Jan Vacek
6. května 2023 • 15:31

Sparta reaguje na drogové obvinění i právní cestou: Čvančara byl negativní

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
125
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vystoupil daleko za fotbalovou zónu, přímo do osobní roviny. Webový portál ruik.cz v pátek večer prostřednictvím redaktora Davida Beňa zveřejnil článek, ve kterém bez sebemenších důkazů obvinil fotbalisty Sparty Tomáše Čvančaru s Janem Mejdrem z problémů s drogami. Trvalo to jen pár hodin, letenský klub přešel do protiútoku a podá trestní oznámení. „Tento článek nemá s relevantní žurnalistickou prací absolutně nic společného. Vyvolal však nenávist a poškodil hráče i náš klub. On i hráči se musí a budou bránit právní cestou. Ke stejnému kroku budeme připraveni i kdykoli v budoucnosti,“ zdůraznil ředitel sparťanské komunikace Ondřej Kasík.



Hromadné testy A-týmu Sparty na omamné látky, které měly odhalit pozitivní výsledky na kokain v případě Tomáše Čvančary a Jana Mejdra. První jmenovaný navíc zapletený do distribuce drog a vyšetřovaný policií. K tomu probíhající ukončování jeho působení na Letné…

S těmito bezprecedentními obviněními se v pátek večer vytasil webový server ruik.cz. Autor textu, mimochodem bývalý hráč Slavie David Beňo, nenabídl žádný konkrétní důkaz, kterým by svá tvrzení mohl prokázat. Odkázal se pouze na „dva na sobě nezávislé zdroje z hráčova okolí“.

Tato informace v českém fotbale pochopitelně způsobila hotové zemětřesení. Mezi fanoušky se neřešilo prakticky nic jiného. A to ani poté, co byl zmíněný text po několika desítkách minut zase stažen.

Bylo jen otázkou času, kdy Sparta vyrazí své hráče bránit. Stalo se tak v sobotu odpoledne.

„Reagovat na texty v médiích či na sociálních sítích není v případě AC Sparta Praha zvyklost, v tomto konkrétním případě však jde o nutnost. Došlo totiž k nevratnému pokusu o poškození klubu a osobního života hráčů, konkrétně Tomáše Čvančary a Jana Mejdra. Autor textu i platforma, na které byl text zveřejněn, nesmazatelně poškodili život těch, kteří jsou součástí Sparty, oblékají její dres a jejichž zájmy bude klub hájit všemi dostupnými prostředky,“ uvádí klub v obsáhlém prohlášení.

Čvančara aktuálně není trenérovi Brianu Priskemu k dispozici, pobývá totiž na marodce. Mimo hru je od 29. kola FORTUNA:LIGY, kdy při výhře 2:1 nad Viktorií utrpěl svalové zranění. Následné vyšetření magnetickou rezonancí odhalilo rupturu a pro reprezentačního útočníka sezona velmi pravděpodobně předčasně skončila.

„Poranění svalu Tomáše Čvančary je doloženo objektivním lékařským nálezem a archivovanou zprávou o vyšetření hráče ze dne 28. 4. 2023 z Ústřední vojenské nemocnice Praha,“ potvrdila Sparta.

Oba hráči ostatně okamžitě po publikování zmíněného článku dali svým postojem jasně najevo, že nemají co skrývat. Vyložili veškeré karty na stůl.

„Tomáš Čvančara a Jan Mejdr ihned po zveřejnění textu požádali klub o absolvování testu na přítomnost omamných látek v organismu. Tomáš Čvančara s ohledem na zranění a neúčast v tréninkovém režimu s A-týmem absolvoval test ihned v sobotu. S negativními výsledky. Jan Mejdr podstoupí test v nejbližším možném termínu, aktuálně je v plném tréninku a cestuje s mužstvem do Olomouce k prvnímu utkání nadstavbové části. Klub nepochybuje o jeho taktéž negativním výsledku,“ zdůraznila Sparta v prohlášení.

Pouze u slov ovšem rozhodně nezůstane. Pražané se chystají podniknout vůči serveru, jenž nepravdivé informace publikoval, rovněž právní kroky. Tahle kauza tak zcela jistě bude mít pokračování a soudní dohru.

A nemusí se týkat pouze klubové linie. Proti publikovanému textu se v sobotu odpoledne důrazně vymezil rovněž Čvančarův agent David Nehoda z agentury Nehoda Sport.

„Velmi důrazně se ohrazuji proti lživému tvrzení webového portálu Ruik, že náš klient, Tomáš Čvančara, by měl mít cokoliv společného s užíváním omamných látek. Toto nařčení považuji za zcela skandální a ve spolupráci s klubem AC Sparta Praha budeme činit veškeré možné kroky tak, abychom očistili jméno Tomáše,“ vzkázal Nehoda.

Reakce AC Sparta Praha na článek webu Ruik.cz

AC Sparta Praha reaguje na článek s titulkem: „Čvančara v obřích problémech! Policie jej údajně vyšetřuje kvůli kokainu, Sparta se jej plánuje zbavit.“ Tento text publikovala internetová platforma Ruik.cz v pátek 5. 5. Klub podá v této souvislosti trestní oznámení.

Reagovat na texty v médiích či na sociálních sítích není v případě AC Sparta Praha zvyklost, v tomto konkrétním případě však jde o nutnost. Došlo totiž k nevratnému pokusu o poškození klubu a osobního života hráčů, konkrétně Tomáše Čvančary a Jana Mejdra. Autor textu i platforma, na které byl text, jehož pasáže jsou uvedeny níže, zveřejněn, nesmazatelně poškodili život těch, kteří jsou součástí Sparty, oblékají její dres a jejichž zájmy bude klub hájit všemi dostupnými prostředky.

Tato komunikace je krokem číslo 1.

Platforma Ruik.cz i autor textu totiž vytvořili na základě lží a falešných informací nenávistné prostředí, které má výrazný vliv na hráče a život jejich rodin.

Článek byl nedlouho po zveřejnění ze všech veřejných platforem stažen, což samo o sobě dokládá jeho nedomyšlenost, lživost a manipulativnost, nicméně s ohledem na okamžité masivní šíření na sociálních sítích i tak došlo k nevratným škodám. Proto se bude klub bránit a podá trestní oznámení.

Sparta nebyla před zveřejněním článku ze strany redakce kontaktována, aby sdělila klubové stanovisko a hlavně fakta. Stejně tak nebyli kontaktovaní ani dotčení hráči. Jednotlivé komentáře k vybraným pasážím je tedy nutné uvést zde.

„Po nedávném skandálu Jakuba Jankta (…) mělo dojít na testy na omamné látky u zbytku A-týmu. A s velice nelichotivými výsledky. Pozitivní výsledky na kokain měly kromě Jankta vyjít ještě u Tomáše Čvančary a Jana Mejdra. RUIKu to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje z hráčova okolí.“
Komentář ACS: Žádné testy na přítomnost omamných látek v organismu klub po dopravním incidentu Jakuba Jankta neorganizoval. Zdroje autora si tedy buď přímo vymýšlely a autor jejich tvrzení dále neověřil, nebo autorem vědomě manipulovaly. Nebo žádné relevantní zdroje „z hráčova okolí“ jednoduše neexistovaly a autor tuto formulaci použil pouze pro domnělé zvýšení relevance svého textu.

„Oficiálně je Tomáš Čvančara na marodce a do konce sezony už si nezahraje. Jenže je to nejspíš z jiných důvodů než zdravotních, jak klub uvádí.“
„Navenek se měla celá situace prezentovat jako zranění, není však potřeba si domýšlet, proč Sparta nechtěla tuto situaci veřejně vytahovat.“
Komentář ACS: Poranění svalu Tomáše Čvančary je doloženo objektivním lékařským nálezem a archivovanou zprávou o vyšetření hráče ze dne 28. 4. 2023 z Ústřední vojenské nemocnice Praha.

„Jenže ani tady útočníkovy problémy nekončí. Čvančara je totiž údajně zapleten i v distribuci drog, což už je mnohem závažnější problém. Vyšetřovat už jej má i Policie České republiky.“
Komentář ACS: Tomáš Čvančara není prošetřován ze strany PČR.

Dále: Tomáš Čvančara a Jan Mejdr ihned po zveřejnění textu požádali klub o absolvování testu na přítomnost omamných látek v organismu. Tomáš Čvančara s ohledem na zranění a neúčast v tréninkovém režimu s A-týmem absolvoval test ihned v sobotu. S negativními výsledky. Jan Mejdr podstoupí test v nejbližším možném termínu, aktuálně je v plném tréninku a cestuje s mužstvem do Olomouce k prvnímu utkání nadstavbové části. Klub nepochybuje o jeho taktéž negativním výsledku.

„Pro to, co se stalo, neexistuje omluva. Spousta lidí, publikujících na internetu a sociálních sítích, včetně autora textu, nemá základní povědomí o mediální etice, mediálním právu, odpovědnosti za vlastní text či práci se zdroji. Tento článek nemá s relevantní žurnalistickou prací absolutně nic společného. Vyvolal však nenávist a poškodil hráče i náš klub,“ říká ředitel komunikace AC Sparta Praha Ondřej Kasík. „Klub i hráči se musí a budou bránit právní cestou. Ke stejnému kroku budeme připraveni i kdykoli v budoucnosti.“

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Vyjádření agentury NEHODA SPORT

David Nehoda: „Velmi důrazně se ohrazuji proti lživemu tvrzení webového portálu Ruik, že náš  klient, Tomáš Čvančara, by měl  mít  cokoliv společného s užíváním omamných látek.  Toto nařčení považuji za zcela skandální a ve spolupráci s klubem AC Sparta Praha budeme činit veškeré možné kroky tak, abychom očistili jméno Tomáše.“

Bronislav Šerák: „Na základě pověření hráče Tomáše Čvančary připravuji veškeré právní kroky na ochranu dobrého jména hráče, a to včetně trestního oznámení na konkrétní osobu. Jsem toho názoru, že takovýto bezprecedentní zásah do osobnostních práv nemůže zůstat bez následků pro autora článku a média, která tato lživá nařčení zveřejnila.“

Vstoupit do diskuse
125

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud