Premium
2. září 2021 • 05:00

Pod pokličkou financí Slavie. Prodeje pomůžou, ale rozpočet je třeba stlačit

Vstoupit do diskuse
80
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Abdallah Sima a David Zima dávají Slavii sbohem. V poslední den přestupů pustil český mistr dva dvacetileté hráče, za které získá 300 milionů korun, s bonusy až 450. Dobrý příjem, ovšem silně motivovaný obrovitými náklady, které slupne jako nic zejména provoz ligového áčka. Do budoucna by mělo být snahou vedení snižovat rozpočet blíž k tuzemským reáliím a vyhýbat se tak fatální nutnosti prodejů perspektivních hráčů na poslední chvíli. Deník Sport v tématu iSport Premium nahlédl pomocí zdrojů a dostupných účetních uzávěrek pod povrch slávistického hospodaření, v článku najdete i grafy s rozbory slávistických financí.



Byl to pohádkový příběh. Za pouhý rok ve Slavii se z bezejmenného hráče z třetiligového Táborska stala posila Brightonu v Premier League, byť nejprve s hostováním v druholigovém Stoke. Vyšlo to na cca 200 milionů korun, částku, kterou všechny doprovodné bonusy mohou podle některých informací „nadopovat“ o další stovku.

David Zima zase strávil ve Slavii necelých devatenáct měsíců a za přibližně 150 milionů korun včetně bonusů si ho vyžádal FC Turín z neméně slavné Serie A.

K předplatnému iSport Premium nyní získejte sportovní balíčky O2 TV>>>

Co tím Slavia v poslední den přestupů získává? Celkový příjem okamžitě přesahující 300 milionů korun, jenž se při maximálním zhodnocení může vyšplhat až někam k půl miliardě, konkrétněji ke 450 milionům korun za oba hráče.

Dá se tedy říct, čistě podle odhadů vycházejících ze současných reálií a předchozích účetních uzávěrek klubu, že by tak díky téhle injekci Slavia měla mít krytý rozpočet téměř na celou jednu sezonu. Samozřejmě teoreticky, protože platby přicházejí obvykle postupně. Další – proměnlivé – příjmy pramení z působení v Konferenční lize.

Takže hurá? Ne tak docela. Rovnice je totiž v tomto případě celkem krutě jednoduchá. Obecně pro české kluby bude alespoň v nejbližších letech mnohem těžší atakovat postup do Ligy mistrů, víc než 400milionový poklad, čímž se hlavně vůči Slavii rozbliká varovný signál.

Důvodem je její rozpočet.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
80

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud