho pumpovala Sparta do kádru stovky milionů, na Letnou dorazila plejáda zahraničních hráčů. Z útoku na přímý postup do Ligy mistrů ale nezbylo zhola nic. Na hřišti to nefungovalo, nedostavily se ani očekávané výsledky. V březnu 2018 byl proto po domácí remíze 1:1 s Brnem odvolán.

  • Petr Rada (březen 2017 - květen 2017)

    Bodová úspěšnost: 63%

    Další řešení na dobu určitou. Petr Rada přicházel do Sparty v březnu 2017 a dopředu bylo jasné, že pouze dojede sezonu. Zkušený kouč z deseti utkání vyhrál rovnou polovinu, rudí mimo jiné v domácím utkání dokázali porazit Plzeň. Sám se netajil tím, že chce ve funkci pokračovat, Sparta ale už byla dávno nastavená na zahraniční cestu s Andreou Stramaccionim. Tu také od léta realizovala.

  • Tomáš Požár (prosinec 2016 - březen 2017)

    Bodová úspěšnost: 50%

    Nouzové řešení v momentě, kdy David Holoubek nemohl oficiálně vykonávat funkci hlavního kouče, protože potrádal potřebnou licenci. Tehdejší sportovní ředitel Tomáš Požár jí měl, proto byl na trenérský post dosazen. Do paměti fanoušků se zapsal debaklem 0:4 na hřišti Rostova v osmifinále Evropské ligy. Po pouhých čtyřech utkáních a porážce 0:1 v Mladé Boleslavi skončil.

  • David Holoubek (říjen 2016 - prosinec 2016)

    Bodová úspěšnost: 61%

    Miláček sparťanských fanoušků. Dostal je totálně na svou stranu, když se sestavou plnou mladíků na Letné setnul slavný Inter a postoupil se Spartou ze základní skupiny Evropské ligy. Na lavičce mohl být kvůli absenci nejvyšší trenérské licence jen omezenou dobu. Definitivně končil v březnu 2017 společně s Tomášem Požárem, v zákulisí se mluvilo o tom, že nenašel společnou řeč s hvězdami týmu v čele s Bořkem Dočkalem a Davidem Lafatou.

  • Zdeněk Ščasný (duben 2015 - září 2016)

    Bodová úspěšnost: 68%

    Byl v těžké pozici, protože střídal všemi oblíbeného trenéra Vítězslava Lavičku. Zdeněk Ščasný sice nedokázal navázat na zisk mistrovského titulu v roce 2014, přesto pro Spartu odvedl solidní práci. Nad plán jel především na mezinárodním poli, na jaře 2016 rudí šturmovali Evropskou ligou přes Krasnodar a Lazio až do čtvrtfinále. Tam skončili na Villarealu. O funkci přišel po domácím prohraném derby se Slavií v září 2016.

  • Vítězslav Lavička (červen 2012 - duben 2015)

    Bodová úspěšnost: 79%

    Všemi oblíbený kouč, noblesní a umírněný člověk. Vítězslav Lavička dovedl Spartu v sezoně 2013/14 k zisku double. V lize tehdy Pražané neměli konkurenci, dostihy vyhráli s náskokem třinácti bodů. V dalším ročníku se ale přes Malmö neprobojovali do vysněné Ligy mistrů a trenérova pozice začala postupně slábnout. Vše vyvrcholilo odvoláním v dubnu 2015.

  • Martin Hašek (prosinec 2011 - květen 2012)

    Bodová úspěšnost: 54%

    Za kormidlem vydržel pouze několik měsíců. Martin Hašek ze třinácti zápasů dokázal vyhrát necelou polovinu, pozice někdejšího výtečného záložníka nikdy nebyla dostatečně pevná. Nešlo tedy o žádné překvapení, když v květnu 2012 skončil a nahradil ho později velice úspěšný Vítězslav Lavička.

  • Jozef Chovanec (říjen 2008 - prosinec 2011)

    Bodová úspěšnost: 72%

    Největší držák v éře Daniela Křetínského. Spartu vedl dohromady v 97 utkáních. Dotáhl ji ovšem pouze k jednomu mistrovskému titulu, a to v ročníku 2009/10. K tomu připojil i zisk českého Superpoháru. Odvolán byl v prosinci 2011 navzdory tomu, že Letenští tehdy vedli ligu o šest bodů. Vaz mu srazily opakované neúspěchy na evropské scéně.

  • Vítězslav Lavička (červen 2008 - říjen 2008)

    Bodová úspěšnost: 63%

    Z pozice trenéra reprezentační jednadvacítky se v létě 2008 přesunul na Letnou. V bojích o Ligu mistrů Sparta odstranila z cesty Sheriff Tiraspol, následně však nestačila na Panathinaikos. V prvním kole Poháru UEFA vypadla s Dinamem Záhřeb, v lize pak vyfasovala příděl 1:4 od Slavie. Po tomhle výbuchu Vítězslav Lavička sám rezignoval, mužstvo převzal tehdejší sportovní ředitel Jozef Chovanec.

  • Michal Bílek (září 2006 - květen 2008)

    Bodová úspěšnost: 69%

    Michala Bílka přetáhla Sparta z Plzně. Někdejší výborný fotbalista se stal vůbec prvním českým trenérem, který dovedl svůj tým k zisku double (2007). V květnu 2008 po porážce s Baníkem oznámil, že po sezoně u mužstva skončí. Tohle prohlášení vyvolalo silnou vlnu vášní, vedení klubu ho hned druhý den odvolalo. Do funkce nastoupil Jozef Chovanec.

  • Stanislav Griga (říjen 2005 - srpen 2006)

    Bodová úspěšnost: 53%

    Tým převzal po Jaroslavu Hřebíkovi, od samotného úvodu angažmá ale sbíral špatné výsledky. Nefungovala především defenziva. V sezoně 2005/06 skončil se Spartou až na pátém místě, v srpnu 2006 byl po porážce s Mladou Boleslaví odvolán. Mimo jiné se proslavil hláškou, „že pod takovým tlakem neumí pracovat“.

  • Jaroslav Hřebík (prosinec 2004 - říjen 2005)

    Bodová úspěšnost: 53%

    Jeho návrat na Letnou provázely emoce a protesty fanoušků. V polovině sezony totiž střídal oblíbeného Františka Straku, jenž mu zanechal tým na první místě tabulky s náskokem šesti bodů. Jaroslav Hřebík sice rudé k mistrovskému titulu dovedl, pro dlouhodobé neuspokojivé výsledky mužstva ale po vzájemné dohodě v říjnu 2005 skončil.

  • František Straka (březen 2004 - prosinec 2004)

    Bodová úspěšnost: 84%

    Spartu vedl celkem ve 23 zápasech, prohrál z nich jediný. Bodovou úspěšnost vytáhl na 84 procent, přesto musel po polovině ročníku 2004/05. Františka Straku ve funkci neudržela ani skutečnost, že byl s týmem na prvním místě tabulky s náskokem šesti bodů. Proti odvolání se zvedla vlna nevole z řad fanoušků.

Vstoupit do diskuse
11

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud