Jonáš Bartoš
10. července 2022 • 11:40

Před poháry konec s experimenty. Bílek vsadí v Plzni na osvědčené tváře

Vstoupit do diskuse
0
  • Jaké otazníky v sestavě má Michal Bílek před blížícím se startem sezony?Jaké otazníky v sestavě má Michal Bílek před blížícím se startem sezony?FOTO: Koláž iSport.cz

    PŘÍMO Z RAKOUSKA | Alpská pohodička brzy skončí a nastane severské drama. Start pohárové kvalifikace se každým dnem blíží, plzeňská skvarda ladí na soustředění v Rakousku poslední detaily. Předposlední test a porážka proti St. Truiden (1:3) pravděpodobně vyřešila jedno dilema – nové tváře, kterých Viktoria přivedla hned osm, si na ostrou šanci nejspíš počkají. Jak přiznal sám kouč Bílek, v napjatém startu sezony není prostor pro experimenty. Váhání nad sestavou z velké míry rozřešila páteční lekce od belgického týmu. Co trenéru Bílkovi ukázala?

  • Konec experimentování

    Na proházené základní sestavě bylo v pátek znát, že k mistrovské formaci posilám leccos schází. Především čas, aby noví jedinci správně pochopili herní systém Viktorie, zažité návyky a stoprocentní práci v těžkém utkání. Mrštní hráči belgického týmu v první půli třikrát skórovali, což si Západočeši v boji o evropské poháry nesmí dovolit. „Prohráli jsme zaslouženě, soupeř byl po všech stránkách lepší, agresivnější, rychlejší. Pět nových hráčů už se v základní sestavě neobjeví, musíme je zapracovávat postupně,“ uznal plzeňský kouč Michal Bílek.

    Trenér Michal Bílek sledoval prohru Plzně 1:3 se St. TruidenFoto FC Viktoria Plzeň/Jan Kubíček

  • Mistrovská parta udržela pozice

    Celkem osm nováčků v Plzni zvýšilo konkurenci a donutilo všechny během přípravy makat naplno. S přibývajícím časem je ale čím dál zřejmější, že proti Helsinkám, nebo Rize se do základu nedostane žádná nová tvář. Hráči, kteří tým táhli v jízdě za titulem, si drží své pozice. „Individuálně jsou v pohodě, ale asi by bylo příhodnější, aby do zápasů naskakovali maximálně dva,“ naznačil Bílek, jakým směrem uvažuje.

    Jedna z plzeňských posil Jan Sýkora během přípravného duelu proti belgickému St. TruidenuFoto Twitter.com/fcviktorkaplzen

  • Základní sestava? Maximálně jeden otazník

    Třeba Václav Pilař ukazuje ohromnou chuť a předvádí solidní výkony, nicméně na Jhona Mosqueru to pravděpodobně stačit nebude, navrátilec do Plzně dostane prostor spíš v určitých fázích zápasů. Tomáš Chorý začne před Janem Klimentem, vzadu to vypadá na čtverku Řezník, Pernica, Hejda, Havel. Uprostřed pole je sehraná dvojice Bucha, Kalvach, o brankáři Staňkovi není třeba pochybovat. Podhrot by měl patřit Janu Sýkorovi, pro novice Cadua jsou velké zápasy od začátku zatím příliš velké sousto a Aleš Čermák stále bojuje se zdravotními trably. Zbývá vyřešit pravé křídlo. Pozice patří Janu Kopicovi, pokud se dá do kupy (takový je předpoklad), začne nejspíš on, variantou je i Pilařův přesun z levé strany.

    Nejblíže z nových tváří v Plzni má do základní sestavy kromě Jana Sýkory zřejmě i Václav PilařFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Beauguelův nástupce? Rukavice pro Chorého

    Plzeň přivedla Jana Klimenta, aby pomohl zacelit gólové prázdno po nejlepším střelci minulé sezony. Posila z Polské Wisly ale v těžších přípravných zápasech nezářila. Navíc jde o odlišný typ hráče, trenér Bílek ho využije spíš v průběhu utkání. Západočeši mají herní schéma nastavené na vysokou věž, která na hrotu drží balony a hrozí soupeřům ve vápně. Nachystaný je Tomáš Chorý, který poprvé v Plzni dostává roli ofenzivní jedničky. „Odešel nám nejlepší střelec, ale je tu Choras, který by měl být číslo jedna,“ přiznal Bílek.

    Tomáš Chorý pravděpodobně dostane v Plzni poprvé roli ofenzivní jedničkyFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Škrty v kádru? O pozici zabojoval Mihálik

    Plzeň má v aktuálním kádru 27 hráčů. Dá se čekat, že ještě dojde k zužování. Z 24 jedinců do pole odpadl na soustředění zraněný Robin Hranáč, zdravotní problémy do tréninku v posledním týdnu nepustily Aleše Čermáka. Naopak se zapojil stoper Filip Kaša, který před dubnovým zraněním patřil do základní sestavy. Složitá situace je u Ondřeje Mihálika – v Plzni s ním po návratu z hostování příliš nepočítali, nicméně čtyřmi góly v přípravě si na křídle výrazně zvýšil renomé. „V zápasech ukázal, že je produktivní. Ale potřebujeme od něj větší zápal. Fotbalista je to dobrý, ale chceme, aby se do hry víc vtáhnul, bojoval a dřel. Když tohle zlepší, bude platný,“ prohlásil Bílek.

    Ofenzivní křídlo Viktorie Ondřej Mihálik v připravném utkání proti Slovanu BratislavaFoto Pavel Mazáč / Sport

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga







Články odjinud


Články odjinud