Michal Kvasnica
7. května 2023 • 19:20

Ta ruka byla na penaltu, zlobil se Jílek. Sudí popsal, proč ji nepískal

Vstoupit do diskuse
79
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pachuť zůstává po zápase se Spartou na Andrově stadionu. Zejména z výsledku 0:1, na který stačily Pražanům dvě střely na bránu, ale rovněž z verdiktů rozhodčího Jana Všetečky. Olomouc naštval hlavně ten v 65. minutě, kdy chtěli domácí pokutový kop za ruku Kaana Kairinena ve vlastním vápně. „Nebylo to v přirozené poloze, za mě penaltový zákrok,“ měl jasno kouč Sigmy Václav Jílek. Zklamaný byl i záložník Martin Pospíšil. „Bojíme se něco písknout proti Spartě?“ ptal se. Naopak sudí zápasu Jan Všetečka nesouhlasil a po utkání popsal, proč pokutový kop nepískal.



Resumé hodnocení výkonu Sigmy proti Spartě z olomouckého pohledu: dobrý výkon, není co vytknout, smolná branka, minimálně bod jsme si zasloužili, mrzí to i kvůli fanouškům. Shodl se na tom trenér Václav Jílek i středopolař Martin Pospíšil.

Stejný pohled měli oba na Kairinenovu ruku. Zifčákův tečovaný centr dopadl Finovi kamsi mezi prso, biceps a paži v oblasti konce rukávu. A bylo veselo...

„V dnešní době, kdy máme VAR a můžeme se na to jít podívat, nedokážu pochopit, že ani po zhlédnutí videa to ruka není,“ kroutil hlavou Pospíšil.

Olomouc - Sparta: Hraniční zákrok. Kairinen podle rozhodčího i VAR hrál ramenem
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

„Jestli se bojíme písknout něco proti Spartě? Nevím, ale dá se na to podívat na obrazovce přece. Někteří lidé mě odrazovali od návratu do Česka kvůli těmto věcem. Není to nic příjemného, poznal jsem to na vlastní kůži...“ pokračoval zkušený záložník.

Celá lavička Hanáků vehementně protestovala a čekala na to, zda se sudí Jan Všetečka po komunikaci ve sluchátku opravdu půjde podívat na monitor. Nešel.

„Upřímně v tom mám guláš. Nevím, co je ruka, co není ruka. Ale tohle je penalta. Když si srovnám penaltový zákrok Sparty s Plzní, tak dneska byla Kairinenova ruka možná dál od těla než ta Hejdova. Můžeme se bavit o místu – jestli to byla paže, nebo biceps. Dostal jsem i informaci, že mu to šlo ještě přes hruď. Nesmysl. Nebylo to v přirozené poloze a ruka byla trefená. Za mě penaltový zákrok,“ popisoval Jílek.

To rozhodčí zápasu Jan Všetečka viděl celou situaci zásadně jinak a za svým verdiktem si stál i po utkání. „Z mého pozičního postavení jsem viděl, že bránící hráč zahrál rukou v přirozené poloze a snažil se navíc míči vyhnout. Ten byl navíc těsně před ním tečován. I proto jsem pokutový kop nemohl nařídit," popsal Všetečka pro Českou televizi inkriminovanou situaci. 

Nutno navíc podotknout, že chvíli předtím se rukou ve vlastním vápně při pádu po uklouznutí dotkl balonu i olomoucký Vít Beneš. Následovala tutovka Jana Kuchty, kterou brankář Matúš Macík skvěle vytáhl na tyč.

Olomouc - Sparta: Kramář trefil kolíky Daňkovu holeň
Video se připravuje ...

Kouč Sigmy pak zmínil ještě jeden moment, sympaticky proti svému mužstvu. A sice ostrý Kramářův skluz kolíky napřed nad kotník Kryštofa Daňka, po kterém mladý útočník dostal jen žlutou kartu.

„Druhou hrubou chybu rozhodčího vidím v tom, že Denis Kramář nebyl vyloučený. Byl to poměrně ostrý zákrok. Nechtěl bych, aby se takhle soupeř prezentoval proti nám, takže stoprocentně bych řval,“ podotkl Jílek a vyčinil zimní posile z Opavy.

Pospíšila štvala ještě situace, kdy středem hřiště vedl rychlý brejk a zezadu byl povalen. „Jasný faul. Sami hráči Sparty pak říkali, že nechápou, že to nepískl. Nemáme se o čem bavit. Nejsem hráč, který by padal. Dostal jsem se přes hráče, šli jsme do šance. I jejich hráč si toho byl vědomý. Pan rozhodčí to bohužel neviděl, prý to bylo tělo na tělo... Dnes tam těch sporných okamžiků bylo víc, než bylo zdrávo. Nechám to na jiných, oni jsou za to placení, dostávají známky, tresty, takže víc se do toho pouštět nebudu.“

SK Sigma Olomouc Vše o klubu ZDE AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Góly

Domácí:

Hosté: 26. Minčev

Sestavy

Domácí: Macík – Chvátal (76. Vodháněl), Pokorný, Beneš, Zmrzlý – Ventúra (61. Zorvan), Breite (C) (88. Vaněček) – Navrátil (61. Kramář), Sláma (61. Zifčák), Pospíšil – Chytil.

Hosté: M. Kovář – P. Vydra, Panák, Krejčí ml. (C) – Zelený, Laçi (62. Sadílek), Kairinen (88. Pavelka), Höjer (70. Mejdr) – Karabec (62. Haraslín), Kuchta, Minčev (70. Daněk).

Náhradníci

Domácí: Stoppen, Greššák, Kramář, Vodháněl, Vaněček, Vraštil, Zifčák, Zorvan

Hosté: Heča, Vorel, Sörensen, Kamenović, Mejdr, Daněk, Sadílek, Pavelka, Mabil, Haraslín, Schánělec

Karty

Domácí: Kramář, Chytil, Zorvan

Hosté: Schmidt, Minčev, P. Vydra

Rozhodčí

Všetečka – Hájek, Hrabovský.

Stadion

Andrův stadion, Olomouc

Návštěva

9364 diváků

Z V R P Skóre B
1. Sparta 35 23 9 3 76:33 78
2. Slavia 35 24 6 5 98:31 78
3. Plzeň 35 18 7 10 60:38 61
4. Bohemians 35 15 7 13 56:58 52
5. Slovácko 35 13 11 11 40:46 50
6. Olomouc 35 12 12 11 53:47 48

Vstoupit do diskuse
79

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud