Jan Malý
2. května 2021 • 22:05

PĚT důvodů, proč je Slavia zase mistrem: objevy, ranaři i univerzálové

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
1
  • Video se připravuje ...

    Byla dobrá v obraně i v útoku, vypomohla si univerzálností i novými hvězdami. Slavia mezi tuzemskou konkurencí vyčnívala a s předstihem prožívá další mistrovskou korunovaci. Deník Sport vybírá důvody, proč byli červenobílí v tomto ročníku FORTUNA:LIGY opět nejlepší.

  • Nové komety

    Kdo si v létě myslel, že se svérázný útočník Jan Kuchta prosadí ve Slavii? Kdo by si před sezonou vsadil, že se Lukáš Provod vypracuje tak, až z něj bude důležitý muž národního týmu? A kdo před rokem tušil, že jakýsi Abdallah Sima hraje vůbec fotbal? Příklady těchto tří komet, ale i třeba mladého stopera Davida Zimy ukazují, že si trenér Jindřich Trpišovský umí hráče vybrat, pracovat s nimi a posouvat je vpřed. Červenobílí se mohli opřít o nové tahouny. Je skoro jedno, že se kádr za poslední dva roky razantně obměnil. V Edenu vyrábějí nové hvězdy.

    „Sima má neskutečné předpoklady. Bude se raketově zlepšovat. Ani nemám strach, že by se zkazil.“

    Jindřich Trpišovský, trenér Slavie

    Po stopách Simy, 3. díl: Jak se zrodil velký jihočeský přestup do Slavie
    Video se připravuje ...

  • Trojhlavá saň

    A pak že nemají střelce! Červenobílí opět drtili soupeře neskutečnou produktivitou, ovšem tentokrát si kromě střelecké rozmanitosti pomohli novou trojhlavou saní. Srovnaný Jan Kuchta, Nicolae Stanciu, který zejména na jaře prožíval nejlepší období v Česku, a zázračný senegalský chlapec Abdallah Sima nasázeli v ligovém ročníku přes deset branek. Slavia v historii samostatné ligy neměla v jedné sezoně tři šutéry, kteří by takhle stříleli. Teď ano. Debaty o tom, jestli by se měl kouč Jindřich Trpišovský rozjet hledat spolehlivého kanonýra, tak v téhle sezoně prakticky nezačaly. 

    Třikrát v sezoně nastřílela Slavia soupeři v utkání šest gólů, dala je Českým Budějovicím, Opavě a Zlínu. 

    Kuchta: Gól, ale herně jsem byl šílenej. Trenér měl místo Standy Tecla střídat mě
    Video se připravuje ...

  • Pořád dobří

    Zranění, koronavir, rychlý sled zápasů, přepínání mezi českou nejvyšší soutěží a Evropskou ligou. Nic z toho Slavii nepřemohlo, na rozdíl od vrávorajících soupeřů si pořád držela konstantně vysokou výkonnost. Nestalo se jí, aby v lize dvakrát po sobě nevyhrála. Tuzemskou konkurenci převálcovala, dokonce vytvořila rekord v neporazitelnosti v celé československé historii. „Je to jeden z nejhodnotnějších týmových rekordů, jaký může být,“ pravil trenér Jindřich Trpišovský, když červenobílí vyrovnali více než sedmdesát let starý rekord Sparty. Už ho překonali.

    1943-46. V těchto letech neprohrála Sparta čtyřicet zápasů za sebou, do současné jízdy Slavie to byl absolutní československý rekord.

    iSport podcast: Jak se dostal Holeš na vrchol? Je velmi inteligentní a ve Slavii se nevzdal
    Video se připravuje ...

  • Univerzální vojáci

    Slavia si díky šířce kádru a univerzálnosti mnoha hráčů uměla poradit v každé situaci. To byla velká zbraň. Lukáš Masopust se ochotně přešaltoval z pravého záložníka na beka, Oscar Dorley mohl kmitat skoro všude, Ondřej Lingr pendloval kdekoliv v záloze i v útoku a dalo by se pokračovat. „Na špičkové úrovni vyžaduje fotbal komplexnost. Mluvím o fyzických i mentálních dispozicích hráčů. Dřív když byl někdo silný v soubojích, řezal to a všichni se ho báli. Jakkoli působil nefotbalově, stačilo to. Dnes se takový hráč na nejvyšší úroveň nedostane,“ řekl Trpišovský pro Reflex.

    „Když je potřeba někde vypomoct, rád to udělám. Jsem poctivý, bránění mám v krvi. Hodně jsem si od Vládi Coufala vzal, ten by mohl některé věci vyučovat.“

    Lukáš Masopust, obránce/záložník Slavie

    Lukáš Masopust se raduje ze své trefy do sítě Českých Budějovic Lukáš Masopust se raduje ze své trefy do sítě Českých BudějovicFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Nejlepší obrana

    Dát gól Slavii nebyla taková vzácnost jako v minulé sezoně, přesto se může chlubit suverénně nejlepší defenzivou v celé lize. „Sešívaní“ dostali nejméně gólů, sokům dovolili nejnižší počet střel. Obraně vládl stoper Ondřej Kúdela, vedle něj roste David Zima, na levém kraji je stálicí kapitán Jan Bořil, napravo se chytili Lukáš Masopust nebo Alexander Bah, před defenzivní linií se našel Tomáš Holeš, celý tým dobře bránil. Každý ví, že se musí obětovat, i ofenzivní esa si zvykla, že dozadu prostě zaberou. A v bráně byl samozřejmě jistotou jako obvykle Ondřej Kolář.  

    Slavia jedinkrát v ligové sezoně inkasovala tři góly v jednom zápase – při remíze 3:3 v Příbrami.

    SESTŘIH: Příbram - Slavia 3:3. Obří drama ve sněhu, v závěru srovnal Voltr!
    Video se připravuje ...

  • Slávisté po demolici Plzně oslavují titul! Mistrovské kolečko, Kúdela hodil dres Tribuně Sever
    Video se připravuje ...

    Speciální oslava pro kapitána Ondřeje Kúdelu
    Speciální oslava pro kapitána Ondřeje Kúdelu

Vstoupit do diskuse
1

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud