31. března 2023 • 20:20

Raketový vzestup Juráska: nebezpečí hlavně z lavičky. Čím na křídle vyniká?

Autor: Jakub Lebloch
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Podzimní část minulé sezony paběrkoval v Karviné, jaro strávil na hostování ve druholigové Vlašimi a letos se již stal členem české reprezentace. Kariérní vzestup Matěje Juráska je skutečně raketový. V lize sice nenastupuje pravidelně, ale Slavii výrazně pomohl v duelech s Baníkem, Jabloncem a naposledy proti mistrovské Viktorii Plzeň, kdy přihrál na rozhodující branku Lingra. Bylo povolání do reprezentace ospravedlněné? A čím je tak nebezpečný?



Matěj Jurásek prožívá opravdu skvělé období. Jaro načal dvěma góly do sítě Jablonce, již nastupuje výrazně častěji a za zvýšenou důvěru se odvděčil klíčovou asistencí v duelu proti Plzni (2:1). Když mu utkání sedne, tak je ve finální třetině téměř neubránitelný. Disponuje velkou paletou zbraní – velkým zrychlením, fyzikalitou, skvělou technikou a schopností hledat nebezpečná přímočará řešení.

Měřeno na 90 minut zkompletuje nejvíce doteků ve vápně ze všech hráčů v lize, konkrétně 7.71. Umí vycítit, kde by mohl být nebezpečný, a plno míčů přebírá ve zhuštěných prostorech po chytrých pohybech, díky kterým se uvolní od protihráče. 0.71 xG (Očekávané góly) + xA (Očekávané asistence) na 90 minut je druhé nejvyšší číslo v lize po Teclovi na úrovni Almásiho, van Burena či Chorého. Čtyři góly však vstřelil i s nutnou dávkou štěstí, vypracoval si totiž „pouze“ 2.38 xG. 

MATĚJ JURÁSEK: Mapa doteků s míčem a vyznačené pro soupeře nebezpečné prostory MATĚJ JURÁSEK: Mapa doteků s míčem a vyznačené pro soupeře nebezpečné prostoryFoto repro O2 TV Sport

Významnou část šancí vytváří díky velkému počtu driblinků – průměrně vyzkouší 9.86 driblinků na 90 minut (nejvíce v lize). Není sice příliš úspěšný (46.4 %) a často tak ztrácí míče, risk se však vyplatí. Na pravé straně využívá kličku na obě strany – po navedení na silnější levačku střílí, viz gól proti Baníku, po kličce doprava posílá finální přihrávky pod sebe, viz asistence proti Plzni. 

Po kličce na střed rozhodl Matěj Jurásek utkání proti Baníku Po kličce na střed rozhodl Matěj Jurásek utkání proti BaníkuFoto repro O2 TV Sport

Před asistencí proti Plzni využil Matěj Jurásek své cítění pro přímočarý náběh do nebezpečného prostoru Před asistencí proti Plzni využil Matěj Jurásek své cítění pro přímočarý náběh do nebezpečného prostoruFoto repro O2 TV Sport

Matěj Jurásek překonal Buchu kličkou doprava a následnou přihrávkou pod sebe našel Lingra Matěj Jurásek překonal Buchu kličkou doprava a následnou přihrávkou pod sebe našel LingraFoto repro O2 TV Sport

Jedná se však o data za pouhých 630 minut herního času, takže se složitě predikuje budoucí vývoj. Jurásek také zatím skvělé výkony z domácích utkání nepřenesl do venkovních duelů, kde nemá tolik možností vymyslet zajímavá řešení ve finální třetině jako v Edenu. Je také mnohem nebezpečnější z lavičky do otevřenější a unavenější obrany. 

1.49 xG z celkových 2.38 xG si vypracoval právě jako střídající, i když v základu odehrál většinu minut (411 z 630 min.). Právě Juráskova síla po nástupu na hřiště však mohla výrazně pomoct reprezentaci například v Moldavsku (0:0). Trenér Jaroslav Šilhavý nedisponuje příliš obsáhlým výběrem křídelníků Juráskova typu, kteří by mohli hru oživit tak moc jako slávistický talent. 

Při první příležitosti šanci nedostal, třeba se však dočká již během dalšího reprezentačního srazu.

Zdroj dat: wyscout.com

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
2

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga







Články odjinud


Články odjinud