Jakub Dvořák
Premium
11. září 2021 • 04:30

Hašek: Deset let od výhry Sparty v Plzni? Karty jsou teď rozdané jinak

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ačkoliv vzhledem k událostem jeho syna Martina v posledních dvou letech není na Letné zrovna vítán se slavobránou, jedno se mu musí nechat: Martin Hašek je posledním sparťanským trenérem, který přivezl tři body ze Štruncových sadů. Na konci léta 2011 tu jeho Sparta zvítězila 2:0. „Tehdy by si nikdo nepomyslel, že je to poslední výhra na dalších 10 let. Spíš jsme čekali, že Plzeň půjde dolů,“ vrací se v čase před sobotním šlágrem. V rozhovoru pro iSport Premium mluví o plzeňském úpadku, pohledu na trenéra Pavla Vrbu i proč si myslí, že tým Pražanů stále nemá na mezinárodní úroveň.



Kulisy nebyly takové, jak je fanoušci znají dnes. Doosan Arena byla uprostřed rekonstrukce. Tribunám scházela střešní krytina i sedačky. Fanoušci obsadili jen místa za brankami. Jako by právě stavební plac viktoriány v rozpuku na chvíli rozladil. Po kolaudaci totiž Letenským na západě Čech dodnes nedovolili ani jednu výhru.

Vzpomenete si ještě?
„Vyhráli jsme 2:0, že jo?“

Ano, Leonard Kweuke vstřelil oba góly.
„Jasně, a Plzeň tehdy ještě neměla dodělaný stadion. Lidi byli jen za brankami a protilehlá tribuna byla prázdná. Vidíte, hned mi to naskočilo. Tehdy jsme po podzimu měli 40 bodů (37, pozn. red.). Vyhráli jsme devět zápasů v řadě.“

Poslední výhra Sparty v Plzni (29. 8. 2011)

PLZEŇ-SPARTA 0:2
Branky: 5. a 29. Kweuke. Žluté karty: Rajtoral, Petržela, Pilař – Kušnír, Zápotočný, Matějovský, Mareš. Rozhodčí: Adámek. Diváci: 8 415. Poločas: 2:0.
PLZEŇ: Čech – Rajtoral, Čišovský, Ševinský, Limberský – Horváth, Jiráček – Petržela, Kolář, Pilař – Bakoš. Trenér: Vrba.
SPARTA: Švenger – Kušnír, Jarošík, Zápotočný, Pamič – Sionko, Matějovský, Hušek, Grajciar, Podaný – Kweuke. Trenér: Hašek.

Napadlo by vás tenkrát, že to je na dlouhé roky poslední výhra Sparty ve Štruncových sadech?
„Takhle jsem tehdy nepřemýšlel. Ale když to vezmu zpětně, zřejmě nikoho by tenkrát nenapadlo, že Plzeň vybuduje na tak dlouhou dobu silné mužstvo. Spíš jsme si říkali: ‚dobrý, povedl se jim jeden ročník. Fajn, tak ještě jeden.‘ Ale čekali jsme, že scénář, který nastává v klubu nyní, kdy Plzeň začala vyklízet přední pozice, přijde mnohem dřív.“

Nevytvořila si Sparta postupem času „mindrák“ a už dopředu tušila, že to tam bude mít složité?
„Plzeň sklízela úspěchy a Sparta, až na pár výjimek, skoro každou sezonu zůstávala za očekáváním. A pro sparťany se z toho postupně skutečně stával až mindrák. Pro Viktorku to byl naopak vždycky zápas, ve kterém dokázala před vlastními fanoušky obhájit svoji pozici. Nic ale netrvá věčně. Myslím si, že letos jsou po dlouhé době karty rozdané jinak.“

Můžete být konkrétnější?
„Po určité době se zdá, že Sparta dokáže ligové zápasy zvládat a nedopouští

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
1

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud