22. února 2023 • 16:05

Hlavní problémy Slavie v Teplicích: závislost na Ševčíkovi a chybějící štít

Autor: Jakub Lebloch
Vstoupit do diskuse
10
  • Video se připravuje ...

    Slavia podala v Teplicích (1:1) jeden z nejhorších výkonů pod Jindřichem Trpišovským. V první půli byli domácí dokonce lepší, „sešívaní“ vystřelili pouze dvakrát a naopak museli na poslední chvíli hasit vícero nebezpečně vypadajících situací. Proč Slavia vstoupila do utkání tak špatně? A proč se po vystřídání mírně zlepšila?

  • Scházející Ševčík

    Trenéru Trpišovskému scházelo několik hráčů kvůli chřipce, nejvíce však bolela absence Petra Ševčíka. Osmadvacetiletý středopolař je pro hru Trpišovského klíčový, jelikož přináší do hry kontrolu, progresivní přihrávky a kreativitu z hloubi pole – důkazem je 0.35 xA (Očekávané asistence) na 90 minut (nejvíce mezi středopolaři), 13.35 přihrávek do finální třetiny na 90 minut (nejvíce v lize) či 2.61 průnikových přihrávek na 90 minut (nejvíce v lize).

    Jedná se právě o ty herní dovednosti, které Slavii během první půle chyběly. Při postupném útoku využívala nezvykle vysoký počet dlouhých míčů za obranu Teplic, které mířily za často vysoko vysunuté křídelní beky domácích, ale stopeři si s jejich pohlídáním dokázali bez problémů poradit. Chybělo větší zapojení středu pole, zklidnění hry a kontrolovanější udávání tempa.

    Kvůli slabé kontrole hry nemohl své dovednosti ukázat Ewerton, který mohl přínos Ševčíka ve finální třetině nahradit. Ke svému typickému driblinku a přihrávkám pod sebe se však vůbec nedostal, protože „sešívaní“ nedokázali svého soupeře zatlačit.

  • Zlepšení po příchodu Zafeirise

    Nasazení Christose Zafeirise ve 36. minutě dávalo smysl, jelikož je typologicky velmi podobným středopolařem jako Ševčík. Do hry potřebnou kontrolu opravdu přinesl a Slavia se postupem času zlepšila. Právě Zafeiris vymyslel průnikovou přihrávku na Hronka, který následně zařídil druhou penaltu.

    Šlo o riskantní rozhodnutí. Nor se s týmem teprve sžívá a vstoupit do soubojového duelu na rozbitém trávníku není vůbec jednoduché. Dává však smysl integrovat Zafeirise do týmu co nejdříve, aby pomohl již při letošním boji o titul. Trenéru Trpišovskému totiž chybí typologicky podobná náhrada za Ševčíka, jenž se často nachází na marodce. Zafeiris by měl tento problém dříve nebo později vyřešit.

  • Špatné pokrytí prostoru před stopery

    Kromě Ševčíka chyběl také defenzivní záložník. Tomáš Holeš se teprve vrací po zdlouhavém zranění a v Pardubicích se zranil i Jakub Hromada. V Teplicích a proti Brnu naskočil Ibrahim Traoré, ale je znát, že Holešovi s Hromadou se nevyrovná rychlostně, soubojově a ani pozičně.

    Středová dvojice často nechala prostor před stopery příliš volný a oba stopeři byli v soubojích s Gningem izolovaní. Problémy se středem pole se promítají i na stopery, na což upozornil také kouč Trpišovský na tiskové konferenci. „Je potřeba se podívat, jakým situacím na hřišti čelí, co všechno ubrání. Nemůžeme tyhle kluky vystavovat do věcí, kdy děláme ztráty ve středu pole a na ně se to valí,“ bránil dvojici Ogbu – Santos.

  • Problémy s atletickým Gningem

    Ačkoliv měla Slavia největší problémy jinde, tak ani stoperská dvojice neodehrála dobré utkání. Santos i Ogbu několikrát chybovali a domácí měli kopat penaltu po riskantním skluzu druhého jmenovaného. Opět se tak potvrdilo, že stopeři Slavie mívají problémy s rychlostními a atletickými typy útočníků. Gning svou agilitou vybojoval několik míčů a po celý zápas byl klíčovým pro Teplice díky pomoci při vymanění se z tlaku.

Vstoupit do diskuse
10

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga







Články odjinud


Články odjinud