2. května 2023 • 13:50

Dynamo vyšetřilo zmlácení fanouška: Selhání jedince, jinak funkční systém

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalový klub Dynamo České Budějovice se velmi podrobně vyjádřil k událostem okolo brutálního zbití fanouška Jablonce ve 28. kole FORTUNA:LIGY. Jihočeši vyjadřují lítost nad chováním člena pořadatelské služby a podle šéfa Vladimíra Koubka bylo chybné i první vyjádření klubu. Zároveň ale klub takřka po minutách popisuje nevhodné chování hostů, které napadení předcházelo.



Vyšetřování spustilo amatérské video jednoho z fanoušků Jablonce. Několik pořadatelů na něm bije ležícího fanouška do obličeje i choulostivých míst, vláčí ho po zemi a sprostě mu nadává. Jen na twitterovém účtu fanouškovského podcastu Za čárou má video přes milion shlédnutí.

Incident ostře odsoudila LFA, která si jihočeský klub předvolala k zasedání disciplinární komise, Jablonečtí zároveň poslali dopis, podle kterého se měli neadekvátně chovat nejen zaměstnanci pořadatelské služby, ale také hlavní pořadatel.

„Chci vyjádřit lítost a absolutní nesouhlas s počínáním některých členů pořadatelské služby vůči fanouškovi FK Jablonec, a to navzdory tomu, že zákroku členů bezpečnostní agentury předcházelo velmi agresivní chování tohoto fanouška. Vzhledem k těmto okolnostem jsme přijali opatření vůči bezpečnostní agentuře PS Patrol,“ říká na úvod budějovické analýzy předseda představenstva Dynama Vladimír Koubek. „Současně se budeme zabývat vážným obviněním ze strany FK Jablonec vůči našemu hlavnímu pořadateli panu Romanu Havlíčkovi, který byl v sektoru hostí rovněž fyzicky napaden.“

Zároveň ale Dynamo popisuje nevhodné chování skupiny jabloneckých fanoušků, kteří se měli domáhat vstupu zdarma s odůvodněním, že jsou zaměstnanci klubu. Do tuhého pak začalo jít po půlhodině utkání: „V 16:32 hod. jeden z fanoušků FK Jablonec ve 32. minutě utkání (stav utkání 2:0) vytrhne z konstrukce tribuny plastovou sedačku modré barvy a tuto sedačku se bezprostředně poté pokouší vysokým obloukem hodit na hrací plochu stadionu,“ píše se ve vyjádření, celé ho najdete ZDE.

Pořadatelská služba měla podle Dynama tři fanoušky vyvést, z toho jednoho mimo stadion, ten měl ale o přestávce proniknout zpátky a napadnout pořadatele:

„V 16:48 hod. v průběhu hlavní přestávky (stav utkání 3:0) dochází k šarvátce mezi fanouškem FK Jablonec a členy bezpečnostní agentury, které ovšem předchází napadením člena bezpečnostní agentury fanouškem FK Jablonec kopem do citlivých míst příslušníka agentury (rozkrok), a fyzická potyčka končí neadekvátním zásahem člena bezpečnostní agentury svalením fanouška na zem s údery otevřenou dlaní do horní části těla fanouška FK Jablonec členem bezpečnostní agentury s pokusem o nedobrovolné vytlačení vlečením fanouška za horní polovinu těla ze sektoru fanoušků hostů mimo stadion. Patrně v tomto okamžiku je pořízena soukromá videonahrávka mobilním telefonem jiným fanouškem FK Jablonec.“ Následně došlo k vyvedení fanoušků mimo stadion.

„V konkrétním případě fyzického střetnutí člena bezpečnostní agentury s fanouškem FK Jablonec je nutno tento zásah vyhodnotit jako bezprecedentní napadení s použitím síly, na které je nutno pohlížet jako na selhání jedince v jinak funkčním bezpečnostním systému stadionu,“ uzavírají vyjádření Jihočeši.

Vstoupit do diskuse
4

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud