Jonáš Bartoš
8. května 2022 • 20:35

Plzeňský marš za titulem! Ožívá starý popěvek, kotel děkoval i Vrbovi...

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

To památné odpoledne, kdy jsme Baník zlomili… Plzeňský popěvek svázaný s prvním titulem z jara 2011 znovu ožívá. Západočechům zbývají poslední dva kroky, aby v neděli po zápase s ostravským celkem bouchali mistrovské šampaňské. V neděli vypráskali Spartu 3:0, rozhodli drtivým prvním poločasem. Naopak Letenští vybouchli a posedmé za sebou na západě Čech padli.



Sparta se z předchozích střetnutí absolutně nepoučila. Letenská jedenáctka opět bezmocně koukala, jak se jim zápas od prvních minut hroutí pod rukama. Pošesté za sebou v zápase s Viktorií prohrávala, potřetí bylo skóre velmi rychle 2:0. Celkově zápas odevzdala, prohrávala souboje, gólmana Staňka donutila k jedinému zákroku.

„Nedokážu si vysvětlit, proč jsme odehráli tak špatné utkání,“ kroutil hlavou sparťanský trenér Pavel Vrba. „Plzeň byla výrazně lepší, důraznější, převyšovala nás i ve standardních situacích. Zaslouženě vedla tři nula,“ konstatoval po zápase, který připomínal listopadový výbuch na Slovácku 0:4.

Západočeši poprvé jásali už v osmé minutě. Kalvach poslal balon z rohu na hlavu Beauguelovi, ten zcela osamocený zakončil a vstřelil sedmnáctý ligový gól v sezoně. Ani ne za další čtvrthodinu se skóre měnilo znovu – Kopic pěkně přenesl balon na volného Havla, ten na hranici vápna snadno obešel Wiesnera a střelou na zadní tyč zacílil přesně – 2:0.

Plzeň - Sparta: Havel se zbavil Wiesnera a parádním obstřelem zavěsil za Heču, 2:0
Video se připravuje ...

Opařená Sparta dostala možnost vrátit se do zápasu – Pavel Bucha při brejkové situaci ještě na soupeřově polovině zachytil rozběhnutého Jakuba Peška. Vzhledem k tomu, že byl v pozici posledního plzeňského hráče, přišel jasný trest – červená karta. Hlavní sudí Dalibor Černý si celou situaci ještě prohlédl na videu, ale neměl proč původní verdikt měnit. Bucha oslabil tým podobně jako v dubnu proti Slavii, kde v závěru zbytečně trefil Olayinku.

„Do vyloučení jsme hráli velmi dobře, od ničeho jsme Spartu nepustili a hráli přesně tak, jak jsme si řekli. Po vyloučení se hráči semkli, nedali jsme Spartě téměř žádný prostor, navíc jsme byli dál nebezpeční. Vynikající výkon,“ liboval si plzeňský kouč Michal Bílek.

Místo očekávaného tlaku a pokusu o návrat do zápasu lovil Heča potřetí míč z brány. Kalvach nacentroval na kapitána Hejdu, který dal domácím barvám rozhodující náskok. Stejně jako při gólovém rohu Beauguela při bránění absolutně propadl Adam Hložek, který dostal na starost nebezpečné plzeňské hlavičkáře. „Adam je taky slušný hlavičkář, řešíme to i na základě výšky a hráčům věříme, že jsou schopní si s tím poradit,“ argumentoval Vrba.

Plzeň - Sparta: Kalvachovu standardku usměrnil do sítě Hejda, 3:0
Video se připravuje ...

Západočeši udělali další důležitý krok, aby se zarostlými tvářemi v neděli doma převzali pohár. Stačí skolit za tři body ve středu Hradec v Boleslavi, v neděli pak přijede do Doosan Areny Baník. Stejně jako památné odpoledne v květnu 2011, kdy Viktoria slavila historicky první z celkových pěti titulů, může přinést mistrovskou definitivu tříbodový zápas s ostravským sokem. Bez ohledu na to, jak zbývající zápasy zvládne obhájce z Edenu.

„Zažil jsem situaci ve Spartě, kdy jsme tři kola před koncem vedli o čtyři body a pak dvakrát prohráli. Euforii chápu, cítíme, že jsme k titulu hodně blízko, ale pro mě je to ještě hodně daleko. Musíme vyhrát v Hradci, který je nepříjemný, obral o body Spartu i Slavii. Čeká nás tam obrovský boj. Máme před sebou spousty práce, i když ročník končí za týden,“ hodnotil domácí trenér Michal Bílek.

Sparťanský zmar

Naopak sparťané odjeli domů jak zpráskaní psi. Opěvovaný Hložek odehrál mizerné utkání, trápícího se Wiesnera stáhl Vrba raději ještě před půlí. Všechny pokusy o oživení sestavy marné. Letenský kouč často jen zlomeně seděl na střídačce, když sledoval počínání svěřenců na hřišti. To, že ho na konci zápasu vyvolával plzeňský kotel, vypovídá o lecčems.

„Vždycky mám obavu o svou pozici, zvlášť když některá médi píší, jak píší. Jsem připravený na všechno,“ reagoval Vrba na dotaz Sportu, zda se obává o funkci sparťanského trenéra.

Hlavně první půle byla tragická a nehodná úrovně letenského týmu. Vše pak korunoval Ladislav Krejčí mladší. Po faulu na Řezníka vyčinil pomeznímu a asi zapomněl, že už jedno žluté napomenutí má. Následovalo logické vyloučení, čímž přišla Sparta o přesilovku už v 54. minutě. „Tohle samozřejmě byla chyba,“ zlobil se Vrba.

Západočeši si pak bez problémů hlídali pohodlný náskok. Teď cítí, že jsou blízko, aby ukončili tříletou nadvládu Slavie, a šturmují za titulem. V sezoně, kdy s ním téměř nikdo nepočítal.

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Z V R P Skóre B
1. Plzeň 35 26 7 2 63:21 85
2. Slavia 35 24 6 5 80:27 78
3. Sparta 35 22 7 6 72:40 73
4. Slovácko 35 21 5 9 59:38 68
5. Ostrava 35 15 10 10 60:48 55
6. Hr. Králové 35 10 14 11 44:52 44

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud