Jiří Fejgl
31. srpna 2022 • 13:40

Liberec válí: Kdo za to může? Sázka na Belgii, holandský střelec i trenér

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
1
  • Video se připravuje ...

    Před dvaceti lety vyhráli první titul. Před deseti třetí. Mezi tím si střihli ještě jeden. Liberec je neoddiskutovatelně naprostá špička fotbalové ligy posledních dvou dekád. V aktuální sezoně navíc opět připomíná tygra, možná toho bílého z místní ZOO. Deset bodů za pět zápasů, výhry na Spartě i Slovácku. Především však Severočechy zdobí velmi zajímavý styl, takový nečeský, který razí kouč Luboš Kozel, kdysi elegán ze středu obrany Slavie i národního mužstva. V článku iSport.cz si projděte plusy liberecké současnosti.

  • MVB: probuzený střelec

    Zásadní věc. Host ze Slavie Mick van Buren nastřádal už pět branek. Zaválel především hattrickem proti Teplicím, který oslavil už legendárními pár pivy. „Góloví hráči jsou pro mužstvo nejdůležitější,“ upozorňuje expert Václav Kotal.

    Holandský sympaťák však pomáhá i jinak. Rve se, ostatně vládne týmové statistice, vyhrál nejvíce soubojů, celkem devadesát šest. „Mick zhodnocuje práci spoluhráčů, navíc pracuje sám,“ oceňuje Kozel.

    Slovácko - Liberec: Mick van Buren se prosadil z dorážky, 0:2
    Video se připravuje ...

  • Brankář: sázka na Belgii

    Olivier Vliegen dostal šanci už na konci minulé sezony, kdy nahradil Milana Knoblocha, dlouhodobou jedničku. Na pozici zůstal také na začátku nového ročníku. „Vychytal nám výhru na Spartě,“ připomíná Gebre Selassie.

    Ano, Belgičan s (téměř) precizní češtinou je přes chybu v duelu s Českými Budějovicemi výborný. Nakonec i po ní šel znovu na Slovácku do brány. Oproti Knoblochovi má mnohem kvalitnější hru nohama, proto musí Jan Stejskal, host ze Slavie, čekat na lavičce.

    Slovácko - Liberec: Doski prověřil Vliegena
    Video se připravuje ...

  • Ustálená obrana

    Hrajeme na tři, to je Kozlova představa. Na jaře rozbila jeho představu zranění Dominika Plechatého, absence Maria Purzitidise. Gebre Selassie, byť je velký univerzál, nezvládne všechny tři pozice najednou…

    Proto přišlo posílení. Ze Slavie dorazil Maksym Talovjerov, ujal se středové role. „Jsem s ním spokojený od první chvíle,“ netají Kozel. Vlevo se usadil Plechatý, vpravo velký šéf Gebre Selassie. Pomáhají krajní záložníci Jan Mikula a Dominik Preisler, po jehož příchodu získal Slovan kýženou levačku pro standardní situace.

  • Středová trojka

    Zásadní zbraň. Bojovníci, přitom dobří kopáči Mohamed Doumbia s Lukášem Červem (trochu grázlík, jak říká Kozel) podporují Christiana Frýdka, prcka ve velkém rozletu, jenž si sednul s Van Burenem. „Frýďas je velmi důležitý v ofenzivní části,“ ví Kozel.

    Potíží by mohlo být Doumbiovo zranění, koleno nevyléčí za jednotky týdnů. Slovan však vytáhl Ivana Varfolomejeva, devatenáctiletého kulturistu z Ukrajiny. A on na Slovácku zaválel. „Dokud byl na hřišti, měli jsme hru pod kontrolou,“ má jasno Kozel.

  • Trenérův vliv

    Na Liberec se podíváte a víte: Tohle je Kozlův mančaft. „K němu bych přidal asistenta Ivana Kopeckého. Je to dvojice, která fakt dobře pracuje,“ oceňuje expert Kotal, jenž oba pány potkal při působení u mládežnických reprezentací.

    Kozel a spol. postupně uzpůsobují Slovan k obrazu svému. Kombinace odzadu, zjednodušeně španělský styl. Například proti Budějovicím hrálo mužstvo brilantně, byť shodou okolností nevyhrálo. „Měli jsme dvacet čtyři střel,“ diví se ještě teď Kozel.

    Buďte si jisti, že on ze své cesty neuhne. Ukázal to v Dukle, v Baníku neuspěl, ale - zdá se - že by mohlo jít o epizodu.

Vstoupit do diskuse
1

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga







Články odjinud


Články odjinud