Radek Špryňar
26. července 2021 • 20:50

Vašulín jako Koller: útočník z brigády v obchodě ozdobil ligový debut gólem

Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jen patnáct minut potřeboval Daniel Vašulín, aby svoji ligovou premiéru pocukroval gólem. Trenér Miroslav Koubek nazval třiadvacetiletého borce pokladem. „Je pro nás stěžejní osobou na hrotu útoku,“ pravil hradecký kouč po remíze s Bohemians 1:1. Ještě před čtyřmi lety si vytáhlý mládenec přivydělával v pardubickém Decathlonu, fotbalem se neuživil. Časy se mění. Z útočníka roste nesmírně zajímavý hráč.



Kouč Zdenko Frťala, který na jaře přivedl „votroky“ do ligy, srovnával Vašulína s Liborem Doškem, někdejším hráčem Brna, Sparty či Liberce. Oba jsou vysocí, dovedou podržet balon a hlavně vstřelit branku. Jaroslav Veselý, který bez pěti centimetrů vysokého borce vedl dvě sezony v Chrudimi, jde v přirovnání ještě dál.

„Od dob Honzy Kollera jsme v Česku takového hráče neměli. Dan je zvláštní somatotyp. Vysoký kluk. Silný zády k brance, silný ve vzduchu, každý trenér by ho rád měl v týmu. Strašně obtížně se brání, jeho výška a síla je hodně nepříjemná. Navíc dovede zjednodušit přechodovou fázi,“ vyjmenovává Vašulínovy klady.

Kdo viděl útočníkův první zápas v lize proti „klokanům“, musí dát Veselému nutně za pravdu. Při gólové trefě využil fyzické dispozice a hlavou bezpečně uklidil vyvedený pas Jana Mejdra. I v dalším průběhu zápasu byl nebezpečný. Sice už neskóroval, ale stopeři se museli mít neustále na pozoru. Ke všemu Vašulín vyhrál v poli množství soubojů, fyzicky vyšťavoval své strážce, pomáhal při obranných standardních situacích. Pro Hradec byl nesmírně platný.

„Danovou přidanou hodnotou je pohyblivost. Na svoji výšku je poměrně rychlý. Skvěle se orientuje v obou vápnech. Je schopný v zóně nebo v polozóně vyhrát plno soubojů,“ chválí Veselý, jehož pojí úzké vazby s Ivanem Haškem. V Chrudimi se stalo, že měl Vašulín suché období. Nedával góly, ale Veselý svoji ofenzivní jedničku držel stále v sestavě. Navzdory nespokojenému brblání konkurence.

„Když se náhodou stane, že nestřílí góly, nabízí spoustu činností, které týmu pomohou. Proto jsem mu pořád dával herní prostor,“ usmívá se. Vašulín je chrudimským odchovancem. V létě 2016, v osmnácti letech, se poprvé vecpal do hlavního mužstva MFK, ale ve skromných podmínkách se fotbalem neuživil. Chodil brigádničit do Decathlonu, obchodu se sportovním zbožím. Díky této životní lekci si extrémně váží možnosti být profesionálním fotbalistou.

„Prošel neuvěřitelným progresem. Už před dvěma lety měl nabídky k odchodu. Přemluvili jsme ho, aby zůstal. Přitom jsme věděli, že mu je Chrudim malá. Za chvíli mu bude malý i Hradec,“ je přesvědčený Veselý.

Pod „lízátka“ se Vašulín přesunul minulý rok v létě. Ke kýženému postupu do ligy pomohl osmi brankami a dvěma asistencemi. Skvěle se uvedl i v sobotní premiéře. „Můžeme se o něj opřít, hru zjednodušit, to nám sedí. Takový hráč je pro nás poklad,“ rozplýval se hradecký kouč Miroslav Koubek po remíze s Bohemians 1:1. V Decathlonu Vašulína zřejmě už neuvidí...

Jak dopadly premiéry nováčků

2020/2021
Jablonec - Pardubice 1:0
Brno - Sparta 1:4
2019/2020
Č. Budějovice - Opava 0:1
2018/2019
Příbram - Teplice 1:1
Sparta - Opava 2:0
2017/2018
Ml. Boleslav - Olomouc 1:2
Brno - Baník 1:3
2016/2017
Jablonec - Karviná 5:3
Bohemians - Hradec Králové 0:3

FC Hradec Králové Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
2

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud