Jiří Fejgl
12. srpna 2022 • 18:49

Malí, ale šikovní. Prckům v Česku velí Vlkanova, nejmenší má 160 centimetrů

Autor: Jiří Fejgl, inf
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Barcelona z nich udělala zbraň hromadného ničení, byť na první pohled rozhodně nebudili strach. Messi, Xavi, Iniesta, tři prckové s výškou 169 centimetrů (jasně, některé prameny uvádí maličko jiná čísla) rozsévali zkázu. Také v české lize se najde dost postavou spíše žáčků, kteří sakra umí.



Vyrostl na 169 centimetrů, přesto vyhrál anketu deníku Sport Král ligových trávníků. Hradecký kapitán Adam Vlkanova je příkladem, že není třeba figura Hordubala, aby se z chlapce stal špičkový fotbalista. Srb Srdjan Plavšič je ještě o tři čísla menší, přesto mu Slavia vyplácí přes milion měsíčně. A nově zaujal ligu brněnský Musa Alli, chlapík, jenž měří pouhých 160 centimetrů.

„Každý hráč v lize by měl být něčím výjimečný. Ale my musíme přidat něco, co ostatní nemají,“ dumá Christian Frýdek, liberecký tahoun narostlý na 171 cm. Za první dvě kola pomohl Slovanu ke dvěma výhrám gólem a třemi asistencemi…

Právě on je společně s Vlkanovou či plzeňským klíčem k titulu Janem Sýkorou propagátorem toho, co by měl český fotbal změnit. Výška není všechno, i když už v mládeži mají spoří borci problémy. Například Vlkanova byl z Hradce v patnácti vyhozen, nezdála se jeho figura. Vrátil se oklikou a dnes si jej klub cení na 25 milionů korun.

„Malý hráč musí mít něco zvláštního, má prostě deficit,“ souhlasí se svým svěřencem kouč Liberce Luboš Kozel. „Největší problém je během přechodu z dorostu do chlapů. Také jsem to dostával pocítit. Navíc jsem hrál v Sokolově druhou ligu, která je ještě soubojovější než první. Občas to bylo hrozný,“ přiznává Michal Hlavatý, dnes záložník Pardubic, který má přes odchod z Plzně před sebou podle mnohých velkou kariéru. Nic na tom, že měří „jen“ 170 čísel.

Teď jde o to, co se skrývá pod slovem výjimečný. „Stejně jako všichni ostatní na tom musí být dobře pohybově a běžecky. To je základ, který nejde pominout. Ale tihle kluci prostě musí mít fotbal v sobě,“ vysvětluje Kozel.

Překlad je poměrně jednoduchý. Nakonec herní projev „prťavců“ bývá podobný. Najdete v něm chytrost (vlastně spíše vyčůranost), techniku, mobilitu, umění vyhnout se střetům. Souboje malí pánové absolvovat musí, ale až ve chvíli, kdy není zbytí. Jejich přednosti jsou jinde. Ostatně Messi a spol. to ukázali jasně.

Ten nejmenší

Musa Alli (Brno, záložník, 160 centimetrů)

Zbrojovka si jedenadvacetiletého křídelníka (pravda, vypadá o dost starší) vytáhla z druhé rakouské ligy. V prvních dvou kolech odehrál 51 minut, přesto zaujal. Na výhře v Olomouci se podílel asistencí. „Rychlostí a kreativitou, uměním jeden na jednoho dokáže soupeřům motat hlavy. V Olomouci byl u několika momentů. Je to nebezpečná zbraň na protiútoky,“ chválil trenér Richard Dostálek. „Je malinkej, ale na tréninku ze všeho vyjede,“ přidal další kompliment kapitán Jakub Řezníček.

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud