Michal Kvasnica
17. července 2021 • 20:30

Baník si užil generálku i s děkovačkou. Kuzmanovič zamotal kouči hlavu

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z POLSKA | To nejlepší na konec, co se týče soupeře i výsledku. Tak to měl v končící letní přípravě Baník, který tvrdou dřinu uzavřel výhrou 3:1 v Zabrze a pohodově se naladil na ostrou ligovou premiéru v Jablonci. Platí to především pro dvougólového Nemanju Kuzmanoviče, jenž byl přitom ještě do soboty na hraně sestavy. „Někteří mi zamotali hlavu, o základu ještě úplně jasno nemám,“ usmíval se spokojený trenér Ondřej Smetana, jehož tým podporoval zaplněný sektor fanoušků hostí.



Parádní stadion, spousta ostravských příznivců, soupeř na úrovni (navíc s mistrem světa Lukasem Podolskim), fantasticky připravený pažit, emoce, náboj... Sobotní odpoledne v polském Slezsku nemůže Baník hodnotit špatně. Slabá hodinka cesty z Bazalů za to stála.

„Generálka splnila účel. Přijeli jsme za kvalitním soupeřem, čekaly nás dobré individuality, krásný stadion, divácká kulisa... Mělo to parametry prvního ligového zápasu, Górnik má podobný tým jako Jablonec,“ pochvaloval si kouč Ondřej Smetana, jenž už několik dnů tvoří sehranou trojici s Tomášem Galáskem a Janem Baránkem mladším.

Děkovačka Baníku po výhře v ligové generálce s Górnikem Zabrze
Děkovačka Baníku po výhře v ligové generálce s Górnikem Zabrze

Spolu do posledního duelu přípravy postavili od začátku sestavu, která se podle informací Sportu bude z drtivé většiny (spíš stoprocentně) podobat té „ostré“. Tedy se dvěma posilami: Davidem Lischkou na levém stoperovi a Ladislavem Almásim na hrotu. Až do teď byl na hraně základu Nemanja Kuzmanovič, na kterého se tlačil Lukáš Budínský, třetí nová tvář. Po Górniku je ale jasno. Výhru totiž řídil právě Srb, blýskl se dvěma góly.

Byť Ostravským herně první půle úplně nevyšla, protože domácí si po jejich ztrátách vytvořili více šancí, rozhodovala efektivita. Nejprve David Buchta využil zaváhání stopera, jemuž odskočil míč, a suverénně proměnil nájezd na gólmana. Tak jako v jarní fazoně.

A pár vteřin před pauzou přesně hlavou po Jánošově rohu mířil na přední tyči Kuzmanovič. Výborná odpověď na inkasovanou branku chvíli předtím, rovněž ze standardní situace, kdy Laštůvkovo vyboxování nádherně vrátil do sítě Cholewiak.

Po změně stran vymyslel střídající Daniel Tetour rychlou akci po pravé straně a obloučkem připravil druhou trefu pro Kuzmanoviče. Rozhodnuto. Pak už se na trávníku totiž kvůli zbytečně tvrdým zákrokům Poláků – zejména ex-barcelonského Manneha – spíš jiskřilo. Pobouchaní po vřelé děkovačce se zaplněným sektorem FCB odešli do kabiny Fleišman, Lischka či Sor. Soupeř se zmohl už jen na břevno z přímáku, jinak nic.

„Jsme rádi, že jsme to zvládli výsledkově, ale otevřeně si musíme říct, že to házíme za hlavu. Za týden nás čeká úplně jiný zápas, jiné prostředí, jiná situace,“ krotil euforii Smetana. „Hned jsem řekl hráčům, že to nepřeceňujeme ani nepodceňujeme. Jablonec taky ukázal kvalitu a porazil Dynamo Moskva,“ připomněl cenný skalp Severočechů.

Co ještě mu výkon ukázal? Třeba že přidat bude muset Carlos De Azevedo či že Almásiho adaptace zřejmě ještě nějaký čas zabere. Vysoký Slovák nebyl vůbec ve hře, jen párkrát se dotkl míče. Pozici má však zřejmě pevnou. Konkurent Jiří Klíma, další posila z Boleslavi, hrál totiž dopoledne za béčko proti Líšni a Tomáš Zajíc šel na plac až v závěru.

Vyhnout se baníkovci budou muset i již zmíněným laciným ztrátám při postupném útoku. Martin Doležal, Václav Pilař či Dominik Pleštil by je za to pravděpodobně trestali.

„Musíme z generálky vytáhnout maximum: poučit se z chyb a vzít si sebevědomí. Dostáváme do hráčů myšlenku, že budeme potřebovat všechny. Sezona bude dlouhá, potřebujeme široký kádr, abychom reagovali na soupeře a na aktuální formu. Jsme rádi, je to příjemný starost a komfort, že máme kam sáhnout,“ děkoval Smetana na dálku majiteli za třicetimilionové zkvalitnění kádru.

Vstoupit do diskuse
1

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud