Jiří Fejgl
15. června 2022 • 19:50

Rok sever. A pak Sparta? Plechatý je zpět v Liberci, mluvil s Rosickým

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl jistotou v defenzivní formaci fotbalového Liberce. Přišel však duel se Slavií, Slovan jej sice v půlce března vyhrál, ale ztratil klíčového obránce. Dominik Plechatý se zranil, do konce sezony už nenastoupil. Na začátku přípravy je zpět, Sparta, jejímž je hráčem, ho ještě na rok poslala na sever na hostování.



Šlo o jedno z utkání, v nichž Slavia ztratila titul. V Liberci padla 0:1, i když hrála proti oslabenému sokovi, který během jednoho utkání přišel o dva důležité zadáky. Lukáš Štetina byl vyloučen, Dominik Plechatý se zranil.

Liberec byl přitom v té době v dobrém rozpoložení. Pomohla k tomu i změna v rozestavení. Kouč Luboš Kozel posílal do hry obrannou trojici složenou ze tří stoperů. Plechatý byl vpravo, uprostřed Lukáš Štetina, další host ze Sparty, vlevo Řek s českými kořeny Marios Purzitidis. Byla to vydařená volba.

„Lukáš nás dirigoval, pro nás bylo dobré, že můžeme lépe přečíslovat soupeře, vyjíždět dopředu s míčem,“ popisuje Plechatý. „Záleží i na systému, jaký hraje soupeř, ale řekl bych, že se mi ve trojce hraje líp.“

Jenže duel s úřadujícím mistrem rozlet paradoxně utnul. Po výhře šla forma týmu rapidně dolů. Nakonec z toho bylo deváté místo, což majitel klubu Ludvík Karl rozhodně nepovažuje za úspěch…

„Nikdo nečekal, že Slavii porazíme. To bylo pěkné, ale na druhou stranu nám to vlastně uškodilo. Měli jsme body, ale jiné jsme i kvůli tomu neuhráli,“ vykládá Plechatý. „Nedostali jsme se do šestky, do skupiny o titul. Ale musím uznat, že by to asi nebylo spravedlivé,“ přizná.

Dominik Plechatý bude pokračovat s Libercem
Dominik Plechatý bude pokračovat s Libercem

On sám sledoval závěr ročníku z marodky. Osudným se mu stal střet se slávistou Ivanem Schranzem, po němž měl poraněné postranní vazy v prokletém fotbalovém kloubu. „Šli jsme do hlavičkového souboje a on mě trefil kolenem do kolena,“ popisuje.

Byla to rána nejen pro něj. „Hodně nám chyběl. Byl to trochu zlom sezony,“ vzpomíná trenér Luboš Kozel.

Jeho dojem se projevil i po skončení ligy. Plechatý patří Spartě, rozjela se však jednání o jeho setrvání ve Slovanu. Nakonec bylo dohodnuto prodloužení hostování o rok. „Šlo o naši prioritu,“ přiznává trenér. „Dominik byl na podzim důležitý ve dvojici s Matějem Chalušem. Po jeho zimním odchodu ve výkonech pokračoval,“ vysvětluje Kozel, sám bývalý střední obránce.

Klub z Letné si vyhodnotil, že pro třiadvacetiletého mladíka bude zápůjčka do Slovanu výhodnější. Nezměnil to ani fakt, že přišel do Sparty trenér Brian Priske, ani on si nevyžádal Plechatého do přípravy.

„Byl jsem v kontaktu s panem Rosickým,“ zmiňuje Plachatý sportovního ředitele. „Řekli jsme si, že tady budu ještě rok a pak se uvidí, jestli to na Spartu bude, nebo ne,“ doplňuje.

Minulá sezona, kdy hrál velmi slušně, mu dává naději.

FC Slovan Liberec Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga







Články odjinud


Články odjinud