25. dubna 2023 • 10:40

Brutalita v Budějovicích: pořadatelé, kteří bili fanouška, dostali vyhazov

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
22
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šílené záběry ze zázemí stadionu mají možná větší dosah než samotný fotbal. Nedělní zápas mezi Českými Budějovicemi a Jabloncem totiž skončil 5:1 nejen na hřišti, ale také při konfliktu domácí pořadatelské služby s jedním z několika fanoušků Severočechů. Dvacetisekundový výstřižek násilného chování vzbudil bouři nejen na sociálních sítích. Po počátečním váhavém vyjádření klubu přišlo odsouzení incidentu a oznámení, že pořadatelská firma propustila viníky, které šetří policie.



Jeden ležící fanoušek, okolo něj minimálně šest mužů ve žlutém, kteří ho střídavě vláčí po zemi, drží a dávají údery pěstí do hlavy, krku a po celém těle včetně choulostivých míst. Záběry z laciné brutální videohry? Ne, 28. kolo FORTUNA:LIGY mezi Českými Budějovicemi a Jabloncem.

Video, které vyvolává velký ohlas na sociálních sítích, má jen něco málo přes 20 sekund a končí ve chvíli, kdy se k jeho autorovi řítí další příslušník ochranky. Nelze tedy hodnotit kontext. Samotný zásah ale působí brutálně, rozhodně ne přiměřeně.

Fanoušků Jablonce přijelo do Budějovic maximálně dvacet, Severočeši nepatří mezi týmy s velkou výjezdovou fanouškovskou základnou. Zásah mělo vyvolat poškození sektoru hostí, konkrétně vytržení sedačky a pokus vhodit ji na hrací plochu.

Původní komentář pořádajícího klubu byl ve smyslu, že nezaznamenal pochybení, to ale bylo ještě před zveřejněním videa. V úterý dopoledne pak Dynamo vydalo rázné prohlášení, že „důrazně odsuzuje a distancuje se od agresivního chování několika členů pořadatelské firmy PS Patrol v sektoru hostujících vlajkonošů.“

„Jejich chování bylo v přímém rozporu s hodnotami klubu, jeho pravidly a plněním smlouvy s pořadatelskou službou,“ upozorňuje klub, který intenzivně jednal s pořadatelskou firmou. „Osoby, které se tohoto nepřiměřeného zákroku směrem k fanouškům FK Jablonec dopustily, byly propuštěny ze služeb pořadatelské firmy a podle informací klubu jsou ony i celý incident v současné době vyšetřovány Policií České republiky, se kterou klub úzce spolupracuje a poskytuje veškerou potřebnou součinnost,“ ujistilo Dynamo.

Incident řeší i Jablonec „Víme o něm a řešíme jej s Ligovou fotbalovou asociací. Více se k tomu zatím nebudeme vyjadřovat s ohledem na probíhající šetření,“ napsal na Twitteru mluvčí Severočechů Martin Bergman. Proti násilnému zásahu se ohradila i LFA.

Prohlášení LFA k incidentu

Ligová fotbalová asociace je silně znepokojena incidentem, který se odehrál v utkání mezi Českými Budějovicemi a Jabloncem. Z video záznamu, který má Ligová fotbalová asociace k dispozici, je patrné, že zásah pořadatelské služby vůči fanouškovi byl nepřiměřený a zcela nepřijatelný. Událost na stadionu zaznamenal technický delegát LFA, který o ni informoval ve své zprávě. Incidentem se bude samozřejmě zabývat Disciplinární komise LFA, a to na svém nejbližším řádném zasedání, které se uskuteční ve čtvrtek 27. dubna.

Vedení soutěže je nicméně přesvědčeno a pevně doufá, že se jím budou zabývat též orgány činné v trestním řízení, neboť se z doposud poskytnutých informací jedná o nepochopitelný exces. Takovéto chování členů pořadatelské služby na fotbalové stadiony nepatří a věříme, že se v budoucnu nebude opakovat.

Prohlášení Dynama České Budějovice

SK Dynamo České Budějovice  při zápase 28. kola FORTUNA:LIGY mezi Českými Budějovicemi a Jabloncem, kteří fyzicky napadli fanoušky FK Jablonec.

Jejich chování bylo v přímém rozporu s hodnotami klubu, jeho pravidly a plněním smlouvy s pořadatelskou službou. SK Dynamo České Budějovice patří mezi tradiční prvoligové fotbalové kluby, má zajištěnou profesionální bezpečnostní službu na každý zápas, kamerový systém na stadionu a postupuje podle manuálu. Nedělní incident se v minulosti nikdy na Střeleckém ostrově nestal, klub se od něj razantně distancuje a na stadion v žádném případě nepatří. SK Dynamo České Budějovice považuje incident za exces a selhání konkrétních jednotlivců, nikoliv systému.

Klub zároveň uvádí na pravou míru, že prohlášení poskytnuté v pondělí dopoledne tiskovým mluvčím Dušanem Mendelem zpravodajskému webu Budějcká Drbna, bylo vyřčeno v době, kdy měl klub k dispozici pouze záběry z kamerového systému na Střeleckém ostrově a nikoliv amatérská videa, která byla zveřejněna až v pondělí odpoledne a potvrdila pochybení pořadatelské firmy PS Patrol. Na základě nově zjištěných informací jsme vyvolali jednání s pořadatelskou firmou PS Patrol a situaci začali intenzivně řešit.

Osoby, které se tohoto nepřiměřeného zákroku směrem k fanouškům FK Jablonec dopustily, byly propuštěny ze služeb pořadatelské firmy a podle informací klubu jsou ony i celý incident v současné době vyšetřovány Policií České republiky, se kterou klub úzce spolupracuje a poskytuje veškerou potřebnou součinnost.

„Nadále už pro nás pracovat nebudou, nebudou s námi spojovat své jméno a budou exemplárně potrestáni,“ říká zástupce firmy PS Patrol.

SK České Budějovice Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
22

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud