Jiří Fejgl
9. srpna 2022 • 15:40

Dvě tváře Jablonce aneb Jak zahnat strach. Co se po ostudě změnilo?

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Mají napravit minulou průšvihovou sezonu. Fotbalisté Jablonce se v lize zachraňovali v posledním kole nadstavby, proto rozjel majitel klubu Miroslav Pelta revoluci. Praktika Petra Radu nahradil trenér David Horejš. Po dvou kolech nového ročníku jsou vidět rozpaky, ale také progres v porovnání prvního utkání s následujícím.

    Doma dostali za vyučenou od Bohemians, padli 0:3. Ostuda, jinak nejde výsledek označit. V Mladé Boleslavi dvakrát vedli, nakonec brali bod za remízu 2:2. Fotbalový Jablonec je po dvou kolech první ligy spíše nečitelný.

    „V Boleslavi už nebyl ve výkonu ten strach jako proti Bohemce. Povedl se nám transfer do utkání u věcí, které trénujeme,“ pochvaloval si kouč David Horejš.

    Co se změnilo? Ke zlepšení došlo vlastně ve všech řadách.

  • BRANKÁŘ

    Jan Hanuš je nezpochybnitelnou jedničkou. Nabral zkušenosti, je jistota, i když… První duel mu úplně nevyšel. Byť neudělal žádnou šílenou chybu, nebylo to ono. Sám to ví. Dvě branky padly po teči, na jedné se podílel riskantní rozehrávkou. Ano, chyba šla za kapitánem Jakubem Považancem, ale mnozí z trenérů by (špatně) nakázali Hanušovi: „Příště míč práskni třeba na tribunu.“

    V Boleslavi měl Hanuš tolik potřebnou kliku, navíc přidal výborné zákroky, a to především na konci, kdy se dostal Jablonec pod tlak. „Hany nás zachránil,“ poděkoval útočník Václav Sejk.

    Právě on měl s Hanušem asi jedinou potíž v zápase. Brankáře upozorňovali i trenéři, aby nekopal vysoké míče směrem ke stoperovi Davidu Šimkovi, jenž měří 193 centimetrů, ale k Markovi Suchému. „Šimek má o dvacet čísle víc než já,“ usmál se Sejk. Je to jen o třináct, přesto byl rozdíl znatelný. „Vyříkali jsme si to trochu důrazněji, ale nic se nestalo, jedeme dál,“ pronesl útočník.

    Hanuš bude dozajista čelit i v následujícím kole Slavii.

    SESTŘIH: Mladá Boleslav – Jablonec 2:2. Severočeši dvakrát vedli, tři góly obstaraly nové posily
    Video se připravuje ...

  • OBRANA

    V ní se zjevily dvě zásadní změny. Davida Štěpánka nahradil na pravé straně Michal Surzyn, ne tak urostlý, ale mnohem „fotbalovější“ hráč, k tomu velmi slušný exekutor standardních situací. Byla to volba k lepšímu.

    Ve středu se pak připojil k Davidu Heidenreichovi matador Tomáš Hübschman. Jakub Martinec, nejstabilnější člen obranné čtverky, jak jí říkal Karel Brückner, má od duelu s Bohemians trhlinu ve svalu.

    Čtyřicetiletý borec byl perfektní, navíc vedle něj na levé straně vyrostl host ze Sparty Matěj Polidar. „Jeho výkon byl jako den a noc,“ řekl Horejš.

    Jablonečtí fotbalisté se radují z brzké trefy Václava SejkaFoto ČTK / Vostárek Josef

  • ZÁLOHA

    I pro její srdce byl důležitý Hübschman. Jeho rozehrávka pozvedla Považance, v minulém duelu velmi nedobrého i kritizovaného. „Pro mě je Kuba klíčový hráč,“ zopakoval Horejš větu, již pronesl už během letní přípravy.

    „Musí nést odpovědnost, tlak, který je na něj vyvíjen, je oprávněný. S Bohemkou nedostal správné balony, v Boleslavi byl víc ve hře, byla tam konstruktivní rozehra zezadu. Kubův výkon byl diametrálně odlišný,“ chválil Horejš.

    Také Vladimir Jovovič přidal, velmi dobře hráli David Houska i Pavel Šulc. Pro Jablonec jsou to dobré zprávy.

    Mladá Boleslav – Jablonec: Jovovič vrátil střelou z úhlu svému týmu vedení, 1:2
    Video se připravuje ...

  • ÚTOK

    Vepředu dostává prostor dravec Sejk. Proti Bohemians nezareagoval dobře v první příležitosti utkání. V Boleslavi už skóroval. „Neovlivnilo mě to. Nemám to tak, že bych se po zahozené šanci začal schovávat,“ rozebíral moment z prvního utkání.

    Ano, sebevědomí mu nechybí, to je viditelné. „Je to přece sparťan,“ prohodil na adresu Matyáše Kozáka, rovněž mladého forvarda z Letné, hostujícího však v Liberci trenér Slovanu Luboš Kozel. Na Sejka sednou jeho slova jako… zadek na hrnec.

    Proto ho rozhodně nezastaví fakt, že ve druhé půli v Boleslavi nezvládl možná rozhodující moment. V možnosti zaváhal, nezvýšil na 3:1. „Že nemáme tři body, jde za mnou,“ kál se po utkání.

    Přesto mu Horejš věří, to je zřejmé. V neděli se jako sparťan poměří se Slavií.

    Mladá Boleslav – Jablonec: Hosté se po dorážce Václava Sejka ujali vedení 1:0
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga







Články odjinud


Články odjinud