Jonáš Bartoš
22. ledna 2023 • 12:10

Plzeň po generálce: věže v topu, Květova pozice. Bílek řečnil španělsky

Vstoupit do diskuse
2
  • Video se připravuje ...

    Přípravný kemp ve Španělsku završila Plzeň páteční generálkou proti Molde (2:0). Povedený výkon a přesvědčivá výhra naznačily, že západočeský kolektiv je dobře nachystaný na jarní útok za obhajobou titulu. Dařilo se hrotovým útočníkům i krajním hráčům, obstáli náhradníci. Co nadzvedlo Michala Bílka a kde může být Viktoria zranitelná? Deník Sport a server iSport sledoval generálku přímo v prosluněném Benidormu.

  • Věže v topu

    Tomáš Chorý bezpečně proměnil dvě gólové akce, které mu nachystali krajní obránci Libor Holík a Milan Havel. Vzhledem ke zranění Jana Klimenta a pozvolnému návratu Matěje Vydry bude plzeňská ofenziva opět ležet především na bedrech olomouckého obra. Ale pozor, v Plzni se klube další zajímavý útočník. Rafiu Durosinmi, dvacetiletá zimní posila z Karviné, si rychle navykla na vyšší level. Nigerijský forvard předvedl několik kvalitních momentů i proti Molde, určitě dostane prostor v ostrých zápasech. „Troufnu si říct, že by to mohla být naše velká posila,“ chválil nového hráče asistent Pavel Horváth.

    Plzeňská posila Rafiu DurosinmFoto FC Viktoria Plzeň

  • Hladoví náhradníci

    Plzeň měla proti Molde pozvolnější start, v úvodu se prosazoval spíš norský soupeř. Dopředu se výrazně zvedla se startem druhé půle. Trenér Bílek na hřiště vyslal dvojici Adam Vlkanova, Erik Jirka, kteří nahradili Romana Květa a Jhona Mosqueru. Náhradníci v tomto případě předčili hráče z úvodní jedenáctky. Jirka znovu bodoval rychlostí a přímočarostí, dostal se i do nebezpečných zakončení. Vlkanova zase přinesl víc klidu na poslední třetině hřiště. Oba si řekli o základ. „Tak dva otazníky tam jsou. Většina kádru má dobrou formu, což bylo vidět v průběhu zápasů i tréninků,“ přiznal Horváth.

    Plzeňští trenéři Michal Bílek a Pavel Horváth na soustředění ve španělském BenidormuFoto FCVP

  • Květ si zvyká na systém

    Zimní posila z Bohemky dostala během přípravy velký prostor. Květ nastoupil v základu i v páteční generálce. Zápas proti Molde ale ofenzivnímu záložníkovi nesedl. Je na něm znát, že ještě potřebuje čas, aby se dokonale sžil se způsobem západočeské hry. Po poločase šel dolů a vzhledem ke konkurenci, jaká na jeho pozicích panuje, bude mít udržení v úvodní jedenáctce velmi těžké. „Hraje trochu jinou pozici než v Bohemce. Ale Roman je dobrý fotbalista, což je největší předpoklad, aby byl úspěšný. Určitě nám pomůže. Ať už z pozice hráče základní sestavy nebo jako střídající,“ dodal Horváth.

    Nové tváře ve Viktorii, Roman Květ a Rafiu DurosinmiFoto FCVP / Ondřej Pastor

  • Připravení gólmani i riziko

    V pondělí proti Ferencvárosi vychytal nulu Marián Tvrdoň, stejný kousek zopakoval Jindřich Staněk v pátek proti Molde. Za stavu 0:0 zlikvidoval perfektním zákrokem velkou tutovku a nastartoval své parťáky. Opakoval se scénář, kdy Plzeň přežije i díky Staňkovi velké šance a v průběhu zápasu se zvedne. Pochvalu zaslouží i Marián Tvrdoň. Proti Ferencvárosi vytáhl dva vynikající zásahy a ukázal, že je také připravený do akce. Naopak riziko vězí v zadních řadách. Plzeň sice ve čtyřech přípravách pouze dvakrát inkasovala, nicméně funguje ve značně omezeném počtu. Dva hráče vyřadilo zranění (Řezník, Tijani), Jemelka se vrací po operaci ramene, Sýkora, který může alternovat na kraji obrany, má svalové problémy. Kapitán Hejda vynechá start s Hradcem kvůli karetnímu trestu.

    Jan Sýkora už je po zranění zpátky, na jaře nebude Plzni chybětFoto FCVP

  • Bílek debatoval španělsky

    V závěru prvního poločasu se na trávníku jiskřilo. Zbytečný zákrok na žlutou předvedl Roman Květ, následně přitvrdila i norská jedenáctka. Po ostrých zákrocích na Holíka a Chorého se neudržel Michal Bílek. Na nejistého sudího mluvil španělsky, jazyk oprášil ze svého hráčského angažmá na Pyrenejském poloostrově. Rozhodčímu hlasitě vysvětloval, že pustil dva nebezpečné fauly. „Tyhle zápasy bývají divoké, rozhodčí jsou takoví zajímaví,“ přiznal dvougólový útočník Tomáš Chorý.

    Tomáš Chorý dvěma góly rozhodl o výhře Plzně 2:0 proti MoldeFoto Twitter.com / FC Viktoria Plzeň

Vstoupit do diskuse
2

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud