11. září 2022 • 04:55

Co ukázala Sparta v Teplicích: Kuchta jako servisák i Kovář v (žluté) akci

Autor: dvo, jav
Vstoupit do diskuse
17
  • Video se připravuje ...

    Ani čtvrtý pokus nevyšel. Sparta opět ztratila se svým soupeřem dva body. Po Bohemians, Jablonci a Zlínu obdarovala Teplice. Na Stínadlech přitom vedla 2:0 a vše měla nalajnované k ukončení neblahé série. Nestalo se. Severočeši podali heroický výkon a díky dvěma trefám Abdallaha Gninga vydřeli remízu. Co dalšího sobotní duel nabídl?

  • Z Kuchty je servisman

    Vrátil se po pětizápasovém distancu. Naskočil do formace 4-4-2, ale už nyní se dá říct, že se v ní Jan Kuchta rozhodně nenašel. Proti Zlínu souhra s Tomášem Čvančarou nefungovala. Zapůjčený hroťák je zvyklý presovat obránce, operovat ve vápně a uklízet vypracované šance. Jenže v obou zápasech byl v taktice Briana Priskeho utopený. Často se nacházel příliš hluboko. Jako by se propadl do role servismana. Jediným světlým momentem bylo, když šikovně sklepl míč pro Jakuba Jankta, který otevřel skóre. Je to ovšem od reprezentanta, který na Letnou přišel s velkou pompou a loni ovládl krále střelců FORTUNA:LIGY dostačující?

    Podle trenéra Priskeho potřebuje Kuchta čas. „Pět zápasů nehrál a chce to čas, aby se znovu vrátil do formy. Chybí mu zápasový rytmus. On i Čvanči jsou možná dva nejlepší útočníci v celé lize, vidím v jejich souhře v každém zápasu progres. Jsem i nadále přesvědčený, že jsou pro nás nejlepší volbou. Není to o formaci, ale o chování, rozhodování a kvalitě jednotlivých hráčů.“

    Teplice - Sparta: Rychlou kombinaci završil Jankto brilantním obstřelem, 0:1
    Video se připravuje ...

  • Abu pálí!

    Na severu se rozjíždí něco velkého. Po Jablonci si Abdallah Gning pochutnal na daleko větším pokrmu - na Stínadlech dvěma góly sundal Spartu a připravil ji o dva body. „Moc nám toho nerozumí, dělá si věci po svém, ale v zápase to neskutečně prodává. Snad mu to vydrží co nejdéle,“ glosoval senegalského útočníka brankář Filip Mucha. Trenér Jiří Jarošík je z něj nadšený. „Sami vidíte, že co šance, to gól. A to jsme ho ještě možná na začátku se Spartou málo využívali.“ 

    Když měl ale senegalského hrdinu Severočechů obšírněji popsat, vůbec nešetřil chválou. „Umí driblovat s balónem, je dostatečně rychlý, má dobrý výskok, hru tělem, podrží si balon. Je v něm spousta zajímavých věcí.“Jarošík také nabídl zajímavé srovnání. Na dotaz, zda by se Gning neměl víc zapojovat do bránění, měl hned jasnou reakci. „Mně to nevadí. Vidím v něm paralelu s Patrikem Schickem – dozadu se šetří, ale schovává si sílu na ofenzivu, kde je ohromně silný. Holt bude ostatních deset víc makat a on pak utkání rozhodne.“

    Teplice - Sparta: Fila krásně sklepl Gningovi, ten pohotově snížil, 1:2
    Video se připravuje ...

  • Vyrovnávací gól aneb festival laxnosti

    Je to kolorit prakticky každé tiskové konference s trenérem Sparty Brianem Priskem. Setkání s novináři po Teplicích nebylo výjimkou. „Vidím, že hráči i členové realizačního týmu dělají maximum,“ zdůraznil dánský kouč. Stačí si ale znovu prohlédnout situaci před druhým inkasovaným gólem na Stínadlech. Laxnost Caspera Höjera, následný nedoraz Jaroslava Zeleného… A průšvih byl na světě. „Problémem je rozhodování v klíčových situacích. Dostali jsme v sezoně už tři podobné góly. Ve Stavangeru, v Jablonci a teď v Teplicích. To jsou situace, kdy se musíme rozhodnout jinak. Nemohu zpochybnit pracovitost a snahu hráčů, očekávání jsou ale celkově větší,“ připustil Priske.

    Teplice - Sparta: Gning se královsky uvolnil po Höjerově chybě a srovnal na 2:2
    Video se připravuje ...

  • Jankto: Gól, ale jinak opět slabota

    Pět soutěžních zápasů vyšel střelecky zcela naprázdno, v tom šestém už se dočkal. Křídelník Jakub Jankto rutinérským obstřelem otevřel v sobotním duelu v Teplicích skóre, že hřiště přesto odcházel zklamaný. Sparta totiž remízou 2:2 opět ztratila body, Jankta navíc konec čekání na gól nijak výrazněji nenakoplo. Host z Getafe v mezihře kazil jednoduché přihrávky, poztrácel celkem dost balonů. Stejně jako v předchozích duelech platí, že od něj Letenští potřebují mnohem víc. „Gól je strašně malá náplast. Vedeme 2:0 v Teplicích a ztratíme zápas. Nemůžeme vůbec pomýšlet na nějaké prvenství. To jsou takové chyby, za které si můžeme akorát sami,“ prohlásil Jankto pro klubový web.

    Teplice - Sparta: Jankto technickou střelou přestřelil
    Video se připravuje ...

  • Kovářovo poprvé: dva góly a žlutá karta

    V uplynulých desítkách hodin měl pořádně napilno. Přesun Matěje Kováře z Manchesteru United do Sparty se dotahoval na poslední chvíli, jednička reprezentační jednadvacítky se z Anglie přesunula do Prahy až během pátku. V sobotu už Kovář stál mezi třemi tyčemi v Teplicích coby člen základní sestavy. A prožil si hodně rušnou premiéru. Už ve 20. minutě vyfasoval od sudího Miroslava Zelinky žlutou kartu poté, co za vápnem poslal k zemi Abdallaha Gninga. V dalším průběhu duelu osvědčil svou silnou stránku, tedy rozehrávku nohou, zároveň ale inkasoval dva góly, které stály Pražany výhru. „Matěje jsme získali opravdu na poslední chvíli. A to z jediného důvodu: aby nám pomohl tím, že bude v brance. Líbilo se mi, že byl klidný na míči v rozehrávce. Určitě nám hodně pomůže,“ prohlásil Priske.

    Teplice - Sparta: Debutující Kovář vyběhl mimo vápno a sestřelil Gninga
    Video patří k placenému obsahu iSportu
    Odemknout video

Vstoupit do diskuse
17

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud