Michal Kvasnica
25. května 2021 • 19:02

První nová tvář pro Jílka: Olomouc vyzkouší nigerijského tvrďáka

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Žádné převratné změny se na Andrově stadionu v létě kromě návratu staronového trenéra Václava Jílka nechystají. Jistý je zatím jen odchod Davida Housky, jenž vyhlíží novou výzvu, vrácení vypůjčeného Jaroslava Mihalíka zpátky do Polska a s nejvyšší pravděpodobností skončí i Dominik Radič s Jeanem-Lucem Assoubrem. Příchody? Podle informací iSport.cz je nyní upečený jediný: na testy dorazí dvacetiletý nigerijský záložník Solomon Omale z Prostějova. „Stráví tam týden až deset dní a uvidí se,“ potvrzuje sportovní ředitel druholigisty Ladislav Dudík.



Solomon Omale v létě absolvuje minimálně týdenní zkoušku v nedaleké Olomouci. Překvapení to není, defenzivní středopolař patří k nejlepším hráčům tohoto ročníku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY.

Už v lednu si jej všimla Mladá Boleslav, rovněž tam absolvoval testy. Nakonec se však vrátil do Prostějova a pomohl k senzačnímu třetímu místu. U nedělní derniéry už ale nebude, protože již odcestoval do Afriky.

„Se sportovním manažerem Ladislavem Minářem a sekretářem Adamem Košařem jsme už nějakou dobu domluveni, že Omale to v Sigmě zkusí,“ přiznává upřímně prostějovský funkcionář Ladislav Dudík.

„Saly“, jak zní Omaleho přezdívka, patří k nejdůraznějším a s jedenácti žlutými kartami i nejtrestanějším fotbalistům druhé ligy, na Andrově stadionu se potká s dalšími současnými spoluhráči z Prostějova.

Solomon Omale hraje za Prostějov, vyhlédla si ho Sigma
Solomon Omale hraje za Prostějov, vyhlédla si ho Sigma

Zpátky do Olomouce se totiž aspoň na start přípravy vrací odchovanci Jakub Matoušek, Jiří Spáčil a Tomáš Zlatohlávek. Trenér Václav Jílek, jenž brzy oficiálně vystřídá Radoslava Látala, je všechny nedávno osobně sledoval přímo na tribuně.

Pro Sigmu vzhledem k typologii nejde o náhradu za odcházejícího Davida Housku, ale o alternativu na pozici defenzivní šestky, kde má při zranění Lukáše Greššáka díru.

Agilní Radim Breite má raději větší pole působnosti než hlídat prostor před stopery a zabít tam kreativní schopnosti šikovného leváka Ondřeje Zmrzlého je rovněž škoda.

Florent Poulolo má zase slabiny v komunikaci, vnímání prostoru a dodržování taktického plánu; a Martin Sladký je spíš bek, je příchod „defendera“ nutností.

Omale vyniká ve vzdušných soubojích, málokdo ho přetlačí nebo předběhne i na zemi. Potřebuje nicméně zlepšit disciplínu, o čemž svědčí již zmíněné karty, taktiku a koncentraci. Na výborné věci, které skauty okamžitě praští do očí, totiž často navazuje nějaký zbytečný zkrat. A to mu renomé kazí.

„Potenciál má obrovský, ale potřebuje ustálit výkonnost. Někdy je famózní, někdy jsou z něj trenéři nervózní, co vymyslí,“ usmívá se Dudík.

„Je na něm hodně práce, ale rovněž všichni cítíme, že v něm dřímá něco velkého. Pakliže se mu bude chtít makat a Sigma to z něj dostane, budeme jen rádi. Přejeme mu to,“ dodává sportovní ředitel Prostějova.

Dá se očekávat, že na „oplátku“ opačným směrem na příští sezonu opět poputuje pár mladých odchovanců z vyhlášené akademie.

SK Sigma Olomouc Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
2

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud