18. září 2022 • 14:05

Příběhy šlágru: paradoxy koučů i muž v útlumu. Nastoupí „Santos Claus“?

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    První velký hit sezony FORTUNA:LIGY je na programu dnes v podvečer ve Štruncových sadech. Dva nejlepší české kluby se pečlivě chystají na úvodní srážku sezony. Mistr proti vicemistrovi. Plzeň proti Slavii. Přímý souboj o titul. O emoce nebude nouze na hřišti i v hledišti. Před utkáním nabízí web iSport.cz šest minipříběhů, které se mohou otisknout do konečného výsledku. Tak schválně…

  • „Santos Claus“, nebo O.K.

    Jde o velké dilema realizačního týmu Slavie. Buď se musí spolehnout na stoperskou dvojici Aiham Ousou – Taras Kačaraba, nebo vyndat ze sehraného, ale občas chybujícího páru ukrajinský prvek, a vsadit na brazilskou eleganci. Jenže i v tomto případě jde o rizikovou záležitost. Eduardo Santos je v počátku slávistického angažmá tak trochu „Santos Claus“. Občas je bez výtek, soubojově i takticky na výši, bohužel pro sešívané má tendence rozdávat dárky soupeřům. Nekoncentrovanost a evidentní sklony k podcenění řešitelných situací vedou k chybám, které mají pro mužstvo nepříjemné dopady. Volba stoperské dvojice bude jedním z nejdůležitějších rozhodnutí suity Jindřicha Trpišovského.

    Eduardo Santos v obranném zákroku proti hráči ze ZlínaFoto Michal Beránek / Sport

  • Trenérské paradoxy

    Od nástupu na lavičku Viktorie – v květnu 2021 - Michal Bílek čeká na první vítězství nad Slavií. Pár dní po inauguraci prohrál finále MOL Cupu, v první srážce předchozí sezony padl v Edenu 0:2, po třech červených kartách potupně končil hitovku v osmi hráčích… Na jaře se však věci hnuly plzeňským směrem. Dvě remízy 1:1, a především ta druhá klíčová v nadstavbě, pomohly Viktorii k pátému titulu. Na divokou koncovku utkání se vzpomíná dodnes. Nastavení bylo jen pro silné povahy. Nejprve pálil z penaltového puntíku Ondřej Kúdela, v 95. minutě srovnal z totožné značky Jean-David Beauguel. Viktoria měla cestu na piedestal volný, červenobílí se už nezvedli. Je paradoxní, že Bílek ještě Trpišovského neskolil, přesto je to slávistický trenér, kdo musí rovnat účty.

    Michal Bílek během zápasu s Interem MilánFoto Reuters

  • Zn.: Hledá se Holeš II.

    Pozice šestky je pro Slavii naprosto klíčová. Jindřich Trpišovský klade na defenzivního záložníka enormní penzum úkolů. Požaduje taktickou vytříbenost, výraznou pomoc se zakládáním útoků, nadprůměrně plusovou úspěšnost v soubojích a výrazný vliv na organizaci mužstva po ztrátě i zisku míče. Kapitán Tomáš Holeš všechna zadání zvládal náramně. Jenže je zraněný, do akce se vrátí nejdříve po reprezentační pauze. Co s tím? Jako první alternativa se nabízí Christ Tiéhi. Má předpoklady, to je nezpochybnitelné. Jenže ve čtvrtek v duelu základní skupiny Konferenční ligy se až příliš nechal strhnout dějem, opouštěl prostory, nestíhal se vracet, vzadu při nájezdech drzých hráčů Ballkani vznikal chaos. „O poločase jsme s ním hodně pracovali, pak se zlepšil. Toho si cením,“ prohlásil Jindřich Trpišovský. Další možností je Jakub Hromada, případně Ibrahim Traoré, který však v posledních měsících se ve středu pole pohybuje o úroveň výše. Možností je také nasazení dvou šestek. „Myslím, že nastoupí dva defenzivnější hráči,“ soudí Stanislav Levý, expert deníku Sport a iSport.cz.   

    Kapitán Slavie Tomáš Holeš rozehrává míčFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Červený Bucha

    Tři červené ve velkých šlágrech znamenají důrazné varování. Pavel Bucha opouštěl trávník na jaře proti Slavii i Spartě, proti nedělnímu soupeři navíc nešetrně trefil Petera Olayinku. V úterní Lize mistrů s Interem se pakoval po nesmyslném dohrání Nicolase Barelly. „Stalo se, teď si musí říct, je to má chyba a musím si dát příště pozor. Měl by se srovnat a víc o tom přemýšlet,“ říkal pro Sport bývalý obránce Sparty a reprezentace Milan Fukal. Plzeňští trenéři Buchu téměř jistě podrží v základu. Na něm bude, aby se zbytečným blikancům vyhnul a týmu přinášel své pozitivní vlastnosti, nikoliv nepříjemná oslabení.

    Vyloučený Pavel Bucha opouští hřištěFoto Reuters

  • Mosquera v útlumu

    Rozhodl zápas v Budějovicích, trefil se proti Liberci. Už od minulé sezona patří Jhon Mosquera k nejlepším a nejproduktivnějším hráčům Plzně. Zásadní muž skvadry Michala Bílka ale v posledních zápasech uvadá. V Karabachu si koledoval o zbytečné vyloučení, vůbec se miu nedařilo na Barceloně ani naposledy proti Interu. Potřebuje se víc soustředit na hru, nerozptylovat se věcmi okolo. Slávisté určitě budou chtít vyprovokovat jeho bouřlivé ego. Před rokem na konci října v divokém zápase v Edenu byl jedním ze tří hráčů Viktorie, kteří zápas nedohráli. Mosquera si musí dávat pozor, pro způsob zakládání akcí skrz dlouhé balony od gólmana Staňka je pro tým zásadní. Také proto ho trenéři drží v základu, byť na šanci čeká připravený a hladový Václav Pilař.

    Jhon Mosquera hlavičkuje v duelu s InteremFoto Beranek / Sport

  • „Pan Vysmívaný“ postrachem Slavie                

    V květnu si prohlížel VIP prostory v Edenu, řešil se zájem pražského celku. Nakonec ale Adam Vlkanova skončil v Plzni. A v neděli bude mít extrémní chuť se prosadit. V živé paměti má, jak se mu v prvním kole fanoušci bíločervených vysmívali, že jej nikdo nechce. „Motivovali mě,“ culil se po vítězství 1:0. To byl ještě kapitánem Hradce, Slavii pomohl srazit i v nadstavbě minulé sezony (4:3). Na pozitivní bilanci určitě bude chtít navázat i v dresu Viktorie. V Plzni se drobný ofenzivní šikula stává oblíbencem tribun. Zatím čeká na první trefu, za gól proti „své“ Slavii by se určitě nezlobil.

    Adam Vlkanova a Nicolo BarellaFoto Beranek / Sport

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud