11. srpna 2022 • 14:00

Kuchta s odvoláním neuspěl. Komise viděla i úmysl, trest prý odpovídá

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
10
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Doufali, že by se pětizápasový trest za šlápnutí na hlavu libereckého brankáře mohl snížit. Jan Kuchta spolu se Spartou ale s odvoláním proti verdiktu disciplinární komise LFA neuspěli. Dle názoru Odvolací komise FAČR „byl zákrok hráče Kuchty veden úmyslně a míra závažnosti zákroku plně odpovídá vynesenému trestu“. 



Kuchta si v nastavení duelu, v němž Sparta nečekaně prohrála 1:2, ve vápně předkopl míč a podél obránce Filipa Prebsla se již k balonu nedostal. Situaci dohrál a trefil kopačkou Vliegena do hlavy. Od sudího Ladislava Szikszaye dostal nejprve jen žlutou kartu, po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace u monitoru byl ale vyloučen.

Jelikož Szikszay vyhodnotil Kuchtův zákrok v zápise o utkání jako surovou hru, mohl reprezentační útočník podle disciplinární řádu za tento druh prohřešku dostat trest v rozmezí od jednoho do šesti duelů a navíc pokutu až 50 tisíc korun. Disciplinárka mu před týdnem udělila téměř nejvyšší možný trest, neboť usoudila, že hráč mohl střetu své nohy s brankářem zabránit.

Baček: Bezohledný zákrok. Úmysl Kuchtovi nepřičítáme
Video se připravuje ...

Letenským se zdál postih příliš vysoký a v pondělí se proti verdiktu odvolali k odvolací komisi. Argumentovali tím, že útočník, který přišel do Sparty v létě na hostování z Lokomotivu Moskva, rozhodně neměl v úmyslu Vliegena zranit, že neměnil dráhu svého pohybu, a že z podobných situací dává góly.

Odvolací komise ale potvrdila verdikt disciplinárky. „Odvolací komise v rámci zásady rychlosti řízení rozhodovala per rollam. Komise se zcela ztotožnila s důvody, které prvoinstanční orgán k tomuto rozhodnutí vedly. Dle názoru odvolací komise byl zákrok hráče Kuchty veden úmyslně a míra závažnosti zákroku plně odpovídá vynesenému trestu,“ uvedl na webu FAČR předseda odvolací komise Jan Malý.

Kuchta si již odpykal první pětinu z trestu v nedělním utkání v Českých Budějovicích, kde Sparta zvítězila 2:0. Poté, co neuspěl s odvoláním, by sparťanský útočník mohl po uplynutí poloviny trestu požádat disciplinární komisi o podmíněné odložení výkonu jeho zbytku nebo dokonce o podmíněné prominutí. V případě, že by Kuchtovi nevyhověla ani disciplinárka, chyběl by až do šestého kola a na trávníky by se mohl vrátit až na začátku září.

Vstoupit do diskuse
10

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud