Premium
17. srpna 2021 • 15:14

„Záplata“ Sáček táhne Spartu. Uhrin ho posílá do ciziny, Karlsson bez formy

Vstoupit do diskuse
6
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na jedné straně podceňovaný univerzál, roky pasovaný do pozice jakési záplaty. Na té druhé ofenzivní hračička a klíčový muž Pavla Vrby po jeho jarním nástupu do Sparty. Michal Sáček a David Moberg Karlsson. V úvodu nové sezony se jejich role otočily. Zatímco přímočarý středopolař je výkonnostně od svých parťáků odskočený, Seveřan navzdory solidní ofenzivní produkci zůstává za očekáváním. Nepřesvědčil ani Dušana Uhrina ml., který naopak chválí Sáčka - ten by podle něho mohl získat zahraniční angažmá. „Je spoustu takových kluků, kterým to venku sedlo víc než v naší fyzicky náročné lize,“ říká v rozhovoru pro iSport Premium.



Ani Adam Hložek, ani Bořek Dočkal či Jakub Pešek. Hlavním tahounem Sparty v nové sezoně je Michal Sáček. I přesto, že mu v kolonce ligových gólů i asistencí svítí dvě nuly, své spoluhráče momentálně převyšuje.

Rodák z Hustopečí je ryzí fotbalista, říkalo se to o něm už během jeho edukace ve vyhlášené strahovské akademii. Právě Sáčkova univerzálnost zapříčinila, že byl v minulých letech uvržen do role „vykrývače”. Kde bylo potřeba, tam naskočil. Nejčastěji pak na pozici pravého obránce. Možná i proto zůstával odbornou veřejností a fanoušky nedoceněný.

Často se naopak prohýbal pod palbou kritiky. Někdy byl až vysmívaný, třeba po nešťastném vlastním gólu po odrazu od pozadí v derby na podzim 2019...

V probíhající sezoně je ale všechno jinak. Trenér Pavel Vrba ukotvil čtyřiadvacetiletého fotbalistu na jeho přirozené pozici – ve středu hřiště. A Sáček prožívá nejlepší období od roku 2016, kdy začal za sparťanské áčko pravidelně nastupovat.

Do hry Letenských vnáší přímočarost, jeho schopnost vyvézt v maximální rychlosti balon, a přečíslit tak obranu soupeře je v kontextu tuzemské ligy unikátní. Oproti minulé sezoně se navíc z pozice záložníka mnohem víc tlačí nahoru.

Ve čtyřech odehraných utkáních vypálil už devětkrát. Pro srovnání: za celý předchozí ročník pálil pouze osmnáctkrát. Už nyní je tedy na polovině předešlé produkce. Chybí mu větší produktivita, třeba naposledy na Bohemians ale jeho rána zpoza šestnáctky měla gólové parametry. Brankář Patrik Le Giang s ní měl co dělat.

Data Michala Sáčka:

Pro výstavbu sparťanské hry je navíc klíčové, že Sáček ani v těch nejsložitějších situacích nepanikaří. Jednoduše si nabere míč na pravou nohu a za pomoci driblinků a rychlosti ho vyveze nahoru. I v tomhle ohledu patří v lize ke špičce. Zatím si drží průměr 3,96 driblinku na utkání, což by ho v minulé sezoně mezi středními záložníky řadilo na čtvrtou příčku.

O obecně vyšším Sáčkově postavení (které od něj Vrba vyžaduje) svědčí ještě jeden údaj. V průměru vyprodukuje za zápas 1,15 přihrávky, po které rovnou dochází k zakončení. V minulé sezoně to bylo pouze 0,42.

Není proto náhoda, že kolem sparťanského polaře krouží zájemci z nejlepších evropských lig. Sáček totiž svou formu uplatnil i na evropské půdě, především pak v domácí odvetě s Rapidem.

Na druhé straně výkonnostní křivky Letenských naopak stojí David Moberg Karlsson. Chlapík, jenž ve dvou úvodních duelech pod Vrbou nasázel pět gólů. I v nové sezoně je produktivní, tři branky a jedna nahrávka v osmi startech, to není žádný propadák. Herně to je ale od Švéda zatím nedostatečné.

„Karlsson je typ hráče, který je v jednom zápase nejlepší na hřišti a odskočený od všech ostatních, ale ve druhém je po půl hodině zralý na vystřídání,“ řekl o něm během jara v nadsázce Vrba.

Od reality to ovšem není daleko. Severský křídelník má v zápasech pravidelně pasáže,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
6

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud